Țevile de încălzire din sere - mentenanță

Cum puteți economisi energie în sere și solarii pe timp de iarnă

 

Un aspect la care poate puțini ne-am gândit – țevile de încălzire – mentenanța lor !

 

În cazul în care încălziți sera sau solarul pe timpul sezonului rece, și folosiți țevi prin care circulă apă caldă, puteți să eficientizați consumul de energie termică prin simpla re-vopsire a țevilor de încălzire. Aceasta este o metodă simplă, însă adesea neglijată de către utilizatori.

Uzura mecanică la care sunt supuse țevile de încălzire și mediul umed din interiorul serelor și solariilor pot cauza, în timp, căderea stratului de vopsea de pe acestea și apariția ruginii.

Atenție ! O țeavă ruginită radiază cu 10% mai puțină căldură decât o țeavă acoperită integral cu un strat uniform de vopsea. Acest 10% echivalează cu câteva grade C pentru fiecare țeavă de încălzire. Odată vopsite acestea, energia termică generată este mai crescută și întregul sistem de încălzire devine mai rentabil, generatorul de încălzire va „lucra” mai puțin, economisind energie și, implicit, bani.


tevi vopsite pentru mentenanta

Există două tipuri de vopsele pe care le puteți utiliza: cele care conțin solventi și cele fără solvenți.

Vopselele pe bază de solvenți pot fi aplicate doar într-o seră sau solar gol, evaporarea solvenților este foarte dăunătoare plantelor și pot cauza pagube ireversibile. Este foarte important ca țevile să fie încălzite după ce s-a aplicat vopseaua (până la cel puțin 60-80 grade C) pentru a se asigura că s-au evaporat toți solvenții.

În cazul vopselelor fără solvenți nu este necesară încălzirea la maxim a țevilor. Este suficient ca în timpul aplicării și în timpul uscării vopselei să se mențină constantă temperatura țevilor, la aproximativ 30 grade C. Marele avantaj al vopselei fără solvenți este că aceasta poate fi aplicată chiar dacă plantele și cultura se află în interiorul serei/solarului. Astfel, nu se pierde timp când se face schimbul de cultură.

Sursa articolului (lb. engleza): www.hortidaily.com
Fotografii: www.hortidaily.com și arhiva Sere Transilvania.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 2 Decembrie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Țevile de încălzire din sere - mentenanță", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte