Ce trebuie să iau în considerare la amplasarea serei?
Ideal, terenul ar fi bine să fie plat. Sera sau solarul este bine să nu fie instalat pe pantă din două considerente: rezistența structurii și uniformitarea irigațiilor. Nu se recomandă să montați solarul în pantă mai mare decât 4mm/m, deoarece o montare pe un teren cu pantă mai mare va scădea rezistența structurii. De asemenea, panta favorizează o irigare neuniformă, fenomen care poate avea repercusiuni asupra creșterii plantelor din solarul dumneavoastră.
Este important de luat în considerare proximitatea față de sursele de curent sau de apă, accesul și drenajul pentru apele reziduale (de la sistemele de irigații folosite). Pentru producția în timpul iernii este indicat să aveți soare cel puțin 6 ore pe zi. Verificați ca niciun obstacol să nu obstrucționeze accesul luminii, de exemplu apropierea de pădure sau clădiri înalte.
Contează orientarea serei/solarului față de punctele cardinale?
Cea mai bună amplasare este pe axa Nord-Sud, dar acest aspect este relevant doar pentru serele mari industriale (>1 Ha) unde diferența se materializează în sute de kilograme de recoltă.
Am nevoie de autorizație de construcție?
În funcție de natura produsului (seră/solar) și suprafața acoperită, autoritățile locale din România pot cere sau nu autorizație de construcție. Serele și solariile noastre sunt considerate structuri ușoare, demontabile, cu fundație pe cuzineți de beton pentru fiecare stâlp/arc al serei/solarului.
Verificați cu autoritățile locale pe raza cărora este înregistrat terenul care sunt actele sau autorizațiile de care aveți nevoie. Sere Transilvania poate furniza pentru produsele comercializate planurile de construcție și toate desenele tehnice necesare.
Care este diferența dintre o seră și un solar?
În principiu, solarul este o structură destinată horticulturii acoperită cu folie și neîncălzită, în majoritatea cazurilor. De obicei, solarul este alcătuit dintr-un singur modul cu lățimi variind între 5 și 10m, iar lungimile pot ajunge chiar și la 100m. Solariile, datorită formei tip tunel, nu prezinta un risc deosebit de prăbușire din cauza zăpezii. Solariile mai poartă denumirea și de sere reci.
O seră este o structură acoperită cu sticlă sau folie alcătuită din mai multe module. Serele, în majoritatea lor, beneficiază de un sistem de încălzire, fiind destinate producției la scară industrială. Fiind structuri modulare, este indicat să fie încălzite pe perioada iernii datorită riscului de supraîncărcare și prăbușire cauzate de zăpadă.
Care este înălțimea la jgheab pe care ar trebui să o aleg?
Aceasta se stabilește în funcție de tipul de plante pe care îl cultivi și de tipul de cultură: în sol sau hidroponic. Dacă sunt plante înalte, cum ar fi castraveții sau roșiile, care pot avea creștere nedeterminată este bine să alegeți o seră înaltă cu înălțime la jgheab de 3,5-5m. Pentru plante joase, cum ar fi de exemplu salata, ridichile sau pătrunjelul, recomandăm înălțimi de 2,35m. Dacă nu se știe sigur și se dorește a se mixa diferite tipuri de culturi, recomandăm 2,95m înălțime la jgheab.
Înainte de a comanda o seră este bine să vă consultați cu un tehnolog specializat în cultura pe care doriți să o cultivați. În cazul culturilor hidroponice recomandăm serele modulare înalte cu înălțime la jgheab de 3,5-5m.
Ce soluție de ventilare naturală a serei sau solarului să aleg?
Serele sau solariile pot avea deschideri laterale sau superioare. Acestea se aleg în funcție de lățimea și lungimea structurii și pot fi alese separat în parte sau amândouă deopotrivă.
La un solar cu o lungime de până la 30m, ventilarea pe capete (porți duble batante) poate fi o soluție suficientă. La lungimi mai mari se recomandă deschidere laterală prin roluire, obligatoriu. Pentru serele cu mai multe module este necesară deschiderea superioară pentru o ventilare eficientă în sezonul cald. Câteodată se recomandă combinarea acesteia cu deschidere laterală prin roluire, mai ales în cazul tomatelor.
Sticlă sau folie?
Sticla are avantajul că are o transparență bună a luminii în timp. Trebuie doar curățată pentru a beneficia de acest avantaj. Din păcate, sticla fiind grea, structura unei sere de sticlă este cu mult mai robustă și din această cauză mai scumpă decât o structura unei sere cu folie.
Folia, pe lângă o transparență egală cu cea a sticlei, are avantajul că nu se sparge la o grindină, fiind elastică (>500%). În plus, ea este mai rezistentă la încărcările de zăpadă. Dezavantajul foliei este că trebuie schimbată la 5-6 ani din cauza opacizării treptate datorate depunerii de praf și datorită micro-zgârieturilor.
Avantajele serei acoperită cu sticlă încep să scadă comparativ cu serele acoperite cu folie, în special datorită calităților foliei pentru horticultură. Folia a ajuns în ultimii ani să aibă o transmisie a luminii egală cu cea a sticlei. Folia dublă cu strat de aer înclină clar balanța în favoarea serelor acoperite cu folie, datorită izolării termice de până la 4-7 grade Celsius oferită în plus față de sticlă. De asemenea, costul pe mp al foliei este de câteva ori mai mic decât cel al sticlei.
Care sunt avantajele foliei duble?
Avantajul termic – peretele gonflabil permite câștiguri de temperatură la fel de bine în perioada rece ca și în perioada caldă, diminuând astfel efectul de stres termic asupra culturii. În perioada rece peretele dublu poate salva aproximativ +4 - +7 grade Celsius față de un solar cu folie simplă.
Avantajul luminii – peretele dublu, cu pernă compactă de aer, favorizează difuziunea de lumină și are un coeficient de transmisie ridicat, 91%.
Avantajul mecanic – peretele dublu, prin perna de aer dintre cele două folii diminuează efectul de uzură mecanică datorată vântului și îmbunătățește longevitatea foliei.
Practic aceste avantaje se traduc prin economii importante pentru cei ce încălzesc serele sau solariile (mii de euro la hectar la un singur sezon rece). Pentru cei ce nu încălzesc serele dar doresc sa aibă un start timpuriu în cultivarea plantelor folia dublă permite pur și simplu la prelungirea perioadei de cultivare ceea ce rezultă într-o recoltă mai bogată pe sezon.
Montajul este inclus în preț?
Montajul serei și al solarului nu este inclus. Sere Transilvania este fabrică industrială și se ocupă cu producția de sere și solarii. Montajul este asigurat de firme partenere.
Montajul solariilor este destul de simplu (conectări telescopice, prindere doar din șuruburi și fără suduri) și majoritatea clienților aleg să își monteze singuri solariile. Dacă se dorește, putem oferi asistență tehnică sau montaj “la cheie” (preț variabil în funcție de suprafață, dotări și distanță de deplasare).
Montajul serelor modulare este mult mai complex, mai ales dacă sunt de luat în calcul sisteme de ecrane termice, deschideri superioare automatizate, sisteme de irigații hidroponice etc. Aici se recomandă asistență tehnică în cazul în care nu se dorește echipa de montaj profesionistă. Prețul montării structurii se calculează în funcție de soluția tehnică, sistemele cu care este dotată sera, suprafața acesteia și distanța de deplasare.