Igienizarea serei și solarului la final de an

Pentru mulți dintre cultivatorii cu sere și solarii lunile noiembrie și decembrie reprezintă o perioadă bună de pregătire pentru anul viitor: igienizarea serei și solarului, comenzi pentru semințe, înlocuire de folie, turnare de beton pentru fixarea/modificarea structurii și multe altele. Cei care își fac planul de bătaie și se pregătesc din timp, înainte de intrarea în noul an, se vor confrunta cu mai puține provocări.

În acest sens, vă recomandăm următoarele acțiuni de pregătire înainte de sezon:

1. Spălarea cu jet sub presiune a serei/solarului și a accesoriilor. Dacă se spală interiorul solarului, mesele de cultură, accesoriile din interior, se vor putea îndepărta murdăria, algele și orice alte surse de patogeni.

verificarea foliei duble de pe solar

2. Evaluarea necesității de înlocuirea foliei. Folia triplustratificată pentru acoperirea solariilor are o durată de viață de minim 4-5 sezoane. Atunci când acest termen se împlinește și se observă reducerea vizibilă a transparenței, când apare murdărire pe suprafețe foarte mari sau chiar rupere mecanică datorată diverselor manevre din interiorul sau exteriorul solarului, se poate avea în vedere înlocuirea totală a acesteia. În plus, o folie nouă va reduce și numărul de agenți patogeni care se dezvoltă în interior. Acesta este pasul pentru igienizarea serei pe suprafața de acoperire.

3. Utilizarea agenților de dezinfectare. Pe piață există numeroase soluții pentru a curăța pereții, podeaua (unde este cazul), echipamentul și restul suprafețelor din seră/solar, astfel încât fiecare fermier poate selecta produsul necesar.

 

buruieni sub masa de cultura

4. Îndepărtarea buruienilor. Buruienile sunt surse de insecte nedorite, agenți patogeni și boli virale. Fermierii ar trebui să îndepărteze manual buruienile care au crescut sub mese, lângă folia de mulcire sau lângă plasa agrotextilă. Se pot utiliza și erbicide, dar în spații închise acestea se pot volatiza și afecta cultura multe luni după utilizare. Căutați erbicide create special pentru sere și solarii.

5. Curățarea sistemului de irigare. Sistemul de irigare este printre cele mai importante echipamente ale unui cultivator. Pentru cei care utilizează sisteme de irigare prin picurare, acestea se pot curăța conform recomandărilor producătorului. Mulți preferă însă să umple banda de irigare cu acid sulfuric timp de 24 de ore, urmând ca apoi să o limpezească cu apă din abundență. Curățați bine sistemul, înainte de apariția primelor răsaduri!

 

solar tunel cu folie de mulcire

6. Îndepărtarea și înlocuirea foliei de mulcire. Fiecare cultivator are un program conform căruia își schimbă foliile de mulcire din seră/solar. Dacă ați avut cumva o erupție de patogeni gravi, precum Pythium, Phytophthora sau Thielaviopsis în ultimul sezon de cultură, înlocuiți folia de mulcire de pe toată suprafața afectată.

7. Tratarea solului sub folia de mulcire, acolo unde au fost probleme cu dăunătorul cunoscut sub denumirea de trips. Dacă ați avut orice tip de probleme legate de acest tip de insecte, ar trebui să luați în considerare tratarea solului sub folia de mulcire pentru a îndepărta orice larve existente.

 

verificarea sistemului de ventilare

8. Verificare de mentenanță a sistemelor de încălzire. Pentru a preveni o urgență în timpul perioadei de vegetație, verificați sistemele de încălzire. Dacă doriți, puteți citi un articol legat de mentenanța țevilor de încălzire din sere/solarii dacă dați click pe acest link.

9. Sterilizarea ghivecelor, acolo unde este cazul. Dacă reutilizați ghivecele din sezonul trecut, sterilizați-le folosind o soluție de înălbitor și apoi clătiți-le din abundență. Tăvile alveolare pentru răsaduri nu ar trebui să le reutilizați, deoarece acestea răspandesc foarte ușor bolile răsadurilor anterioare.


10. Debarasarea deșeurilor. Când se fac toate acțiunile explicate mai sus, de obicei se generează foarte mult gunoi. Vă rugăm să aruncați pesticidele expirate sau sticlele în mod corespunzător, să reciclați deșeurile din plastic și să puneți buruienile și resturile de plante bolnave în pungi de gunoi. Nu puneți resturi de plante bolnave în grămada de compost.

Dacă doriți oferte personalizate pentru produsele din gama Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție!

 

Sursa bibliografică (în limba engleză): Michigan State University;
Sursă poze despre igienizarea serei sau solarului: Michigan State University și arhiva Sere Transilvania.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 9 Decembrie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Igienizarea serei și solarului la final de an", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte