Permacultura în sere și solarii: principii de bază

Permacultura: un tip de cultivare creat pe ideea că odată ce ai plantat sau pus semințe, nu trebuie să fi constant acolo să ai grijă de plante. În funcție de cât de bine sunt poziționate și cât de compatibile sunt plantele, permacultura produce până la de 8 ori mai multă mâncare decât cultivarea standard. Permacultura este regenerativă și nu rezistentă - rezistența presupune că nu devine mai bună, nu merge mai rău, ci este mereu la fel. În schimb permacultura este regenerativă, adică plantezi la fel de mult, dar primești cantitate mai mare de legume/flori/etc.

Un avantaj al permaculturii este că aceasta se poate aplica și în sere și solarii. În cadrul acestora fermierii pot să își protejeze plantele într-o structură durabilă și pentru întreaga durată a anului.

Serele și solariile sunt structuri rezistente : țevile utilizate sunt galvanizate și rezistă la mediul coroziv, folia de acoperire este triplustratificată și are multe proprietăți (rezistență la ultraviolete, infraroșii, elongație, anti-praf, etc), ventilația naturală se face simplu prin roluirea foliei, iar accesul se face prin uși batante sau glisante.

permacultura in solar

În interiorul acestor structuri, toate plantele sunt protejate : chiar dacă permacultura susține echilibrul insecte-plante, animalele și mai ales rozătoarele trebuie ținute la distanță deoarece pot consuma o bună parte din cultură. În plus, plantele sunt protejate și de loviturile naturii: ploi excesive, grindină, zăpadă sau vânt puternic.

Cu ajutorul serelor și solariilor fermierii își pot prelungi perioada de cultivare : pentru că sunt protejate de frig, plantele pot avea unul sau două cicluri în plus. Un alt avantaj este că se pot cultiva și mai multe tipuri de plante care normal nu ar rezista zăpezii sau lipsei de lumină, iar cu ajutorul serelorșsi solariilor li se pot crea mediul propice dezvoltării lor.

Un echilibru poate fi atins prin aplicarea eticilor și principiilor permaculturii :


1. Aplică metode de autoreglare și acceptă reacțiile – încercați să faceți cu ajutorul naturii orice schimbaăi de care aveți nevoie. De exemplu, nu folosiți niciun tip de insecticid, fie el organic sau nu, deoarece acesta poate de exemplu să elimine viespii, care mănâncă insecte mai mici care atacă plantele. Și deși cu insecticidul eliminați ambele tipuri de insecte, cele dăunătoare revin într-un ciclu de viață a culturii, iar viespii doar în două cicluri. Câțiva fermieri de permacultură preferă chiar să pună câteva căsuțe pentru păsări, deoarece acestea ajută mai bine la reducerea numărului de insecte – o pereche de pițigoi poate prinde și consuma până la 70kg de insecte.

permacultura in sera

2. Folosește și prețuiește resursele și serviciile regenerabile – dacă doriți, puteți utiliza ca și mulcire sau compost resturi din gospodărie sau din grădină: iarbă tăiată, resturi de la legume, frunze uscate, etc: acestea se regenerează, așa că puteți profita de beneficiile lor constant.

3. Proiectează dinspre model spre detaliu – permacultura nu presupune neapărat plantare în paturi ridicate, în anumite forme sau utilizând metoda palisării, dar aceasta depinde de fermier. Și chiar dacă v-ați făcut un plan cum să arate grădina, fiți atenți la reacțiile plantelor: în cazul în care atunci când ați cultivat două tipuri de plante aproape și vedeți că acestea nu se dezvoltă bine sau că dăunează una alteia, replantați una din ele într-un alt loc din cultură unde vedeți că răspunde mai bine mediului. Mai bine integrați decât să separați!

4. Nu produce reziduuri și nu risipi - orice buruiană, frunze, crenguțe, rădăcini și alte resturi de care nu mai aveți nevoie, nu le aruncați sau nu le dați foc, deoarece astfel produceți CO2 în aer, dar aveți nevoie de el în pământ. De aceea, cel mai bine este să le îngropați înapoi sub sol, pentru a se descompune, pentru a vă produce microorganisme și nutrienți pentru restul plantelor.

sfaturi de mentinere a permaculturii

5. Folosește soluții lente și de mică amploare - exemplu: să presupunem că avem 5 vite și avem 5 iesle cu iarba crescută. Punem vitele într-o iesle unde mănâncă 30% din iarbă, adică partea de sus și apoi le mutăm în alta. Tot așa până în cele din urmă acestea ajung din nou în ieslea inițială. Aici se vor vedea diferențe: iarba fiind mâncată și-a retras rădăcini; în locul rădăcinilor au venit bacterii care au mâncat și apoi fertilizat pământul, iar astfel iarba a crescut mai mult și în jos (rădăcinile) și în sus (tulpinile). Acum în aceeași iesle putem plasa mai multe vite, deoarece pe același petec de pământ avem mai multă iarbă.

6. Folosește și prețuieste diversitatea – fie că aveți o grădină mică îngrădită sau un solar sau seră, fiecare vietate și plantă din grădina de permacultură are un anumit rol, de aceea se recomandă ca florile, legumele și ierburile aromatice să fie cultivate în același loc. Ierburile aromatice sunt de fapt buruieni folositoare pentru noi, florile aduc insecte și crează un echilibru plante-insecte, iar legumele le cultivăm pentru consum. Cel mai bine e să fie plantate toate, cât mai multe, în același loc. Cu unele mici excepții, plantele nu se vor lupta pentru nutrienți, ci vor crește în armonie. Un exemplu de buruiană folositoare este tătăneasa – dacă rupeți o frunză, o mărunțiți cât de bine și o înmulțiți cu apă și o puneți înapoi în sol, aceasta activează anumite elemente din el pentru a face nutrienții (calciu, fosfor, magneziu ș.a.) să vină spre suprafață pentru a hrăni plantele. Și coada șoricelului este o plantă bună pentru fertilizarea culturii, deoarece dacă adăugați câteva frunze și tulpini din acest tip de plantă pe compost, descompunerea acestuia se accelerează; rata calculată de majoritatea a fost că în loc de 6 săptămâni compostul se descompunea în 5 săptămâni.

7. Cultivați toate tipurile de plante în același loc – cel mai mare beneficiu de care puteți profita în permacultură este atracția albinelor: acestea sunt foarte importante pentru cultură, deoarece ele polenizează plantele și vin ușor și se integrează în grădina dumneavoastră dacă le creați un mediu plin de plante „delicioase”.

Dacă doriți informații suplimentare sau o ofertă pentru orice produs din gama Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție!

 

Pentru a citi mai multe informații despre diverse insecte bune în pemacultură, accesați acest link.
Surse bibliografice (în limba engleză): Interviul cu Alex Ojeda;
Sursă poze: NoSuchRecipe;
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 13 Noiembrie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Permacultura în sere și solarii: principii de bază", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte