Sere Transilvania, sursă de inspirație pentru seră de flori

Încă o afacere de succes își leagă numele de Sere Transilvania, de data aceasta din județul Bacău, unde soții Mitrofan, Marius și Ioana, și-au amenajat o seră folosind sistem de prindere a foliei de la compania noastră. Întreaga poveste a acestei afaceri a apărut în articolul “Seră urbană de flori în orășelul magnoliilor”, publicat în Agro Busines. Mulțumim și noi domnului Marius Mitrofan, partener principal în această afacere alături de soția sa, care ne-a mărturisit că “Sere Transilvania, blogul și videoul de pe YouTube cu Csaba Lengel au fost sursă de inspirație” pentru afacerea sa.

Soții Mitrofan, Ioana (33 ani) și Marius (34 ani), sunt căsătoriți de 10 ani, se știu de o viață și în 2018 și-au construit o seră urbană de flori în Comănești, județul Bacău. Afacerea familiei a început în luna mai a anului 2018, când aceștia au plantat primele crizanteme. Aceste prime flori au fost valorificate în toamna aceluiași an. Toamna lui 2018 a marcat și terminarea construcției serei, în care au început plantarea răsadurilor și a bulbilor pentru primăvara anului 2019.

Proiectul serei de 220 mp

Cultivarea florilor este un hobby pentru soții Mitrofan, aceștia neavând studii în domeniul horticulturii, fiind specializați în alte domenii de activitate. Ioana a fost citată de Agro Business zicând: „Am acumulat informații îmbinând studiul din cărți de specialitate și vizionând filmulețe pe Internet, toate în timpul liber. Cu toate că trăim alte vremuri, nu ne-am fi gândit acum 10 ani că vom cultiva flori, dar din dorința și satisfacția de a realiza ceva deosebit și original am reușit să ne împlinim acest vis. Este absolut relaxant ca după 8 sau respectiv 12 ore de muncă la birou să ai oaza ta de liniște, culoare şi parfum“.

„Sera a fost construită în totalitate de noi, cu ajutorul socrului. Aici ne referim de la proiectare, procurarea metalului, debitarea acestuia, efectuarea sudurilor la vopsirea arcadelor și montarea lor. Montarea a fost efectuată pe o fundație de tip placă de beton. Folia a fost cumpărată de la Matca, iar sistemul de prindere al acesteia de la Sere Transilvania, din Cluj. Pentru că sera este de tip inflată, am folosit aceste profile din aluminiu profesionale. Calitatea lor am observat-o în primăvara anului 2019 când, în urma unei furtuni, s-a înregistrat o viteză a vântului de 117 km/h. În oraș au fost distruse acoperișuri de pe blocuri, dar sera nu a avut nicio problemă! Terenul este baza afacerii. Dacă nu l-am fi avut, nu am fi avut posibilitatea să ne materializăm visul. Este cadou de la cel mai important om pentru mine, mama mea Margareta, nume predestinat de altfel. De la bun început ne-am dorit să fim diferiți de ceilalți producători prin faptul că am construit atât o «seră urbană», cât și o seră adevărată, nu solar sau improvizație“, a mai adăugat antreprenoarea.

Ioana Mitrofan cu ghiveci de flori in mana

Cultivare de flori la ghiveci

Pentru afacerea lor, soții Mitrofan cultivă foar flori la ghiveci, având parteneri specializați pe livrarea de bulbi și răsaduri. „Una dintre ele a fost contactată de noi, în primă fază la achiziționarea primelor răsaduri de crizanteme, iar a doua firmă a luat legătura cu noi. Am primit apoi multe alte cataloage și oferte, dar momentan suntem mulțumiți de colaborarea cu cele două firme, fiind reprezentate de oameni tineri și răbdători. Este o afacere exclusiv de familie și aici ne referim doar la noi doi. Studiem intens cataloagele cu flori, ele conținând o multitudine de soiuri și culori, axându-ne pe cerința cumpărătorului. Fiind întâi noi interesați ca și cumpărători de flori rezistente, negăsind acest lucru pe piață, cultivăm aceste plante cu turbă bună, îngrășăminte cu eliberare lentă ce le asigură plantelor cele necesare cel puţin 6 luni și prevenirea bolilor și a dăunătorilor prin stropirile săptămânale“, a specificat doamna Mitrofan. “Suntem practic la început de drum, boboci în domeniu. Prosperitatea o dobândești când oferi servicii de calitate. De aceea producem și vindem flori bine îngrijite într-un mediu curat, bine aerisit și frumos amenajat. Procurăm bulbi, răsaduri, îngrășăminte și fitosanitare de calitate.“

Încălzire în seră cu o centrală pe gaz de 78 KW

În timpul sezonului rece, încălzirea în seră este asigurată de o centrală pe gaz Viessmann de 78 KW cumpărată second-hand la care sunt conectate două aeroterme – apa de 35 KW fiecare. „La prima vedere costurile cu gazul pot fi mari faţă de lemne sau rumeguș, dar pe noi ne-a avantajat mult pentru că centrala este complet automatizată, nu necesită întreținere și supraveghere. Pe timpul verii aerotermele le folosim ca simple ventilatoare pentru circulația aerului, respectiv crearea unei temperaturi mai scăzute în interior. De asemenea, profilele de aluminiu ne permit desfacerea foliei fără a o afecta, fapt pentru care pe timpul verii lateralele serei au fost roluite pentru o mai bună aerisire. În interior, în prima iarnă am folosit mese improvizate pentru așezarea plantelor, dar din această vară am început construirea unor mese să lemn acoperite cu folie, cu care încercăm să folosim mult mai eficient spațiul interior și să oferim și un aspect plăcut clienților care ne vizitează.“

Marius Mitrofan cu flori și solar pe fundal

Vânzări ca o florărie, dar la preţ de producător

Originalitatea și creativitatea le surâde soților Mitrofan, deoarece aceștia și-au propus să nu facă la fel ca și concurența și să transporte marfa prin târguri. Aceasta ar duce la costuri mai mari, așa că au renunțat imediat la idee.

Planuri de viitor

Planurile de viitor pentru afacerea familiei constă în realizarea unor mese de cultură în interior, un foraj pentru apă și un solar demontabil în curte (care să fie utilizat în perioada noiembrie-mai pentru florile care nu au nevoie de căldură). „Avem o “seră urbană”, suntem ca o florărie mult mai mare, dar cu prețuri de producător. Deci, produsele le valorificăm exclusiv de la seră, iar pentru comenzi mai mari ne deplasăm și în localitățile limitrofe. Programul la seră este actualizat săptămânal și afișat atât la seră, cât și pe Internet, clienții noștri știind exact că sunt serviți pe tot parcursul săptămânii. Este important să menținem o legătură permanentă cu clienții noștri. Lăsând la o parte investiția inițială, care este din credit și sub nicio formă nu se poate achita imediat din această afacere, suntem pe plus. Aici ne referim la cheltuieli cu plantele, gaz, energie electrică, apă vs. încasări. Ce este pe plus, momentan reinvestim“, conchide Ioana Mitrofan.

Sursă poze și articol: www.agro-business.ro Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 21 Noiembrie 2019

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Sere Transilvania, sursă de inspirație pentru seră de flori", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte