Sistemul hidroponic: mit sau adevăr?

Deși hidroponia este o metodă consacrată de cultivare există multe concepții greșite despre aceasta care o fac să nu fie acceptată universal. Deși asociațiile profesionale și oamenii de știință au încercat constant să distrugă aceste mituri, multe dintre acestea persistă de decenii și periclitează dezvoltarea hidroponiei. Odată cu dezvoltarea internetului și cu disponibilitatea mai facilă a informațiilor de specializare privind sistemul hidroponic, acesta a prins o părere mai bună în ochii publicului. Vă prezentăm mai jos cele mai persistente mituri legate de sistemele hidroponice.

1. Hidroponia este o tehnologie nouă, utilizată foarte puțin

Acesta este categoric un mit. Chiar și faraonii din Egipt își cultivau fructele și legumele hidroponic. Una din Cele Șapte Minuni ale Lumii, Grădinile suspendate din Babilon, se consideră că ar fi fost o grădină hidroponică. Hidroponia se utilizează la scară largă în toată lumea. Se folosește mai ales în țările unde climatul interzice sau limitează creșterea sau unde solul este prea slab pentru a susține o cultură industrială.

Hidroponia se utilizează și în unele țări precum Statele Unite ale Americii, unde solul era fertil în trecut dar a fost abuzat și cultivat mai mult decât limitele sale, în prezent fiind epuizat (de nutrienți) sau chiar toxic. În India, de exemplu, plantele sunt cultivate în coji de cocos. În British Columbia (Canada) în prezent în peste 90% din sere se cultivă hidroponic.

Dacă hidroponia este o tehnologie “nouă”, este o tehnologie nouă de mii de ani. Hidroponia nu este nouă, dar este diferită. Dacă doriți să citiți o prezentare generală a hidroponiei și a tipurilor de hidroponie dați click pe acest link.

2. Hidroponia este mult prea complicată, necesită expertiză

Într-adevăr în trecut hidroponia nu era atât de simplă cât este în prezent. Aceasta se datorează faptului că prepararea nutrienților trebuia făcută foarte meticulos pentru a asigura elementele micro și macro necesare pentru plante. În prezent, există amestecuri deja preparate de nutrienți la care trebuie adăugată doar cantitatea corespunzătoare de apă, simplificând astfel procesul.

Un alt aspect care face hidroponia să pară o știință complicată este prezența tuturor tuburilor, jgheaburilor, instrumentelor de măsură etc. Mai există și rapoarte, experimente și altele care creează o impresie falsă de proceduri complicate.

Într-adevăr devine mai dificil pentru o cultură industrială unde este nevoie de ingineri și oameni specializați care să aibă grijă de culturi și de dezvoltarea acestora, dar în orice cultură industrială este nevoie de personal calificat pentru îngrijirea acesteia.

salata crescuta in cultura hidroponica
salata crescuta in cultura hidroponica

3. Legumele nu au gust bun, ci doar un gust apos

Acesta este un mit și nimic mai mult. Cu o nutriție corespunzătoare, plantele crescute hidroponic cresc la potențialul lor genetic maximal. Acestea cresc de regulă mai repede (adică ajung la maturitate mai repede), în același timp dând un randament mai bun, dar cu legumele având același gust ca și cele crescute în sol. Nu este posibil să deosebim o salată crescută hidroponic față de o salată crescută în sol doar după gust.

Gustul legumelor este determinat de nutrienții pe care le absorb plantele. Atâta timp cât își primesc toți nutrienții necesari, gustul legumelor nu este afectat.

Datorită controlului precis asupra nutriției pe care o oferă hidroponia, fermierii care o practică au un control mai bun asupra savorii, gustului și a valorii nutriționale a legumei cultivate.

4. Legumele cultivate hidroponic sunt pline de chimicale, nicidecum naturale

Mit. Hidroponia este la fel de naturală ca și oricare alt sistem de cultivare. Plantele absorb nutrienți dizolvați, dezasociați ca ioni, în același mod atât în sol, cât și în soluțiile de nutrienți ori de câte ori este necesar.

În sol, în funcție de factorii externi, materia organică este descompusă într-un mod complex și mineralizată prin acțiune microbiană înainte ca ionii nutrienți să poată fi preluați de rădăcini. Pe de altă parte, în hidroponie nutrienții necesari sunt disponibili pentru o preluare directă, iar dozele pot fi monitorizate constant. Astfel acest proces este mult mai rapid decât în sol.

De asemenea în hidroponie nu există nicio metodă de suprahrănire. Nu se pot supradoza plantele pentru a face legumele să crească mai mari sau mai grase. Suprafertilizarea poate afecta plantele exact ca și în cazul solului. Totul se rezumă în cele din urmă la doze și intervale de timp definite de hrănire. Cu cantitățile de substanțe chimice pe care le folosește, hidroponia nu lasă nimic la întâmplare. Aceasta spre deosebire de cultivarea convențională, în care există întotdeauna o șansă de subnutriție, deficiențe nutriționale sau absorbția de substanțe chimice dăunătoare precum plumbul care poate fi prezent în sol.

rasaduri in cultura hidroponica
rasaduri in cultura hidroponica

5. Hidroponia nu este bună pentru mediul înconjurător

Hidroponia poluează mediul înconjurător cu scurgeri de nutrienți chimici, deoarece aceste “resturi” nu pot fi utilizate pentru alte culturi. Acesta este un mit crezut doar de cei care nu au auzit de acvaponie. În acvaponie aceste resturi de nutrienți se folosesc ca hrană pentru peștii din sistem. Aceeași apă este apoi purificată de pești și trimisă din nou prin sistemul de cultivare hidroponică de plante. Pentru o descriere detaliată a acvaponiei, puteți da click pe acest link.

Un sistem hidroponic bine pus la punct poate colecta aceste resturi și să le folosească pentru altceva. Pe de altă parte, unele sisteme hidroponice sunt create în sistem închis, practic eliminând existența acestor resturi în natură.

Un alt fapt care face hidroponia un prieten al mediului înconjurător este cantitatea de apă utilizată. Apa, cea mai prețioasă resursă din lume, este folosită în cantități mult mai mari pentru cultura în sol decât în cea hidroponică. Hidroponia utilizează între 70-90% mai puțină apă decât grădinăritul convențional.

6. Hidroponia funcționează doar în structuri protejate

Deși una dintre cele mai interesante și unice caracteristici ale hidroponiei este faptul că fermierii își pot dezvolta plantele aproape oriunde, inclusiv în interior, nu trebuie să se limiteze la aceasta. Hidroponia se referă la cultivarea ierburilor, florilor și legumelor într-un mediu atent controlat. Mulți cultivatori hidroponici la scară largă își țin sistemele afară unde au mai mult loc de desfășurare, cu condiția să aibă un climat agreabil. Totuși, profesioniștii preferă să își păstreze sistemul hidroponic în sere și solarii profesionale, unde pot profita și de avantajele de control a mediului, a luminii, dar și de avantajul nelimitării culturii în funcție de sezon.

Hidroponia este la fel de ușor de utilizat în aer liber, precum și în structuri protejate. Avantajul cultivării în sere și solarii este faptul că astfel fermierul controlează sezoanele, și nu Mama Natură, făcând astfel sezonul de creștere lung de 12 luni. Hidroponia comercială, care necesită suprafețe mari pentru producția la scară comercială, se face cel mai bine în sere. Cultivarea în sere permite cultivarea pe toată durata anului și ajută la controlul dăunătorilor, reducând astfel și nevoie de pesticide. Iar fermierii care cultivă utilizând lumini de creștere pot îmbunătăți dezvoltarea plantelor și ajuta la extinderea sezonului de creștere.

Cele două opțiuni de creștere (în aer liber sau în sere și solarii profesionale) prezintă aceleași avantaje și pentru hidroponie, cât și pentru cultivarea în sol - protecție și control.

7. Hidroponia nu necesită utilizarea pesticidelor

Acesta este un mit care ne dorim să fi fost adevărat. Nevoia de utilizare este într-adevăr redusă mult, deoarece o plantă sănătoasă este mai puțin susceptibilă la atac decât o plantă mai slabă. Un alt plus este că sunt total eliminați dăunătorii din sol. Cu toate acestea, intrușii zburători tot își pot face apariția prin crăpături, pe un muncitor etc. Culturile din sere și solarii trebuie monitorizate foarte atent pentru a găsi orice problemă cu dăunători cât mai repede, iar astfel necesarul de insecticid va fi la ținut la un minim.

8. Hidroponia este mult prea scumpă

Da, într-adevăr hidroponia este scumpă dar aceasta este o investiție inițială mare, care apoi rezultă în profit și investiții reduse pe parcurs. Echipamentul hidroponic în care se investește inițial dacă este întreținut corespunzător poate avea o durată de viață foarte lungă.

Un alt aspect de luat în vedere în hidroponie este și costul curentului pentru luminile de creștere. Plantele își ajustează ciclul de creștere în funcție de durata luminii și întunericului pe baza cărora determină sezonul în care se află. În timpul toamnei, plantele își accelerează înflorirea și fructificarea pentru a se pregăti pentru iarnă. Sub lumini de creștere controlate, zilele sunt mai lungi și astfel plantele cresc la potențialul lor maxim și dau randament maxim în toate sezoanele. Toate aceste costuri sunt mult mai repede și mai ușor acoperite de profitul generat de cantitatea mare de producție.


lumini artificiale pe cultura hidroponica
lumini artificiale pe cultura hidroponica


9. Luminile folosite în hidroponie dăunează sănătății muncitorilor

Un alt mit care a prins proporție despre hidroponie este că luminile de creștere sunt rele pentru ochii sau pielea celor expuși la ele prea mult timp. Neînțelegerea vine probabil de la similaritatea dintre unele lumini de creștere (în anumite culori) și luminile din solarele de bronz. Adevărul este că plantele nu utilizează o cantitate mare de lumină ultravioletă pentru a se dezvolta corespunzător, iar luminile de creștere nu sunt create să furnizeze acest tip de lumină. Astfel luminile de creștere nu sunt deloc mai periculoase decât becurile pe care le avem în casă.

În concluzie, multe mituri din jurul sistemului hidroponic și a hidroponiei sunt nimic mai mult decât “frici” alimentate din cauza lipsei de cunoștințe despre aceasta. Hidroponia a fost și este studiată și susținută ca fiind una dintre cele mai bune metode de a crea mâncare prin utilizarea unei cantități cât mai mici de apă, pe o suprafață cât mai mică. Dr. Howard Resh a publicat o carte, Hydroponic food production (Producția de mâncare hidroponică), în care citează creșterile incredibile de producție datorită sistemului hidroponic. Pe o suprafață de 1 acru (4047m2), plante de castravete identice au produs 3,2 tone de legume în cultură în sol, iar hidroponic pe aceeași suprafață s-au produs 12,7 tone de castraveți. Randamentul a fost similar și în cazul tomatelor, care pe aceeași suprafață unde în sol s-au cultivat între 5-10 tone de roșii, hidroponic s-au cultivat între 60-300 tone. Proporția randamentului este idem îmbunătățit pentru practic orice plantă.

Dr. Howard a prezentat randamentul și într-un mod care să capteze atenția oamenilor, dând următorul exemplu: pentru a produce numărul total de roșii consumat anual în Canada (200.000 tone) este nevoie de 25.000 de acri (1 acru = 4047m2) de cultură în sol sau 1.300 acri de cultură hidroponică.

Sursă articol: www.cocoponics.co.
Surse poze: Flickr galerie 1, Flickr galerie 2, www.hortidaily.com

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 31 Octombrie 2019

Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Sistemul hidroponic: mit sau adevăr?", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte