Informații utile despre Programul Tomata 2020

Pentru că termenele de depunere a cererilor pentru Programul Tomata 2020 (ajutorul de minimis) pentru cultura de tomate în solar și sera se apropie, ne-am gândit să facem o trecere în revistă a celor mai importante informații legate de aceste ajutoare, astfel încât să fiți pregătiți.  

Potrivit oficialilor, cererile se vor depune până la data de 15 mai. De la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern cu condițiile programului Tomata 2020, fermierii vor avea la dispoziție o perioadă suficientă pentru a depune cererile la Direcțiile Agricole, însoţite de toate documentele prevăzute de lege. Trebuie precizat că acest prim termen este valabil numai pentru producția de tomate valorificată în perioada ianuarie-mai - pentru roșiile din ciclul I.

Pentru tomatele valorificate în perioada noiembrie - 20 decembrie, termenul de depunere a cererilor a fost anul trecut data de 15 septembrie și probabil acest termen va fi păstrat și în 2020.

Atenție! O suprafață de teren cultivată cu tomate în spații protejate poate face obiectul schemei de ajutor de minimis o singură dată pe an!

O primă condiţie care se cere îndeplinită de către fermieri pentru accesarea acestui program este legată de existența unui spațiu protejat pentru cultura legumelor – solar sau seră. Mai precis:

1. Fermierul trebuie să aibă o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minim 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă prin care să fie specificat că solarul sau sera respectivă face parte din Programul Tomata.

2. În ceea ce priveşte producția minimă pe care trebuie să o obțină fermierul, aceasta este de 2.000 de kilograme pentru cele 1.000 mp.

3. De asemenea, fermierul trebuie să fie înregistrat în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere.

4. În vederea obţinerii fondurilor, producătorul trebuie să depună o cerere la Direcția agricolă județeană unde este înregistrat și unde are suprafața agricolă. Atenție! În situația în care solicitantul deține în exploatație suprafețe de teren care sunt situate în județe diferite, acesta poate formula cereri de înscriere în program, care se depun la fiecare dintre direcțiile pentru agricultură județene, unde se găsește suprafața deținută. De asemenea, prin proiectul de act normativ se prevede interdicția acordării ajutorului de minims solicitanților a căror suprafață de culturi de tomate în spații protejate este obținută prin divizarea unei suprafețe cu spații protejate existentă la data intrării în vigoare a actului normativ, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare.

5. Totodată, producătorul trebuie să facă dovada că a valorifica cantitatea minimă de tomate (2 tone), cu documente justificative - bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, iar vânzarea roșiilor trebuie făcută în perioada ianuarie-mai pentru roșiile din ciclul I și/sau noiembrie - 20 decembrie inclusiv pentru roșiile din a doua perioadă a anului.

Reamintim că ajutorul de minimis pentru tomate plătit până acum în lei a reprezentat echivalentul a 3.000 de euro pentru cei minim 1.000 mp pătrați cultivați cu roșii, sumă fixă care se plătesc într-o singură tranșă, din bugetul alocat de Guvern prin Ministerul Agriculturii. Subvenția se virează în conturi de către Direcțiile Agricole numai după ce s-a finalizat campania de depunere a cererilor și a documentelor care dovedesc valorificarea recoltei.

Gestionarea programului Tomata se face prin direcțiile agricole județene. Aici se depun documentele necesare înscrierii în program și documentele care dovedesc valorificarea roșiilor. Pentru o listă detaliată a documentelor necesare dați click aici.

Articolul a fost preluat integral de pe www.crisana.ro și fermierinromania.ro

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 8 Ianuarie 2020

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Informații utile despre Programul Tomata 2020", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte