ReGen: satul care se întreține singur

ReGen Village, din afara Amsterdamului, nu are nevoie de rețea electrică sau sistem alimentar. Acest cartier așezat „în buclă închisă” este un model de viitor, unde locuitorii își vor cultiva propria hrană, își vor furniza energie electrică proprie și își vor controla cantitatea de deșeuri create. „Bucla închisă” se referă la faptul că satul este unul închis, având un anumit număr de case sau blocuri cu apartamente. În plus, casele au în ele multe grădini de interior, respectiv există printre ele o multitudine de grădini de sezon sau sere verticale high tech în care se cultivă diverse plante.

Cartierul va fi primul ReGen Village, un nou tip de comunitate proiectată pentru a fi complet autonomă din punct de vedere al hranei și al energiei, în același timp controlându-și corespunzător deșeurile.

 

cartier regen

Maximizarea controlului deșeurilor

Pe scurt, orice deșeu din gospodărie care poate fi făcut compost va hrăni animalele domestice sau muștele soldat. Muștele soldat vor hrăni peștii, iar deșeurile de la pești vor fertiliza sistemul de acvaponie care produce fructe și legume pentru case. Grădinile de sezon vor fi fertilizate cu deșeurile de la animalele domestice.

Horticultura

Datorită faptului că se utilizează metode avansate de cultivare a hranei – o combinație între aeroponie, acvaponie, permacultură, și alte metode de agricultură organică de randament ridicat, cartierul va cultiva mai multă mâncare față de o fermă tradițională de aceleași dimensiuni, dar cu mai puține resurse.

Acvaponia, de exemplu, poate produce de 10 ori mai multe legume pe un pământ cu aceleași dimensiuni, utilizând mai puțin cu 90% apă.

Se anticipează literalmente tone de mâncare organică în fiecare an – pești, ouă, găini, lactate și proteine de la animale mici, și mai ales legume, fructe și nuci – care pot crește continuu și să producă în sistemele de grădini verticale pe toată durata anului, ca și supliment la grădinile de sezon și agricultura adiacentă. Acestea sunt așteptările domnului James Ehrlich, dezvoltatorul, managerul și directorul executiv al cartierului/satului ReGen Villages.

cartier in ciclu inchis

Energia electrică

Satul ReGen va produce de asemenea și propria energie, utilizând o combinație între geotermal, solar, termic solar, eolian și biomasă. Toate acestea sunt tehnologii interesante, cu amprentă mică, care utilizează deșeurile din fermă și le transformă într-o sursă consistentă de energie, astfel încât să poată furniza energie acestor comunități din nordul Europei chiar și în toiul iernii. O rețea inteligentă va distribui energia în mod eficient, trimițând-o spre garajul de mașini electrice (utilizate la comun), care se pot încărca oricând este necesar.

O plantă de biogaz va transforma orice deșeu din gospodărie care nu poate fi utilizat ca și compost, în energie sau apă. Un sistem de depozitare a apei va colecta apa de ploaie și apa utilizată din gospodării (relativ curată) și o va redistribui în grădinile de sezon și în sistemul acvaponic.

oras ecologic

Plasare și plan pentru viitor

Aceasta este prima dintr-o rețea de astfel de comunități pe care ReGen plănuiește să le contruiască în viitor în jurul lumii. Compania se gândește la scală globală: vor redefini dezvoltarea imobiliară rezidențială prin crearea acestor cartiere regenerative, cercetând pentru început locurile verzi, unde să se poată produce mai multă mâncare organică, mai multa apă curată, mai multă energie curată, dar unde să poate de asemenea să diminueze cantitatea de deșeuri.

Primul sat de 100 de case se află la periferia din Almere, un oraș care este în continuă creștere și la 20 de minute de Amsterdam cu trenul.

În Almere, compania va construi și o versiune mai mică a comunității, cu 35 de clădiri cu apartamente. Compania are mai multe proiecte în plan, inclusiv pentru Suedia, Norvegia, Danemarca și Germania, dar plănuiește să se extindă, în cele din urmă, peste tot.

oras care se intretine singur

Următorul pas este să adapteze sistemul pentru climatele aride, precum Orientul Mijlociu. „Am abordat cele mai grele două tipuri de climate”, ne explică Ehrlich. „Iar de acolo, ne ducem la scală globală – India rurală, Africa Sub-Sahariană - unde știm că numărul populației va crește și că se va muta spre clasa mijlocie. Dacă toată lumea din India și Africa vor dori același tip de suburbii precum am construit până în prezent, planeta nu va supraviețui”.

Ehrlich, care lucrează și ca și antreprenor în reședințe la Universitatea Stanford și este și tehnolog senior acolo, a fost inspirat de un reportaj ONU din 2013 care punea problema creării comunităților complet autonome.

Lucrările pentru comunitatea din Almere vor începe în vara 2016, urmând a fi finalizate în 2017.

Articolul este tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania.
Sursă articol și fotografii: www.fastcoexist.com.

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 9 Iunie 2017

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "ReGen: satul care se întreține singur", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte