Cum îmi protejez plantele din seră de patogeni alimentari?

În Statele Unite ale Americii în 2018 a fost o izbucnire de E. coli, care a fost asociată cu salata romană crescută hidroponic în sere. La finalul investigației, însă, cei de la FDA (Food and Drug Administration, cum este în România ANM - Agenția Națională a Medicamentului) au concluzionat că nu au existat dovezi care să susțină legătura dintre cele două. De asemenea nu s-a recomandat nici să se evite consumul de salată romană provenită din sere hidroponice.

Aceasta nu înseamnă că legumele cultivate în sere hidroponice nu sunt susceptibile la contaminare cu patogeni alimentari. Doamna asistent profesor universitar Sanja Ilic, de la Ohio State University, specialist în siguranța alimentelor, este însă de părere că procesele de cultivare curente nu sunt create pentru a preveni contaminarea.

“Cultivarea în sere și solarii se bazează pe controlul condițiilor de mediu. Totuși, practicile din ziua de azi nu sunt create pentru a reduce contaminarea microbiană”, explică specialistul. De fapt, tocmai acele condiții care permit cultivarea intensivă hidroponică pe toată perioada anului în seră sunt cele care susțin și supraviețuirea, creșterea și răspândirea patogenilor.

Contaminarea nu poate fi eliminată complet, dar se pot pune în practică procese care să reducă riscul. Orice cultivator ar trebui să producă cel mai bun și mai în siguranță produs posibil.

Protejarea serei profesionale de patogeni alimentari

Mai multe practici pot preveni contaminarea cu patogeni a recoltei produse în sere profesionale. Aici includem:


muncitor in solar tunel cu o salata verde in mana
muncitor in solar tunel cu o salata verde in mana

Igiena muncitorilor

Spălarea mâinilor este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce riscul contaminării, și din păcate și una dintre cele mai dificile practici de implementat. Clasată ca fiind cea mai eficientă strategie pentru prevenirea contaminării cu patogeni în seră, spălarea mâinilor este eficientă mai ales pentru patogenii care vin de la oameni, precum norovirusul. Într-un studiu făcut în mai multe sere, s-a descoperit că majoritatea lucrătorilor, 78% mai exact, nu se spală pe mâini înainte de recoltare.

Pentru a preveni contaminări, muncitorii ar trebui să își spele foarte bine mâinile și să le uște complet înainte de a începe munca, înainte să poarte mănuși, după ce au folosit toaleta sau după pauze de masă sau absență îndelungată de la zona de lucru.

Aceasta este o practică greu de implementat deoarece pentru a fi eficientă trebuie muncitorii să aibă echipament corespunzător la îndemână și să fie antrenați corespunzător.

Încălțămintea muncitorilor

Un alt aspect legat de igiena muncitorilor este reprezentat de hainele curate, și mai ales încălțămintea. Pantofii contaminați pot aduce patogeni alimentari în interiorul serei și să ducă la o contaminare a culturii. În același studiu menționat anterior, doamna Ilic sublinia că echipa ei a izolat Listeria monocytogenes pe pantofii muncitorilor din seră. O bună strategie de implementat ar fi niște băi pentru încălțăminte cu dezinfectant, instalate și menținute corespunzător, sau implementarea botoșeilor de unică folosință. 

Sănătatea muncitorilor

Politici adecvate de sănătate trebuie puse în practică. Dacă un muncitor este bolnav, acesta prezintă mult risc, respectiv nu ar trebui să i se permită accesul în seră sau lângă cultură.

Apa de irigare utilizată

Apa contaminată a fost implicată în numeroase izbucniri de boli, indiferent de modul de distribuire (picurare, microaspersie, etc). De aceea, managementul apei de irigare din seră, și mai ales dacă este o seră hidroponică, este critic pentru prevenirea contaminării cu patogeni. În serele hidroponice patogenii se răspândesc repede de la apă spre toate suprafețele, mediul înconjurător și la plante. Trantamentul apei trebuie să aibă loc înainte de adăugarea unei cantități de ape la amestecul pentru plante, când se recirculează apa sau când se dozează fertilizatorii sau pesticidele.

Cultivatorii trebuie să mai ia în calcul și riscurile unei ape din cauza sursei acesteia, fie din sistemul public, o fântână sau un lac. Apa trebuie testată pentru a fi într-adevăr potabilă. În plus, dacă trebuie adăugat acid pentru a reduce pHul apei, fermierii trebuie să aibă grijă unde depozitează acidul. Desigur acest aspect nu vizează neapărat patogenii alimentari, dar este un risc pentru oameni și pentru cultură.

Solul

Deși solul este mai controlat în sere, acesta și orice modificări ale solului pot crește riscul. Acest risc poate varia în funcție de utilizarea de compost sau de modificările biologice de către cultivator și de tipul de produs care se cultivă, de exemplu, dacă este vorba despre legume frunzoase sau alte alimente cu grad ridicat de risc de contaminare. Sfatul doamnei Ilic pentru cultivatori este să nu folosească amendamentele pe bază de îngrășăminte pentru legumele cu frunze". Dacă totuși se dorește utilizarea acestora, se recomandă verificarea certificatul de analiză (COA) privind modul în care a fost făcute și tratate; procesul de ucidere a oricăror agenți patogeni etc. De asemenea, cultivatorul trebuie să ia în considerare și arhitectura culturii, de exemplu: "Porțiunea comestibilă va atinge pământul?"

salata verde in sera hidroponica
salata verde in sera hidroponica

Salubritatea mediului din seră

Patogenii alimentari se găsesc peste tot în seră. În studiul doamnei Ilic, echipa sa a descoperit Listeria monocytogenes pe 37,5% din suprafețele testate, inclusiv pe containerele și cutiile pentru recoltare, pe cântare și chiar și pe clanțele serei. Curățirea echipamentului, uneltelor și suprafețelor este critică în timpul propagării, în timpul creșterii și după recoltare, pentru a păstra cultura în siguranță. Conform studiului, doar în unele sere se curățau mesele de cultură, podelele, jgheaburile și alte suprafețe, iar unele companii nu făceau deloc curat între diferite culturi pentru o producție continuă.

Pentru a preveni contaminarea se recomandă proceduri operaționale standard pentru sanitarizare în anumite perioade (înainte de cultură, în timpul culturii, după recoltarea culturii).

De asemenea trebuie curățate și uneltele folosite în seră precum cleștii, după fiecare pauză de la utilizare continuă. Pentru sere există diverse opțiuni pentru curățare, precum substanțe cu înălbitor, compuși cuaternari de amoniu, peroxid de hidrogen și acid peroxiacetic.

În general, siguranța înseamnă pentru fiecare fermier să își analizeze bine sistemul, să evalueze riscul și să facă un plan de acțiune de prevenire și corectivă. Trebuie evaluat întregul proces al culturii, înainte de recoltă și până la distribuție, cât mai detaliat.

Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania

 

Sursă articol: www.producegrower.com.
Articol tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania.
Sursă poze: www.producegrower.com și dissolve stock photos
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 24 Mai 2019

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Protejarea serei profesionale de patogeni alimentari", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte