Program de apărare a plantelor din sere și solarii de dăunătorilor

Cel mai bun fertilizator și pesticid este deseori umbra fermierului, mai ales la culturile unde pesticidele sunt restricționate sau interzise. Cultivatorii industriali care pun în practică programe de management al dăunătorilor și alocă o cantitate semnificativă de timp pentru a-și instrui observatorii/inspectorii de plante previn multiple focare de boli, înainte ca acestea să devină un dezastru complet. Cea mai bună soluție pentru o inspectare eficientă este programul SOEP.

 

Structura de bază

sera modulara cu rosii

Fie că inspecția este făcută de un fermier singuratic în solarul său familial, fie că este făcută de mai mulți angajați într-o seră profesională, managementul dăunătorilor înseamnă să: obții informații, să le înțelegi și să acționezi corespunzător acestora. De regulă așa sunt organizate sistemele de management, iar acronimul SOEP ajută să fie reținut mai ușor planul de bătaie.

Înainte să devină un horticultor și scriitoare pentru o revistă de managementul unei sere, Kerrie Badertscher (autoarea articolului original) era asistentă medicală. În spital a învățat de metoda SOEP pentru diagnosticarea pacienților. Literele din acronim se referă la: Subiectivitate, Obiectivitate, Evaluare și (crearea unui) Plan.

La școala de asistente se învață programul SOEP pentru a ajuta studenții să diagnosticheze și să reacționeze la bolile umane. Kerrie a văzut că acest concept poate fi aplicat și în cultivarea plantelor, mai ales în sere sau solarii profesionale, unde o infecție se poate răspândi și afecta chiar și întreaga cultură. SOEP se poate folosi atât pentru a învăța angajații noi să devină inspectori eficienți, dar și pentru a forma structura de bază a unui program de management a dăunătorilor bine pus la punct.

Introducere în ceea ce este de fapt SOEP:

discolorare pe frunza

S – Subiectivitate. Simptomele subiective ne dau indicii a ce poate fi problema care se observă. Indiciile pot fi slabe (de ex. se vede o schimbare de culoare subtilă la frunze (vezi poza)) sau puternice (de ex. se vede o pulbere fină, care demonstrează prezența unor dăunători). Aceste indicii nu duc la o identificare definitivă a dăunătorilor. Problemele de dezvoltare a plantelor sunt dificile de diagnosticat, având în vedere că multiple probleme produc simptome similare. Un alt exemplu ar fi o plantă cu substanță nutritivă insuficientă care poate să nu arate niciun simptom, dar totuși să nu producă randamentul dorit. Pozele sunt o modalitate ideală de a captura vizual simptomele subiective. Acestea pot fi împărtășite mai multor persoane care pot ajuta cu identificarea dacă este nevoie.

O – Obiectivitate. Simptomele obiective sunt categorice. Când se observă un dăunător care corespunde descrierii, aceasta este o observație obiectivă. Pentru fiecare dăunător trebuie luate măsurători și locații fixe. Zona infectată unde se află dăunătorii trebuie indicată clar pe harta de inspecție. Simptomele obiective și subiective împreună formează pe hartă o zonă pentru care trebuie determinată acțiunea necesară pentru a menține dăunătorii sau infecțiile în limite operaționale.

Inspectorii trebuie să fie antrenați pentru identificarea dăunătorilor, dar nu trebuie să fie entomologi pentru a putea detecta și identifica dăunători sau infecții. Pentru o operațiune de succes, personalul trebuie să aibă material de referință astfel încât toți să aibă același antrenament.

După identificare, locația și gradul de extindere a prezenței dăunătorilor/infecției trebuie documentate pentru o evaluare completă. Când sunt colectate toate datele în timp, aceasta crează o imagine de ansamblu dinamică. Prin colectarea datelor zilnic, viteza la care dăunătorii merg de la nevăzuți la incontrolabili devine uimitor de clară, și astfel veți afla cât de importantă este cercetarea zilnică intensă pentru a menține dăunătorii la distanță.

Managerii de operațiuni trebuie să întrebe zilnic întrebări despre zonele “de presiune”, precum: Cât de mulți dăunători sunt? Gradul de extindere se întinde mai departe? Unde au apărut primele semne? De unde au venit primii dăunători?. Simptomele subiective și obiective și datele colectate ar trebui să răspundă la toate aceste întrebări.

muncitori in sera modulara cu cultura mulcita

E – Evaluare. Evaluarea simptomelor poate fi făcută de inspectori sau de un șef, atâta timp cât rezultatul evaluării este comunicat corespunzător la toate nivelele organizației. Desigur, producătorii la nivel mai mic nu au patru nivele de management sau personal de 50 de persoane, astfel o singură persoană poate fi responsabilă cu managementul dăunătorilor. Iar aceeași persoană este responsabilă și cu evaluarea. Producătorii la scară largă au inspectori multiplii care le dau informațiile, astfel procesul de evaluare are nevoie de o structură bine pusă la punct, pentru adunarea informațiilor pentru inspecție și analiză.

Cea mai bună modalitate de evaluarea este o întâlnire a tuturor inspectorilor pentru a împărtăși tot ce au găsit. Evaluarea se face oricând și oriunde, de oricine sau orice grup care are această responsabilitate. La nevoie pot fi implementate procese de evaluare mai detaliate, dar evaluarea întârzie timpul de răspuns, astfel că trebuie să adaptați în funcție de nevoile dumneavoastră. Păstrați procesul cât mai dinamic!

Evaluarea este procesul prin care datele de la inspectori este apreciată pentru a determina nivelul de expunere a companiei, și ce trebuie făcut (dacă poate fi ceva făcut ceva) pentru a reduce această expunere. Acesta este locul în care experiența cu diferite probleme ajută cultivatorii să anticipeze dacă o problemă merge spre rău sau spre bine.

Informațiile adunate nu sunt nimica fără o referință bazată pe cercetare. Un focar care acoperă 5% din cultură poate fi un incident gestionabil dacă experiența a arătat că tratamentele la acest nivel de infestare au fost dovedite, în general, eficiente. Pe de altă parte, dacă infestările de 5% au fost observate înainte și rezultatele au fost negative, atunci echipa are o problemă potențial enormă și sensibilă la timp. Evaluarea este pasul în care experiența producătorului este un adevărat avantaj.

colaj de poze cu botrytis in solar

Cel mai bun exemplu de astfel de avantaj este atunci când se descoperă botrytis în sera profesională. Botrytis se răspândește atât de repede, încât răspunsul trebuie să fie aproape automat. Această boală impune îndepărtarea imediată și prudentă a tuturor platelor care sunt infectate în mod evident, iar cultura rămasă trebuie recoltată rapid și pusă sub carantină într-un mediu uscat până este evaluată ca fiind curată de orice infecție. Botrytis nu vă respectă programele de creștere. Să vă așteptați să pierdeți din producție din cauza pierderii din cultură (plantele infectate), dar și din cauza culturii recoltate din timp pentru a nu prelua infecția.
(Dacă doriți să citiți mai multe informații despre cum poate fi prevenită boala botrytis dați click aici.)

Experiența arată cultivatorilor ce nivel de prezență a dăunătorilor poate exista în seră sau în solar fără a deveni un pericol. Acest nivel diferă la fiecare operațiune. Producția de flori cere cele mai mici nivele de dăunători prezenți, pentru că aspectul este cel mai important factor pe această piață.

P – Plan. Crearea unui plan este pasul final al acestui protocol. În acest stadiu, managerii se asigură că orice deviație de la practica de control normală este planificată și comunicată corespunzător înainte de a fi executată. În cazul în care se încearcă un nou pesticid pe un focar de infecție, toate părțile responsabile ale programului SOEP ar trebui să aibă șansa să își exprime părerea. Ideea este ca experiența tuturor să rezulte în cel mai bun plan de combaterea a problemei curente.

Procesul în sine de creare a planului poate fi evaluat prin ținerea în evidență a greșelilor făcute în timpul schimbărilor și acțiunilor de urgență de pe perioada producției plănuite.

Implementarea sistemului SOEP

sera modulara cu cultura de rosii

Fie că se folosește hârtie, o tablă albă sau o aplicație software, programul SOEP include date despre tot ce este văzut la nivelul producției. Inspectorii trebuie să fie educați asupra ceea ce trebuie să caute înainte să înceapă treaba propriu-zisă. Inspectarea intensivă cere de la cei responsabili să poată documenta rapid și ușor orice văd, oriunde. Documentația de bază constă într-o hartă asupra căreia inspectorii pot indica zona afectată și dăunătorii sau simptomele observate.

Cercetarea unei sere sau a unui solar plin cu plante frunzoase poate fi asemuită căutării unui ac în carul cu fân. De aceea se recomandă ca inspectorii plantelor să intre și să se plimbe în direcții diferite prin spațiile protejate, pentru a vedea fiecare plantă din unghiuri diferite. În plus, acest pas îi susține pe inspectori să fie mai atenți și mai focalizați pe simptomele mai subtile.

Și timpul influențează eficacitatea inspectorilor. Dacă un cercetător este presat de timp, există o șansă bună să grăbească procesul de cercetare pentru a-și termina treaba în timpul impus. Astfel, simptomele pot fi trecute cu vederea și se poate pierde timp prețios care s-ar utiliza pentru oprirea răspândirii unui focar. Timpul este prețios când vine vorba de evaluarea plantelor!

Concluzie

Este o muncă grea să reușiți să țineți sub control dăunătorii și bolile. Deseori, în circumstanțe mai puțin plăcute când fermierii au pierdut cantitate mare de cultură din cauza unui focar de boală, la întrebarea “Cum v-a ieșit de sub control problema?” răspunsurile au fost “Efectiv nu am sesizat-o” sau “Nu ne-am dat seama cât era de gravă”. În horticultură aceste răspunsuri sunt inacceptabile - mai ales când toată problema poate fi redusă sau chiar prevenită cu programul SOEP.

Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

Sursă articol: www.greenhousemag.com. Articol scris de Kerrie și Kurt Badertscher, tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania.
Sursă poze: Steve Clemens1 și arhiva Sere Transilvania

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 28 Februarie 2019

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Programul SOEP pentru managementul dăunătorilor în sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte