Cum evit să nu se taseze pământul din tăvile de răsaduri?

Ianuarie. Începutul noului an este pentru mulți fermieri și începutul unui nou sezon de cultivare. De regulă în această lună cultivatorii de flori se pregătesc pentru sosirea butașilor de flori perene sau anuale. Pregătirile par să devină o listă fără sfârșit. Dar undeva prin această listă sigur se găsește și umplerea din timp cu substrat a tăvilor alveolare, ghivecelor și a celorlalte containere în care vor crește florile. Deseori se practică umplerea din timp a tuturor containerelor cu substrat pentru a reduce timpul de producție și muncă într-una dintre cele mai aglomerate luni de primăvară. Din păcate, însă, majoritatea stivuiesc tăvile sau ghivecele unele peste celelalte pentru a reduce spațiul de depozitare, iar substratul se compactează tot mai mult. De ce este important și cum evităm compactarea substratului ?

În primul rând, când tăvile sunt umplute din timp cu substrat și se stivuiesc, compactarea substratului este accelerată cu cât mai multe tăvi sunt suprapuse. Iar compactarea substratului afectează proprietățile fizice (spațiul de aer, capacitatea containerului, porozitatea, densitatea în vrac) ale substratului de creștere.

tavi alveolare cu pamant compactat

Figurile 1 și 2 arată stive de tăvile alveolare.

Cum afectează compactarea substratului dezvoltarea plantelor

Când substratul este compactat, acest fenomen împiedică abilitatea rădăcinilor de a mișca substratul pentru a crește și a se dezvolta corespunzător. Această rezistență sau restricție este numită impedanță mecanică. Această restricție a creșterii și dezvoltării rădăcinilor afectează și abilitatea plantelor de a se putea susține singure în containere. Compactarea substratului duce la reducerea porozității (porilor) și a spațiului de aer (aerația) cu până la 50% sau chiar mai mult, cauzând un drenaj slab.

O drenare inadecvată poate duce la înfundarea substratului cu apă și crește extrem de mult șansa ca plantele să aibă boli de putrezire a rădăcinilor. Drenarea inadecvată duce în același timp și la creșterea cantității de umezeală reținută de substrat.

pamant tasat in tavi alveolare

Figurile 3 și 4 arată un set de tăvi alveolare cu substratul compactat din cauza stivuirii.

Testul făcut la Universitatea Purdue

La Universitarea Purdue (statul Indiana, Statele Unite ale Americii) s-a făcut un test pentru a vedea cum afectează compactatea substratului creșterea și dezvoltarea rădăcinilor la petunia clasică.

Pentru experiment s-au umplut containere de 12 cm până la punctul maxim cu un pământ ușor, fără a-l compacta. Containerele au fost puse în tăvi care pot ține 15 containere per tavă. S-a cântărit o singură tavă și s-a notat greutatea înainte de a stivui o altă tavă deasupra ei. Astfel s-a calculat greutatea fiecărei tăvi stivuite, până s-a ajuns la 9 tăvi. Containerele din tava de jos (stratul 1) au demonstrat cea mai mare compactare a substratului, iar tava de sus (stratul 9) avea substratul ușor și liber. Stiva de tăvi a fost acoperită și pusă pe o masă de cultură timp de 3 zile. După cele 3 zile, tăvile au fost luate jos, una câte una, pentru a determina gradul de compactare a substratului.

Compactarea substratului a fost determinată prin măsurarea înălțimii de la suprafața substratului până la punctul maxim a containerelor. Apoi s-au transplantat în fiecare container un răsad de petunie clasică de 28 de zile. Plantele au fost crescute într-o seră timp de 4 zile, sub lumină ambientală și la o temperatură medie a aerului din seră de 21ºC. Plantele au fost irigate cu apă cu un pH acidic și cu apă cu pH acidic cu fertilizator.

rezultate studiul universar

Rezultatele experimentului

În general compactarea substratului a fost mai accentuată cu cât erau mai multe tăvi stivuite. Greutatea tăvile a crescut de 8 ori de la a doua tavă (2,18 kg) până la ultima tavă (17,38 kg). Greutatea uscată a rădăcinii a fost afectată negativ de compactarea substratului. Greutatea uscată a rădăcinii a a scăzut semnificativ până la cea de-a 5-a tavă. O adiție de 8,71 kg de greutate dintre tăvile 1 și 5 au cauzat destulă compactare pentru a afecta negativ dezvoltatea rădăcinilor. Totuși, dezvoltarea vegetativă nu a fost influențată atât de mult precum dezvoltarea rădăcinilor. Vizual, mărimea plantelor a crescut deodată cu creșterea nivelului de compactare. Surprinzător, din tăvile 8 și 9 din partea de sus a stivei au crescut cele mai mici flori.

O altă mare diferență între tăvi a fost drenarea. Odată plasate pe mese de cultură, orice fermier își poate da seama foarte ușor de aceasta. La fel este foarte ușor de vizualizat și absorbția substratului. Tăvile compactate puțin sau chiar deloc au absorbit mult lichid și au eliminat doar excesul, în timp ce tăvile de la fundul stivei au absorbit puțin lichid și restul s-a format ca o baltă mică lângă fiecare plantă.

solutie stocare tavi alveolare

Un punct de meționat în plus este acela că această compactare crește costul producției în general, deoarece dacă tăvile și containerele au greutate mult mai mare, aceasta înseamnă categoric costuri ridicate la transport. Și în plus și angajații au de manipulat cantități mai grele.

Sfaturi pentru a putea evita compactarea substratului dacă doriți să stivuiți tăvi

Dacă nu aveți destul loc liber pentru a depozita tăvile umplute din timp cu substrat și totuși doriți să le stivuiți, cel mai bine este să încercați următoarele metode:

Stivuiți-le la o mică diferență unele de celelalte. Fără a crea un dezechilibru în stivă, poziționați tăvile una sub cealaltă, dar astfel încât fiecare să se sprijine pe “rama” celeilalte.

O altă metodă este să puneți un material rigid între nivelele de containere, între tăvi, astfel încât acestea să nu intre una în interiorul alteia, respectiv pentru ca substratul să nu se compacteze.


Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

 

Articolul a fost tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania de pe siteul E-gro. Imaginile au fost preluate din același articol.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 25 Ianuarie 2019

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Cum evităm compactarea substratului din tăvile alveolare", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte