Primii castraveți cultivați fără lumină naturală

24 aprilie 2016 a fost ziua în care s-au cules primii castraveți crescuți până la maturitate fără ajutorul luminii naturale. Tehnologia avansată creată de compania Certhon asigură cultivarea castraveților fără ca aceștia să vadă lumina soarelui. Semințele de castraveți sunt plantate în așa numitele celule PlantyFood, care le crează un climat și un mediu propice dezvoltării. Aceasta este o inovație care scoate în evidență că și horticultura este în permanentă dezvoltare. Iar acum a evoluat și din punct de vedere economic și ecologic.

Celula PlantyFood este o zonă complet tehnologizată – se utilizează o multitudine de metode și inovații. Printre acestea și controlul climatului (temperaturii, umidității etc.) și lămpile LED răcite cu apă. Aceste lămpi sunt suspendate în celulă pentru a produce lumina artificială de care au nevoie plantele. În general, lămpile emană foarte multă căldură, mai ales într-un spațiu închis. Dar aceasta crează un climat nefavorabil pentru plante. Datorită noii tehnologii, căldura rămâne la un nivel favorabil. Și aceasta fără ca apa care răcește lămpile să afecteze cantitatea de lumină pe care o emit. Menținerea cantității de lumină și menținerea nivelului temperaturii sunt esențiale pentru dezvoltarea castraveților.

castraveti cultivati fara lumina naturala

castraveti cultivati fara lumina naturala

O altă noutate pentru Certhon este propagarea plantelor, încă de la sămânță. John Lagerwerf, membru al companiei Certhon, ne explică: "Acum câțiva ani am văzut o cerere atât pe piața națională, cât și pe cea internațională pentru asemenea aplicații. Astfel ne-am creat un departament agronomic și oamenii de știință pe care îi avem acolo știu totul despre relațiile dintre tehnică și botanică și au creat un produs specific. Iar acum avem profit și mulți, mulți castraveți."

Cultivarea legumelor fără lumină naturală este o inovație în horticultură. Oare cum arată piața de desfacere pentru aceste celule de cultivare? "Noi nu vedem celulele PlantyFood ca fiind un produs final, finisat, dar vrem să demonstrăm că se pot utiliza aceste tehnici. Horticultorii își pot inventa propriile aplicații pentru controlul luminii și climatului sau își pot crea chiar ei inșiși aceste celule. Pentru noi este important să optimizăm cultivarea legumelor pentru diferiți fermieri și să demonstrăm posibilitățile tehnice care le pot pune în aplicare."


Articolul este adaptat și tradus din limba engleză de echipa Sere Transilvania.
Sursă articol și fotografii: www.hortidaily.com.

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 7 Aprilie 2017

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Primii castraveți cultivați fără lumină naturală", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte