De ce merită să automatizezi sistemul de ventilare în sere sau solarii

Automatizarea sistemului de ventilare este foarte importantă în cadrul spațiilor protejate, precum serele profesionale sau solariile profesionale. Condițiile atmosferice dintr-o seră ar trebui luate în considerare ca fiind la fel de importante precum lumina și nutriția. De fapt, menținerea eficientă a condițiilor atmosferice este esențială pentru maximizarea performanței generale a serei. Mediul ambient din majoritatea serelor este controlat sau manipulat de sistemul de ventilare, deoarece acesta asigură introducerea de aer curat în spațiul protejat și evacuează căldura excesivă sau aerul stătut.
În serele care nu beneficiază de suplementare cu CO2, acest schimb de aer este mai mult decât modalitatea de a menține nivelele corespunzătoare de temperatură și umiditate. Aerul curat introdus de sistemul de ventilare conține CO2 care este utilizat de plante în fotosinteză.

Sistemele de ventilare sunt diverse și pot furniza plantelor condițiile atmosferice de care au nevoie pentru dezvoltare maximală.

Tipuri de Sisteme de Ventilare

Fiecare seră este diferită, astfel nu se poate crea un sistem de bază, general și perfect pentru orice situație. După cum vă imaginați, există multe moduri diferite prin care un fermier să își configureze sistemul de ventilare. Majoritatea sistemelor de ventilare pentru sere conțin minim un ventilator de fronton. Acest tip de ventilator, numit și ventilator de evacuare, se utilizează pentru îndepărtarea căldurii și a umidității excesive.

ventilator instalat in sera

Pentru spațiile protejate mai mici, acest ventilator poate fi singura componentă mecanică a sistemului de ventilare. În acest caz, ventilatorul de fronton mai primește încă un rol, și anume acela de creare a presiunii negative în seră. Odată ce se crează presiune negativă, aerul curat este tras spre interior printr-un aport pasiv, nealimentat, plasat la capătul opus față de ventilatorul de fronton.

Nu este o regulă generală ca toate sistemele de ventilare să conțină doar un ventilator mecanic. Serele modulare de dimensiuni mai mari s-ar putea să aibă nevoie de multiple ventilatoare pentru a asigura o circulație adecvată a aerului în interior. Pentru multe se utilizează și ventilatoare de recirculare și dezumidificatoare. Indiferent de cât de simplu sau complex este sistemul de ventilare, horticultorul are doar de câștigat din automatizarea acestuia. Automatizarea sistemului de ventilare nu doar că îi dă horticultorului un plus de liniște și îi reduce din probleme, dar crează și un mediu constant și corespunzător pentru plante. Plantele iubesc consecvența și se vor dezvolta cel mai bine când elementele din seră sunt menținute la un nivel constant.

Termostate

Probabil cel mai simplu și cel mai ușor dispozitiv de automatizare pentru sistemul de ventilare este termostatul. Termostatul este aparatul care acționează ventilatoarele, sistemul de încălzire sau aerul condiționat, pornindu-le sau oprindu-le când este necesar – în funcție de temperatura din interiorul serei. Majoritatea horticultorilor utilizează termostatul pentru ventilatorul de fronton. Cu acest termostat, cultivatorul poate decide la ce temperatură să fie pornit ventilatorul pentru a răcori aerul, respectiv la ce temperatură să se oprească în caz că aceasta a scăzut sub un anume nivel. Tipul de termostat utilizat în acest scop se numește termostat de răcire. De exemplu, dacă un cultivator își setează termostatul la 24°C și temperatura din interior crește peste această limită, termostatul pornește ventilatorul de fronton. În momentul în care ventilatorul răcește temperatura destul de mult încât aceasta să scadă sub 24°C, termostatul va opri ventilatorul.

Un alt tip de termostat este termostatul de încălzire. Acesta are rol invers față de cel prezentat anterior: se setează un grad de referință, iar dacă temperatura scade sub acel nivel, termostatul pornește sistemul de încălzire și îl lasă să funcționeze până temperatura cresșe peste gradul setat.

Ambele tipuri de termostate sunt utilizate cu regularitate în sere sau solarii. Acestea sunt folosite în special pentru a ușura munca cultivatorilor prin controlarea tuturor ventilatoarelor, încălzitoarelor și a aerului condiționat.

Higrostate

Un alt aparat pentru control atmosferic folosit deseori de cultivatori pentru a automatiza sistemul de ventilare este higrostatul. Higrostatul seamănă cu termostatul, însă acesta activează anumite sisteme în funcție de nivelul de umiditate. Două dintre cele mai apreciate aparate folosite în conjunctură cu higrostatul sunt umidificatoarele și dezumidificatoarele. Unii horticultori preferă să folosească higrostatele cu ventilatoare sau aparate de aer condiționat.

Deși există plante tropicale care necesită un nivel de umiditate ridicat, multe plante au efecte adverse din cauza acestuia. De aceea majoritatea cultivatorilor preferă să utilizeze higrostate pentru a îndepărta umiditatea excesivă din sere sau solarii, mai ales pentru a reduce riscurile apariției ciupercilor. Din mai multe motive, controlul umidității din spațiile protejate este o măsură preventivă care ajută protejarea plantelor de pericole potențiale. De regulaă pentru serele modulare mari se conectează higrostatul la un dezumidificator de dimensiuni mari, în timp ce pentru serele sau solariile mai mici higrostatul se poate conecta la un ventilator de recirculare. În ambele cazuri, însă, rolul principal al higrostatului este acela de a acționa un aparat pentru a menține un nivel al umidității constant, sub o limită setată. Deoarece nivelul de umiditate optim diferă de la plantă la plantă și de la un stagiu de creștere la altul, nu există un nivel ideal standard. De fapt, mulți cultivatori fac ajustări la punctul limită setat de pe higrostat pe durata procesului de dezvoltare a plantelor tocmai pentru a optimiza nivelul umidității pentru nevoile specifice ale acestora.


panou de control pentru ventilatoare

Panouri de control

Unele dintre cele mai importante invenții pentru automatizarea sistemului de ventilare dintr-o seră sunt panourile de control. Aceste aparate de multitasking, numite în limba engleză brains („creiere”) sunt aparate de control care servesc mai multe funcții de automatizare. Majoritatea panourilor de control combină două sau mai multe funcții, acestea având și termostat și higrometru, pe lângă care se pot conecta și timeri de lumină, monitorizare pentru nutrienți și aparate de control pentru CO2.

Aceste panouri de control sunt excelente pentru sere mai mari, deoarece oferă soluții multiple în ceea ce privește automatizarea.

Automatizare pentru CO2

O altă componentă majoră a sistemului de ventilare este sistemul de injectare de CO2. Plantele utilizează CO2 în procesul de fotozinteză, iar dacă creștem nivelul de CO2 putem accelera acest proces. Există mai multe metode de suplimentare cu CO2 într-o seră, dar cele mai cunoscute sunt rezervoarele de CO2 comprimat sau arzătoarele de CO2.

Rezervoarele de CO2 comprimat pot fi combinate cu un emițător de CO2, care reglează cantitatea de CO2 degajată. Arzătoarele de CO2 sunt unități care ard propan sau gaz natural și crează CO2 ca produs secundar al acestei arderi. Indiferent de metoda pusă în practică, se utilizează și un controller de CO2 pentru a se asigura că se menține nivelul corespunzător de CO2.

Controllerul se folosește atașat simultan și de echipamentul CO2, și de sistemul de ventilare. Motivul este acela de a maximiza eficiența sistemului de CO2, dar și pentru a reduce pierderea de CO2 (să nu pornească simultan și sistemul de creare de CO2 și și ventilatoarele care elimină aerul stătut din seră). Fiind conectat la ambele, controllerul poate fi oprit automat când termostatul sau higrometrul pornesc ventilatorul de recirculare sau ventilatorul de fronton. În momentul în care temperatura și/sau umiditatea ajung înapoi la nivelul corespunzător, controllerul CO2 poate fi din nou pornit automat.

Trebuie însă subliniat faptul că temperatura de operare ideală într-o seră va crește când se îmbunătățește cantitatea de CO2 din atmosferă. Cu alte cuvinte, în prezența unui nivel mai mare de CO2 majoritatea plantelor vor da cele mai bune performanțe la temperaturi mai mari decât într-o zonă fără nivel mare de CO2.

Automatizare wireless cu inregistrare de date

Cea mai nouă și cea mai interesantă completare a ventilării automate sunt dispozitivele wireless. Ele au același rol precum echipamentul de automatizare tradițional, dar aduc câteva avantaje în plus.
În primul rând, după cum le sugerează și numele, aceste dispozitive sunt wireless, ceea ce le face mult mai ușor de plasat în poziții cheie din seră. Un al doilea avantaj ale acestor gadgeturi este că pot fi monitorizate și controlate de la distanță, chiar de la un calculator sau telefon mobil. Aceasta înseamnă că majoritatea sistemului de ventilare poate fi controlat de oriunde de fermier, atâta timp cât acesta are conecțiune la internet.
Un alt avantaj important este că fermierul poate înregistra date multe privind sera personală, date care pot fi revăzute și comparate oricând. Datorită acestei caracteristici fermierul poate păstra aceste informații vitale, permițându-i să experimenteze cu diferite tehnici de cultivare. Per general, abilitatea de logare și comparare a tuturor datelor pentru o perioadă lungă de timp dau horticultorului unealta necesară pentru a-și îmbunătăți constant meșteșugul.

Sistemul de ventilare este piesa de rezistență pentru controlarea condițiilor atmosferice dintr-o seră. Când se mențin aceste condiții atmosferice, plantele vor utiliza mai eficient lumina și nutrienții, dezvoltându-se mai repede și fiind mai roditoare.

 

Articol tradus si adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania.
Sursă articol: gardenandgreenhouse.net

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 17 Martie 2017

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Automatizarea sistemului de ventilare în sere și solarii profesionale", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte