Utilizăm cookies pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavosatră pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Lecție de agricultură de la o olandeză mutată într-un sat din Sibiu

Satul Sărata, din comuna Porumbacu de Jos, este în lumea a treia din punct de vedere economic. Locuitorii sunt săraci, cele mai multe case de la drumul principal sunt scoase la vânzare sau se prăbușesc, iar tinerii au plecat de mult. În aceste condiții s-a mutat Agnes Jensen din Olanda, acum șase ani, iar astăzi dă o lecție de agricultură și economie fermierilor sibieni.
Agnes Jansen cultivă legume bio în solar și are abonați în Sibiu cărora în fiecare săptămână le aduce coșul cu legume proaspete. Pe lângă abonamente, Agnes s-a înscris de curând și într-un sistem de parteneriate care îi asigură achiziția întregii producții. Produsele derivate sau adiacente producției de bază sunt vândute în fiecare week-end la Piața Transilvania din Sibiu. ”Trăiesc din ceea ce produc și asta este cel mai important. Nu pot să spun că trăiesc în lux, dar fac ceea ce-mi place. Din acest motiv am venit în România, sunt bucuroasă că sunt aici și am tot ce-mi trebuie.”, a declarat Agnes Jansen.


Agnes a decis să se mute în România în 2010. A visat dintotdeauna să aibă ferma ei și să trăiască din ce a plantat și îngrijit cu mâna ei. ”În Olanda terenul este foarte scump. Aici am găsit pământ de foarte bună calitate, natură frumoasă și oameni prietenoși”, spune Agnes. Și-a cumpărat o casă cu o curte și grădină, apoi a luat în arendă trei hectare. Aceasta a început cu un solar tunel profesionist. La Bioferma Albăstrea cultivă legume obișnuite, pe care le găsim în orice piață țărănească, plus câteva alte plante, atractive și de nelipsit într-o bucătărie modernă: varză kale, sparanghel sau fenicul. În felul acesta se diferențiază de restul micilor fermieri și își atrage un nou sector de clienți.
Foarte important pentru Agnes a fost certificatul de producător biologic.
Vreme de câțiva ani a fost monitorizată constant și a ținut să obțină documentele necesare întrucât ele îi certifică munca și arată că totul este natural și sănătos. Mai departe, Agnes s-a înscris în diverse asociații ale producătorilor, în vederea obținerii unei reprezentativități pe piață și, bineînțeles, clienți. Spre exemplu, la jumătatea lunii februarie Agnes s-a înscris în Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, un ONG care promovează micii fermieri ecologici din mai multe județe ale țării. Cu sprijinul ASAT Agnes a încheiat parteneriate cu 18 familii din Sibiu, cărora le va asigura legume proaspete până în luna noiembrie. Fiecare plătește 45 de lei pe coș. ”Eu sunt foarte mulțumită pentru că în felul acesta am asigurată vânzarea legumelor. Știu sigur că am clienți pentru ceea ce produc, iar ei primesc săptămânal mâncare de cea mai bună calitate. Toți avem de câștigat”, explică Agnes.


În afara acestor parteneriate Agnes încheie și abonamente lunare, care funcționează într-un sistem similar. Prețurile sunt de 25 sau 35 de lei pe coș, în funcție de cantitatea de produse dorită. Livrarea se face săptămânal, în Sibiu. În prezent, Agnes se apropie de punctul în care nu mai face față comenzilor și mai accepta doar câteva abonamente noi. ”Pot spune că vânzarea merge foarte bine. Am certificat bio, solarul și ferma produce din plin, lumea are încredere în mine și vede calitatea produselor. În plus, am o gamă de produse unică, cu legume diverse”, concluzionează Agnes Jansen. Într-adevăr o lecție de agricultură bună de învățat!
Detalii despre Bioferma Albăstrea puteți găsi pe www.albastrea.ro sau pe pagina de facebook, unde Agnes ține legătura cu clienții ei.
Sursă articol și poze: www.turnulsfatului.ro
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 28 Aprilie 2017
Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Lecție de agricultură de la o olandeză mutată într-un sat din Sibiu", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte
- sfaturi practice
- sera profesionala
- întreținere
- solar profesional
- inovație
- roșii
- tomate
- avantaje
- legume proaspete
- lumină artificială
- ecrane termice
- începător
- idee de afacere
- interviu
- temperatură
- irigare
- sere transilvania
- solarii tunel
- flori
- folie dublă
- hidroponie
- încălzire
- dăunători
- discuție
- solarii gotice
- busuioc
- ardei gras
- ventilare
- irigare prin ceață
- oțel galvanizat
- eficientizare
- mulcire
- palisare
- ciuperci
- permacultură
- botrytis
- zăpadă
- castraveți
- compost
- plante companion
- acvaponie
- mese de cultură
- indagra
- soep
- tăvi alveolare
- studiu științific
- profit
- umiditate
- fan and pad
- lumini de creștere