De ce un business cu ciuperci?

Câștigurile din cultivarea ciupercilor sunt direct proporționale cu dimensiunea afacerii. Trebuie avut în vedere că cei care intenționează să creeze un business cu ciuperci de anvergură vor avea de făcut o investiție semnificativă cu implicații și griji pe măsură. Începând de la asigurarea materiilor prime și până la desfacere sunt mulți pași care trebuie urmați cu mare grijă și competență: găsirea compostului celui mai bun, transportul la prețuri minime, tehnologie de vârf cu randament maxim de productivitate, cules, refrigerare, vânzare.

Tradiția

 

Dacă acum câțiva ani Franța era liderul european de necontestat în cultura ciupercilor, lucrurile s-au mai schimbat între timp: astăzi Polonia este primul producător de ciuperci cultivate al Europei și a reușit pe parcurs să scoată din cursă competitori cu tradiție precum Anglia, Irlanda etc. Producția Poloniei se apropie de 300.000 de tone, însă România se situează mult în urmă: abia dacă atinge 20.000 t/an. În România cursul a fost ascendent o perioadă, dar din cauza lipsei de capital nu s-a reușit atragerea performanței și a unui nivel ridicat de producție.

interior de solar tunel plin cu ciuperci
interior de solar tunel plin cu ciuperci

Lipsa coeziunii dintre cultivatori și eșecul în crearea grupurilor / organizațiilor de producători sunt principalele obstacole care îi privează pe români de ajutoare financiare importante și le îngreunează dezvoltarea.

Tendințe


Țările dezvoltate au un consum anual de 4 kilograme de ciuperci pe cap de locuitor, în timp ce un român are consum de un singur kilogram. Dar tendințele pe plan european și mondial sunt de creștere!

Sperăm că în timp consumurile se vor armoniza, mai ales pentru că odată cu creșterea productivității prețurile stau pe loc sau chiar scad - aceasta în condițiile creșterii permanente a tuturor imputurilor din sector.

Oportunități

În momentul de față există oportunități pe segmentul cultivării ciupercii Pleurotus Ostreatus, dar consumul ciupercilor din familia Agaricus (Champignon, ciuperci mici albe etc.) crește și el. Pentru cei siguri pe spiritul lor atreprenorial se recomandă introducerea altor specii de cultură, precum ciupercile exotice.

interior de solar cu rafturi pentru ciuperci
interior de solar cu rafturi pentru ciuperci

Depinde de fiecare cultivator să găsească nișe de producție și vânzare care să stârnească interesul și să aducă succes. Există în continuare finanțare de la Uniunea Europeana și cu un plan de lucru performant se poate face producție de calitate.

Etape


Afacerea cu ciuperci trebuie întotdeauna să pornească de la descoperirea soluțiilor de vânzare, deoarece acesta este singurul mod de a ne asigura că putem să producem o marfă de alfel foarte perisabilă într-o piață din ce în ce mai concurențială. Asigurarea compostului și calendarul perfect al introducerii și formării ciclurilor de producție reprezintă o nouă provocare.


Doar un tehnolog cu experiență și cunoștințe de tehnologie a cultivării ciupercilor va poate spune cum se derulează perioadele de fructificare, în așa fel încât producția să se desfășoare liniar, fără suprapuneri de cantități nedorite sau sub limita necesarului.

ciupercarie pe structura de solar cu pereti verticali
ciupercarie pe structura de solar cu pereti verticali

Finalizarea investiției este reprezentată de alegerea unui constructor adecvat care poate să asigure competența și eficiența lucrării. Ultimul pas este vânzarea la prețuri care să acopere costurile de producție și să aducă companiei beneficiul pentru care se pornește la drum.

Calificare și Cunoștințe


Producătorul de ciuperci trebuie în primul rând să fie el însuși un tehnolog. Astfel va ințelege cerințele noii afaceri și va investi cu cap, urmând apoi să controleze eficient derularea ei. El trebuie să cunoască toate operațiunile care se desfășoară în ciupercărie pentru a se asigura că angajează personal calificat, capabil să execute cu precizie toate operațiile. Tehnologia este sensibilă, iar greșelile de întreținere sau greșelile de tehnologie pot afecta grav parcursul.

Un management general corect, cunoașterea problemelor de producție, resurse umane, finanțe, marketing, logistică sunt absolut necesare. Altfel, afacerea poate scăpa de sub control, iar nivelul falimentului în acest sector nu este de ignorat!

Se pune mult accentul pe pregătirea de specialitate, vizite pentru cunoașterea și aprofundarea secretelor de producție specifice. Este recomandat să porniți la lucru numai când sunteți siguri că ați devenit stăpâni pe cunoștințe și ați înțeles pe deplin logica desfășurării întregii afaceri, ca un lanț cu verigi multiple care are fiecare propria importanță.

interior de ciupercarie plina cu rafturi cu ciuperci
interior de ciupercarie plina cu rafturi cu ciuperci

Metoda de lucru


Organismele care susțin dezvoltarea ciupercilor trebuie la rândul lor susținute de cultivatori, iar cele care împiedică sau stopează complet creșterea lor trebuie oprite. Succesul cultivării, la orice nivel ar fi aceasta – industrial sau familial – depinde de stabilirea unor proceduri care să asigure un echilibru al controlului. Mai mult, este recomandat ca fiecare ciupercar să țină o evidență detaliată și corectă. Majoritatea doresc să încerce proceduri diferite înainte de a o susține pe cea mai bună pentru ciupercăria personală, iar raporturile îi ajută să o aleagă pe cea care le aduce cel mai bun profit.

Structura ideală pentru cultivare

Structura în care se cultivă ciupercile trebuie să creeze pentru acestea un mediu proprice dezvoltării lor. De aceea, se recomandă ca structura să fie înaltă și din țeavă galvanizată. Înaltă pentru a se putea cultiva la mai multe nivele simultan (pentru Champignon) și pentru a reține umezeala sus (pentru Pleurotus) și neapărat din țeavă galvanizată deoarece aceasta este creată special pentru a rezista umezelii și altor factori din interiorul ciupercăriilorserelorsolariilor. Pentru mai multe detalii despre proprietățile țevii galvanizate, accesați acest link.

În ceea ce privește acoperirea, se recomandă să se utilizeze folie triplustratificată de 200 microni, în sistem de pernă de aer, împreună cu o folie opacă albă-verde. Folia dublu inflată va crea o bună izolare termică pentru ciupercărie, în timp ce folia opacă (cu partea albă spre exterior) va absorbi căldura și o va elibera încet pe perioada nopții. Pentru o mai bună izolare, se poate face o inserare de vată minerală. Pentru mai multe detalii legate de proprietățile foliei triplustratificate, accesați acest link.

Accesul în ciupercărie se face de regulă printr-o ușă de acces, acoperită cu Panel.

Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate pentru produsele Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție !

 

Sursă bibliografică: copiere parțială de pe anpcr.ro, (limba engleză) HobbyFarms.com;
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 9 Octombrie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "De ce un business cu ciuperci?", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte