Ce este palisarea și cum se poate face?

Palisarea plantelor este o tehnică de grădinărit care presupune susținerea plantelor pentru a crește în sus și ridicarea lor de pe sol, îmbunătățindu-se producția și eficientizarea utilizării spațiului din solar. Indiferent de metodele folosite, clasice sau noi, vă prezentăm caracteristicile acesteia.

Avantaje privind palisarea plantelor:

1. Maximizarea spațiului limitat – cu ajutorul culturilor palisate se utilizează și se exploatează o mare parte din spațiul de creștere, astfel putându-se cultiva mai multe plante simultan;

2. Acces mai ușor – fermierii sau muncitorii din seră/solar pot ajunge mult mai ușor la plante, facilitând procesele de fertilizare, irigare, defoliere, copilire și recoltare.

solar tunel cu cyclamen

3. Cultivarea unor plante mai sănătoase – ridicarea plantelor deasupra solului îmbunătățește circulația aerului. Aceasta duce la reducerea problemelor legate de dăunători și boli. În plus, plantele, fructele sau legumele au parte de o expunere la soare maximizată.

4. Crearea unui micro-climat – acest „scut” natural care se formează din culturile palisate izolează structura în care se află (căldura, poluarea aerului, sunetul) și ajută la reglarea răcirii și umbririi zonei.

5. Îmbunătățirea calității aerului – cercetările au demonstrat că plantele îmbunătățesc aerul atât cel exterior cât și cel interior deoarece elimină compuși organici volatili și absorb poluanți. Aerul din seră/solar are un conținut redus de factori poluanți, având un efect minimal asupra sănătății muncitorilor.

6. Reducerea problemelor cauzate de insecte și boli – datorită faptului că legumele sunt ridicate de pe pământ și frunzele lor nu mai sunt în contact constant cu acesta, nu se mai deteriorează (la unele plante frunzele sunt extrem de sensibile – ex. la castravete).

7. Îmbunătățirea aspectului vizual – odată ce plantele se înalță, acestea „ascund” zonele serei/solarului care nu dorim să fie la vedere, precum unele utilaje sau unelte, ventilatoarele de fronton, etc.

Factori importanți care trebuie luați în considerare înainte de palisarea plantelor


solar gotic cu cultura palisata

1. Nevoia de lumină: culturile care se înalță mult în sus blochează razele solare pentru plantele de sub ele sau din spatele lor. Pentru a profita totuși de aceste spații din spatele sau de sub culturile palisate, se recomandă plantarea legumelor precum spanacul sau salata - mai ales în sezonul cald – deoarece acestea au o toleranță mai ridicată față de lipsa factorilor primari (lumina).

2. Înălțimea și rezistența structurii: rezistența structurii de care sunt prinse (de ex. tirantii solarului) trebuie să fie mare atât pentru a susține greutatea plantelor cât și pentru a rezista mediului umed și cald creat de acestea. În ceea ce privește înălțimea, trebuie avut grijă ca plantele să nu fie plasate prea sus pentru a putea fi ușor întreținute.

3. Înălțimea plantelor mature: trebuie luată în considerare și aceasta deoarece are un impact asupra tipului de structură care trebuie ales și va afecta accesul la plante pentru irigare, fertilizare și mentenanță. Trebuie să se țină cont și de înălțimea la care poate ajunge confortabil fiecare muncitor.

4. Nevoia de apă: depinzând de locul unde este plasat solarul sau sera, plantele cultivate și ridicate deasupra solului sunt expuse la mai mult soare și vânt și vor avea nevoie de o cantitate de apă mai mare. S-ar putea să fie vulnerabile chiar și la fluctuațiile de temperatură, de aceea este recomandat să se pună folie de mulcire, să se aleagă un sistem de irigare corespunzător tipului de plante alese.

5. Structura înainte de plantare: este recomandat ca înainte să începeți plantarea să fie bine pusă la punct structura solarului și idem și modalitatea de palisare care a fost aleasă.

Tipuri de culturi cățărătoare:

a) Flori: Akebia, Caprifoi, Clematis, Glicina, Pipa turcului, etc
b) Legume: Roșie, Mazăre, Fasole, Castravete, Dovleac, Pepene galben, Spanac, Busuioc, etc
c) Fructe: Viță de vie, Pomi fructiferi (în stadiul primar de dezvoltare), etc

Metode de realizare a palisării

Există mai multe metode prin care se poate palisa, cele mai cunoscute dintre acestea fiind:

colaj cu metode de palisare cu par de lemn

1. Palisare clasică cu pari de lemn
Există mai multe metode prin care se poate palisa cu pari, precum metoda A sau V întors sau pur și simplu araci plasați chiar lângă plantă, drepți, pentru a fi mai apoi legați de aceasta cu o sfoară. Acest tip de palisare se poate utiliza atât în spații protejate cât și în spații deschise.
Atenție ! Această operațiune poate stresa sau chiar îmbolnăvi planta deoarece este în contact constant cu sfoara și parii care se pot degrada sau pot rămâne umezi și să devină mediu propice pentru ciuperci și alte organisme care duc la boli.

palisare cu carlige

2. Palisarea plantelor cu clipsuri speciale sau cârlige
Acest tip de palisare este creată în special pentru utilizarea în solar/seră, deoarece clipsurile se prind de sfoară și lasă destul loc pentru tulpina plantelor, urmând ca sfoara să fie prinsă de tiranții solarului – sfoara se întoarce 360° pe lungimea (și opțional în jurul) tulpinii pentru a o susține. Acest tip de prindere este mai natural și nu afectează tulpina plantei, în același timp reducând timpul necesar palisării deoarece se pot instala foarte ușor.

În cazul cârligelor, sfoara se înfășoară pe acestea și se pot coborî în multiplii de 15-20cm. Cârligul se agață pe sârma întinsă de-a lungul solarului peste tiranți. Practic nu mai trebuie legată sfoara bucată cu bucată, nod cu nod la fiecare plantă. Cu această metodă se reduce volumul de lucru.

 

palisare cu ghivece si plasa nylon

3. Palisare cu ghivece atârnate

Acesta este unul dintre tipurile de palisare care ajută cel mai mult la utilizarea totală a spațiului. Ghivecele sunt agățate de tiranți, iar sub acestea se pot plasa alte plante pe mese de cultură. Palisarea cu ghivece atârnate este pusă în practică mai ales de cei care cultivă plante floricole.

4. Palisare cu plasă de nylon
Palisarea cu plasă de nylon este metoda care scoate cel mai bine în evidență necesitatea de a crea structura înainte ca plantele să crească – și aceasta se face în special pentru a controla răspândirea lor.

Plasa de nylon este foarte ușor de utilizat, o singură persoană poate să o instaleze unde este necesară. Nylonul este rezistent și la diferitele stări ale vremii și la greutatea plantelor și în același timp destul de moale ca tulpinile plantelor să se poată atașa de el.

Toate aceste metode pentru palisarea plantelor redau solarului un aspect vizual foarte frumos, în timp ce plantele cresc înalte și puternice.

Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate pentru produsele din gama noastră, consultanții Sere Transilvania vă stau la dispoziție.

 

Surse bibliografice (limba engleză): Microgardener.com, GardenPlantGrowEat.com, HobbyFarms.com, GardenHarvestSupply.com.
Surse bibliografice (limba romana): cumsafaciogradina.com.
Surse poze: mulțumim americannettings.com, atlantincavenuegarden.com.

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 3 Septembrie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Palisarea plantelor în solar", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte