Utilizăm cookies pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavosatră pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Sisteme de încălzire pentru seră/solar

Serele și solariile sunt structuri extraordinare care în timpul verii sunt pline de verdeață și culori variate, dar pot fi la fel și în timpul iernii dacă instalați sisteme de încălzire.
Avantajele utilizării acestor sisteme de încălzire:
1. Menținerea temperaturii și reducerea umidității relative – temperatura și umiditatea relativă sunt factori extrem de importanți pentru culturi, dezvoltarea acestora depinzând mult de ei. Deoarece sistemele mențin temperatura și păstreaza umiditatea la nivele tolerabile, plantele nu suferă daune majore în urma înghețării-dezghețării sau a altor fenomene care se întamplă în serele neîncălzite sau pe câmp;
2. Reducerea costurilor pentru energie – odată cu utilizarea sistemelor de încălzire se reduc costurile pentru energie deoarece aceste sisteme crează curenți de aer și îmbunătățesc distribuția aerului pe lungimea întregii sere;
3. Producție cantitativ mai multă și calitativ mai bună – sistemele de încălzire produc și CO2, iar acesta este „oxigenul” plantelor; studiile au demonstrat că odată cu creșterea cantității de CO2 a crescut și producția culturilor cu până la 20%;
4. Gama largă de surse de energie – datorită faptului că există diferite modele de sisteme, care funcționează pe combustibili diferiți, fermierul poate să aleagă cel care este cel mai potrivit pentru situația lui: centrale pe biomasă, pe combustibil solid de lemn, generatoare de aer cald pe lemn sau chiar încălzitoare pe gaz natural, motorină, GPL;
5. Costuri de achiziție și întreținere – deși sunt o investiție costisitoare, prețul se amortizează prin cantitatea și calitatea producției rezultate. În plus, fiind construite cu materiale foarte durabile, sistemele de încălzire rezistă mult timp (aproximativ 20-30 ani, în funcție de mediul în care sunt amplasate) și sunt foarte ușor de întreținut. Mai mult decât atât, deoarece aceste sisteme generează și CO2, nu mai trebuie investit într-un sistem de acest gen.
Tipuri de sisteme de încălzire
Pentru încălzirea serelor modulare se pot utiliza diferite centrale sau încălzitoare, în funcție de sursa de energie pe care dorește fermierul să o utilizeze: biomasă, lemn, peleți, gaz natural sau GPL.


a) Centrală pe biomasă
Centrala pe biomasă generează încălzire în interiorul serelor și solariilor prin arderea unor materii solide de origine naturală. În funcție de zona în care se găsește locația serei (zonă agricolă/deluroasă a județului), enumerăm mai jos câteva din rezidurile agricole și nu numai care pot fi valorificate energetic și utilizate ca și combustibili: cereale (porumb, grâu, orz, ovăz, semințe de floarea-soarelui, coji de floarea-soarelui, srot de floarea soarelui, semințe de rapiță, soia, agro-peleți (paie, srot sau coji de floarea soarelui), coceni de porumb tocați, știuleți de porumb tocați, tulpini de floarea soarelui tocate, rapiță tocată, crengi de pomi fructiferi tocate, corzi de vie tocate (G25-G30), ciorchinii de struguri după ce au fost dați la teasc, sâmburii de fructe (cireșe, prune, caise, piersici).
Avantajul este că aceste resturi pot fi pe lângă gospodăria fermierilor, astfel că nimic nu se pierde și totul se consumă cu un scop sau altul.


b) Centrală pe combustibil solid din lemn
Centrala generează încălzire în interiorul serelor și solariilor prin arderea unor materii solide de origine lemnoasă. Astfel materia primă pentru acest tip de centrală este alcătuită mai ales din resturile produse prin prelucrarea lemnului (precum procedeul de peletizare) și care nu au altă utilitate. Aceste resturi devin un combustibl modern și economic, cu un grad redus de umiditate și o putere calorică mare.
Mai multe studii s-au făcut pentru a determina consumuri estimative, în funcție de combustibilul ales, concluzia fiind următoarea:
1 m3 metan = 3,8 Kg coceni tocați = 3,3 kg tulpini de floarea-soarelui = 2,1 coji de floarea soarelui = 1,5 Kg porumb = 2,8 Kg tocătură de lemn.
1 Kg de GPL = 5 kg de coceni tocați = 4,45 Kg de tulpini de floarea-soarelui = 2,8 Kg coji de floarea soarelui = 2,13 Kg de porumb = 3,76 Kg tocătură de lemn.


c) Generatoare de aer cald
Aceste sisteme de încălzire sunt destinate serelor și solarii și folosesc ca materie primă lemnoase din toată gama: lemne de orice esență, resturi lemnoase, talaj, rumeguș și chiar și cărbune și cocs. Modul în care acestea funcționează este foarte simplu: generatoarele funcționează cu ajutorul unei turbine care împinge aerul pe lângă cuva de ardere și pe lângă schimbătorul de căldură al generatorului, de unde se preia căldura produsă care mai apoi este degajată în spațiul de încălzit.
Un avantaj major la capitolul siguranță este că nu este sub presiune, astfel nu există sub nicio formă incidente specifice centralelor sau altor tipuri de generatoare pe gaz și motorină.

d) Încălzitor LCSA pe bază de gaz natural/GPL / motorină cu exhaustare (coș de fum)
Generatoarele cu aer cald pe bază de gaz sau GPL cu exhaustare dezvoltă o putere termică cuprinsă între 60kW și 100kW și sunt ideale pentru sere și solarii. Această variantă de încălzire este prevăzută pentru instalarea unui coș de fum standard - acesta nu se vinde cu încălzitorul. Încălzitorul LCSA este special proiectat și construit în vederea folosirii într-un mediu coroziv și umed specific serelor/solariilor.
Dacă doriți, puteți vedea oferta Sere Transilvania dând click aici, iar dacă doriți informații suplimentare sau oferte personalizate ne puteți contacta consultanții!
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 17 Septembrie 2015
Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Sisteme de încălzire pentru seră/solar", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte
- sfaturi practice
- sera profesionala
- întreținere
- solar profesional
- inovație
- roșii
- tomate
- avantaje
- legume proaspete
- lumină artificială
- ecrane termice
- începător
- idee de afacere
- interviu
- temperatură
- irigare
- sere transilvania
- solarii tunel
- flori
- folie dublă
- hidroponie
- încălzire
- dăunători
- discuție
- solarii gotice
- busuioc
- ardei gras
- ventilare
- irigare prin ceață
- oțel galvanizat
- eficientizare
- mulcire
- palisare
- ciuperci
- permacultură
- botrytis
- zăpadă
- castraveți
- compost
- plante companion
- acvaponie
- mese de cultură
- indagra
- soep
- tăvi alveolare
- studiu științific
- profit
- umiditate
- fan and pad
- lumini de creștere