Eficientizarea consumului de apă în sere și solarii

Mulți fermieri caută permanent modalități prin care să consume cât mai puțină apă, într-un mod cât mai eficient - astfel încât ei să își reducă o parte din costuri, în timp ce sunt prietenoși cu mediul. Mai jos vă prezentăm metode cu impact ridicat pentru eficientizarea consumului de apă și chiar de reducere a acestuia.

Gruparea plantelor

Primul pas în a opri irigarea excesivă este ca fermierii care au diferite culturi în interiorul unei sere/solar să grupeze plantele în funcție de nevoile lor de irigare. De exemplu, nu trebuie puse în același grup levănțica – care rezistă foarte bine și în condiții de secetă – și un hibiscus care este un mare cunsumator de apă. Dacă ar fi puse împreună, ori levănțica ar primi mult prea multă apă, ori hibiscusul nu ar primi destulă.

În plus, pentru cei care își cultivă plantele în ghivece este recomandat să nu ude mediul de creștere din acestea (sol, fibre de cocos, bile de argilă, etc) cu mai mult de 10-15% mai multă apă decât poate reține. Din nou, și această acțiune va crea pierderi de apă.

rezervor de apa
rezervor de apa

Reciclarea apei sau utilizarea apei de ploaie/apei reziduale

În cazul în care este posibil din punct de vedere financiar și mecanic este recomandat să se utilizeze un sistem care să colecteze apa pe care mediul de creștere și plantele nu au reușit să o absoarbă. Aceasta trebuie purificată și apoi poate fi folosită din nou pentru plante.

La fel se poate utiliza și apa pluvială: odată colectată în bazine special amenajate sau rezervoare de apă, și spoi purificată, apa este bună pentru consumul culturilor. Aici însă depinde mult de zona în care este amplasată sera/solarul și cât de des, respectiv cât de mult plouă în zona respectivă.

Apa reziduală este iarăși o opțiune, însă la fel trebuie decantată și purificată urmând mai apoi să fie folosită pe culturi.
Unii fermieri chiar preferă să formeze un mic lac de acumulare lângă seră/solar pentru a avea constant o sursă de apă la îndemână. Atenție însă, în acestea se pot acumula cantități mari de săruri, chimicale, nutrienți, care în timp diminuează calitatea culturii.

Partea bună privind cele trei tipuri de apă este că în componența acestora vor exista deja mai mulți nutrienți necesari plantelor, care nu se pierd în timpul purificării și care nu mai trebuie adăugați ulterior când fermierul își crează mixul de nutrienți pentru plante.

irigare prin banda de picurare
irigare prin banda de picurare

Adoptarea unor sisteme de irigare moderne

Pentru a reduce consturile și pierderile de apă trebuie verificată constant eficiența sistemului de irigație și trebuie adoptate metode moderne create special pentru acestea.

Există mai multe metode de irigare, cele mai cunoscute fiind: udatul manual, udatul pe deasupra culturilor (microaspersoare/sisteme de ceață) și sistemele de picurare sau scurgere. Udatul manual este metoda care aduce cele mai mari pierderi de apă, în timp ce sistemele de udare pe deasupra culturilor provoacă mai multe boli din cauză că frunzele plantelor sunt ude aproape constant. De aceea, sistemele de picurare sau scurgere sunt cele mai recomandate, deoarece fermierul are cel mai bun control asupra cantității de apă aplicate. În plus cu ajutorul acestor sisteme se asigură apă doar plantelor din cultură, la rădăcina acestora și nu și altor plante sau buruieni nedorite din jurul lor.


testul de umiditate a solului prin simtului pipaitului
testul de umiditate a solului prin simtului pipaitului

Cum se poate sesiza nevoia de apă la cultură:

a) aparența mediului de creștere – mulți fermieri amatori încearcă să își dea seama de umiditatea mediului de creștere în funcție de aparența acestuia: dacă la suprafață este uscat sau chiar crăpat solul, respectiv dacă bilele de argilă sau fibrele de cocos sunt uscate și au revenit la dimensiunea inițială;

b) simțul/pipăitul mediului de creștere – o metodă mai eficientă este dacă fermierul ia în mână o bucată din mediul de creștere pentru a simți cât este de fărâmicios; se recomandă să se testeze din zone diferite, respectiv din grupări diferite (dacă aplicați metoda grupării);

c) testul greutății – unii fermieri preferă să țină un ghiveci cu plantă pe un cântar, iar când acesta ajunge la o anumită greutate să se pornească întrerupătorul sistemului de irigație;

d) testul conductivității – se pun în mediu de creștere mai multe instrumente de măsură (pentru testarea cantității de umezeală, a conductivității, etc) iar în momentul în care solul se uscă până la un anumit nivel setat anterior, se pornește automat sistemul de irigare.

Metode cu impact mai redus pentru eficientizarea consumului de apă și reducerea acestuia

 

Mai există și alte metode prin care se poate reduce cantitatea de apă utilizată în seră/solar, iar printre acestea se enumeră:

solar acoperit cu folie de umbrire echipat cu ecran de umbrire
solar acoperit cu folie de umbrire echipat cu ecran de umbrire

1. Folia triplustratificată

Folia triplustratificată este materialul ideal recomandat pentru sere și solarii, deoarece printre multe alte beneficii aceasta blochează parțial spectrul infraroșu și reduce temperatura din interiorul structurii. Radiația cu infraroșu este fie reflectată fie absorbită cu ajutorul pigmenților selectivi adăugați stratului exterior a foliei. Iar dacă temperatura din interior nu crește așa mult, cantitatea de apă care se evaporă din sol se reduce.

(Pentru a afla mai multe despre beneficiile foliei triplustratificate dați click pe acest link)


2. Ecranele termice și de umbrire

Ecranele termice și de umbrire sunt alcătuite din straturi de folie transparentă și de aluminiu. În timp ce benzile transparente absorb radiația și permit doar trecerea luminii albe care ajută plantele la fotosinteză, benzile de aluminiu absorb căldura și împiedică transmiterea ei la nivelele superioare. Costurile irigației se reduc datorită ecranelor pentru că acestea mențin temperatura constantă în seră/solar.

(Pentru a afla mai multe despre avantajele utilizării ecranelor termice și de umbrire dați click pe acest link)

 

folie de mulcire pentru protejarea plantelor
folie de mulcire pentru protejarea plantelor

3. Folia de mulcire

Folia de mulcire este un strat de polietilenă pus pe sol, în jurul plantelor. Aceasta previne ca razele solare să ajungă la sol și împiedică evaporarea apei din acesta. În plus, folia de mulcire împiedică creșterea buruienilor deoarece le inhibă germinarea, astfel acestea nu mai consumă apa destinată plantelor din cultură. Cu ajutorul foliei de mulcire se ajunge la o reducere de până la 50% din cantitatea de apă necesară pentru irigare.

(Pentru a afla mai multe detalii despre mulcire și metode de realizare dați click pe acest link)


4. Sistemul hidroponic

Hidroponia este tipul de hidrocultură care constă în cultivarea plantelor fără sol: rădăcinile acestora sunt scufundate într-o soluție nutritivă sau sunt plantate într-un mediu poros și absorbant care reține soluția nutritivă și ajută la oxigenarea plantei. Sunt 6 tipuri de sisteme hidroponice, toate fiind sisteme închise în care soluția nutritivă recirculă. Aceasta reduce considerabil cantitatea de apă utilizată, deoarece apa nu „dispare” din sistem decât consumată de plante.

(Pentru a afla mai multe detalii despre sistemele hidroponice dați click pe acest link)

 

Pentru mai multe informații sau oferte personalizate legate de produsele din gama Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție.

 

Surse bibliografice (în limba engleză) : Colorado State UniversityHarley-botanic.comUniversity of Arizona;
Sursele pozei principale: Goodtogrow Wordpress.

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 27 August 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Eficientizarea consumului de apă în sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte