O seră din Antarctica sărbătorește prima recoltă de legume

O seră din Antarctica, plasată lângă o stație de cercetare (Institutul Alfred Wegener - Neumayer Station III) a produs prima recoltă de castraveți, ridichi și salată verde. În Antarctica legumele fresh, locale sunt o raritate, dar Centru Aerospațial German (DLR) au demonstrat cu sera lor EDEN-ISS, că acesta nu mai este un țel îndepărtat.

Oamenii de știință au plantat semințele în mijlocul lunii februarie, iar prima recoltă a fost un succes. În total s-au recoltat 18 castraveți, 70 de ridichi și aproape 3,5kg de salată verde.

Sera EDEN-ISS a fost creată din două motive:
1. Pentru a crea legume fresh pentru echipa care stă peste iarnă la stațiunea de cercetare Neumayer-Station III.

productie de salata in antarctica

2. Pentru a face un test de încercare de a cultiva legume în climate dificile, nu doar pe Pământ, ci și pentru misiunile spre Lună sau Marte din viitor.

Sera EDEN-ISS, considerată o grădină interioară, a fost organizată în sistem hidroponic. În acest sistem nu se utilizează sol, astfel oamenii de știință au apelat la un ciclu închis de apă și lumină optimizată.

Dacă doriți să citiți mai multe despre sistemul hidroponic și diversele tipuri prin care se poate realiza, dați click aici.

Paul Zabel, inginer al DLR este unul din puținii oameni care acum poate adăuga in CVul lui “fermier în Antarctica”. Acesta s-a ocupat de cultura de legume, iar după ce a trecut de mai multe obstacole minore și erori de sistem, precum și de “cea mai puternică furtună al anului”, a reușit să recolteze primele legume.

statie de cercetare in antarctica

EDEN-ISS se află la aproximativ 400m distanță de Neumayer-Station III, iar dl. Zabel petrece în fiecare zi cam 3-4 ore în seră. Din seră el poate comunica și cu centrul de control pentru Institutul de Sisteme Spațiale al DLR, din Bremen. Institutul îl ajută să monitorizeze creșterea plantelor de la distanță, respectiv pot monitoriza zile întregi sera când furtuna este foarte puternică iar inginerul nu poate veni în vizită. DLR susțin că această supraveghere de legătură poate dura chiar și 3 zile.

Managerul stației de cercetare, Bernhard Gropp, a declarat că “A fost foarte special să poți gusta prima salată fresh din Antarctica... așa gust avea ca și cum tocmai am luat-o din grădină.”


Interviu cu Paul Zabel despre cum funcționează sera (în limba engleză):
interviu cu inginer despre recolta de legume in antarctica
interviu cu inginer despre recolta de legume in antarctica


Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional proiectat special pentru clima din România, puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.


Articolul a fost tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania de pe inhabitat.com. Pozele au fost preluate de la aceeași sursă.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 22 Octombrie 2018


Dacă doriți să citiți și alte articole precum "O seră din Antarctica sărbătorește prima recoltă de legume", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte