Exportăm sere și importăm legume. Până când?

România a pierdut poziția de grânar al Europei chiar în momentul în care agricultura devine un contributor important la PIB-ul celorlalte țări. De la țara recunoscută prin calitatea și cantitatea legumelor și fructelor, am ajuns să importăm trei sferturi din necesarul de legume și fructe.

În cadrul unui interviu cu AgroTV, Csaba Lengel, CEO al Sere Transilvania explică de ce am ajuns să importăm legume, în loc să le cultivăm noi, local.

Peste 42% din serele fabricate în cadrul companiei noastre pleacă spre export. De ce? Motivul principal este acela că românii nu își permit aceste structuri profesionale, iar străinii da. Aceștia apreciază materialele de înaltă calitate utilizate pentru sere si solariile noastre (oțelul galvanizat, folia de 200microni, etc.), precum și procesul detaliat de proiectare (rezistența la încărcare de zăpadă, la vânt, etc.).

E și o chestiune de educație financiară, până la urmă: dacă nu fiscalizează, producătorul din România nu există pur si simplu pentru bănci sau alte formule de finanțare. De aici, lipsa oricărei perspective de dezvoltare, dar și inerția unui sistem care, deși glorifică în discursuri țăranul, îl pune mereu la coada listei când e vorba de marile politici publice naționale.

Interviu complet cu domnul Csaba Lengel:

interviu cu csaba lengel agrotv

interviu cu csaba lengel agrotv

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 27 Septembrie 2018

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Exportăm sere și importăm legume. Până când?", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte