Cum scapi de condensul din seră/solar

Condensul este mereu o problemă în perioada sezonului rece. De aceea abordăm diverse metode prin care putem realiza controlul condensului din interiorul serelor/solariilor. Anterior, am vorbit despre reducerea umidității din spațiile protejate, precum și despre rolul ventilatoarelor în recircularea aerului. În acest articol însă abordăm problema condensului pentru a sublinia importanța sistemelor de încălzire.

Metodele de încălzire a serelor sunt reevaluate în mod constant din cauza presiunilor pentru conservarea energiei, prevenirea poluării și, cel mai important, a producției eficiente. Sistemele de distribuție a încălzirii, care sunt mai joase în sere și mai aproape de plante, realizează economii substanțiale de energie și sunt mai eficiente în menținerea temperaturii calde în jurul plantelor.

Menținerea temperaturii suprafețelor frunzelor deasupra punctului de condensare este o metodă excelentă de a preveni condensarea și de a lupta împotriva bolilor comune de seră. În plus, noile abordări privind gestionarea bolilor și a dăunătorilor necesită o atenție deosebită pentru microclimatul culturilor, utilizând încălzirea și umiditatea pentru tratarea bolilor și chiar afectarea comportamentului insectelor. Următoarea prezentare enumeră recomandările pentru încălzirea de jos și între rânduri (sau între mese), care oferă un mediu mai bun pentru producția de plante și economii la energie.

Încălzire în sistem de țevi

Una dintre cele mai comune sisteme de încălzire pentru sere este o rețea de țevi de plastic sau metal, care distribuie aburi sau apă fierbinte. Încălzirea prin țevi este un mijloc eficient de încălzire a culturilor, atât prin încălzirea convectivă a aerului din seră, cât și prin căldura radiată direct pe frunze. Cu toate acestea, există mai multe modalități de creștere a eficienței. Soluția pentru îmbunătățirea controlului climatului cu încălzirea în sistem de țevi constă în localizarea țevilor mai aproape sau sub cultură.

plasarea tevilor de incalzire

În primul rând, plasarea țevilor mai jos poate duce la economii de energie de până la 20% din cauza încălzirii mai directe a plantelor și a pierderii reduse a căldurii radiate. Poziționarea conductelor mai spre sol stimulează, de asemenea, mișcarea aerului prin cultură. Aerul cald care urcă printre frunze îndepărtează umiditatea și creează un microclimat uniform în jurul plantelor. Cea mai reușită încălzire prin căldură radiantă din țevi are loc la înălțimea mijlocie a culturii (Figura 1), în timp ce plasarea orizontală cea mai puțin eficientă se face direct între mesele de cultură. Astfel, cea mai bună poziție pentru țevi este între partea inferioară-medie a culturii, cu țevile cât mai aproape de mesele de cultură.

Dezavantajele poziționării țevilor mai aproape de sol sunt următoarele: țevile trebuie să fie rezistente la substanțele chimice (dacă se utilizează în seră) și nu trebuie să împiedice sau să afecteze dezvoltarea culturii. Trebuie acordată atenție mare la plasarea țevilor, astfel încât frunzele plantelor să nu fie arse de țevi adiacente.

Încălzire în podea

Un alt tip de sistem pe stil rețea de țevi (cu aburi sau apă fierbinte) este acela de încălzire sub sol sau sub podea. Principalul avantaj este furnizarea de căldură omogenă în toată sera de pe suprafața mare de transfer de căldură a podelei. Încălzirea de la nivelul podelei serei permite aerului cald să se ridice prin cultură, printre plante, oferind o circulație mai bună a căldurii. În plus, încălzirea zonei de rădăcină a plantelor îmbunătățește sănătatea și dezvoltarea plantelor.

incalzire in podea in sera

Cu toate acestea, sistemul are dezavantaje, cele mai importante fiind timpul de reacție lent pentru acțiunile de control și cheltuielile relativ mari ale instalației. Cheltuielile sunt compensate în mod semnificativ de eficiența îmbunătățită a încălzirii sistemului. În unele cazuri, sistemele se pot plăti pentru ele însele într-un an. Deseori, încălzirea în podea se suplementează cu un sistem de încălzire a aerului pentru a oferi un timp de răspuns mai rapid.

Încălzire sub mesele de cultură

Aceasta este o altă tehnică care maximizează suprafața pentru transferul de căldură. Unii cultivatori plasează țevi direct sub sau pe mesele de cultură pentru a face căldură în zona rădăcinilor plantelor și pentru a îmbunătăți mișcarea aerului printre plante (Figura 2).

sistem de incalzire interiorul serei

Sisteme de încălzire a aerului

Sistemele de încălzire a aerului reprezintă sistemul de acționare rapidă pentru încălzirea serelor. Aceste sisteme sunt deseori verticale, având distribuția aerului cald prin ventilatoare de recirculare sau tuburi de polietilenă perforate. Acestea sunt o soluție excelentă deoarece aceleași ventilatoare de recirculare împlinesc diverse roluri în seră. Printre cele mai importante roluri, ventilatoarele de recirculare țin masa de aer în ciclu continuu, astfel căldura se mișcă prin cultură tot timpul, iar temperatura rămâne uniformă pe toată suprafața serei. Iar aceasta aduce alte consecințe pozitive, precum reducerea riscului de boli în seră. Într-un studiu s-a demonstrat că dacă aerul cald se află mai aproape de plante, scade semnificativ riscul de infecții cu Botrytis.

Dacă doriți să citiți un articol detaliat despre ventilatoarele de recirculare și rolul important al acestora în recircularea aerului, dați click aici.

flori pe mese de cultura in solar

Principalul dezavantaj al acestui tip de sisteme de încălzire sunt costurile de energie pentru ventilatoarele care recirculă aerul. Dar la fel investiția în acestea se amortizează în timp prin îmbunătățirea căldurii și eficiența lor în încălzirea serei. O altă problemă este că încălzirea aerului este un proces de încălzire convectivă, adică necesită aer pentru transferul căldurii; astfel, temperaturile frunzelor nu pot atinge nici o valoare mai mare decât temperatura aerului.

Concluzie

Mutarea sistemului de distribuție a căldurii la un nivel mai jos în seră îmbunătățește transferul de căldură către plante și ajută la prevenirea temperaturilor scăzute ale culturii care duc la probleme de condensare.

Acest lucru are ca rezultat un climat mai bun în jurul culturii de plante și economii de energie. În plus, eficiența sistemelor de încălzire poate fi îmbunătățită semnificativ prin localizarea suprafețelor de încălzire mai apropiate de culturi.

Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

 

Articolul a fost tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 22 Noiembrie 2018

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Controlul condensului din seră prin sisteme de încălzire", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte