Ce este mulcirea și cum se poate face?

Mulciul este un strat de material aplicat pe suprafața unei zone de sol care are rolul de a conserva umezeala, de a regula temperatura solului și de a-i îmbunătăți fertilitatea și sănătatea, pentru a reduce dezvoltarea buruienilor și uneori pentru a face zona mai plăcută vederii (în jurul copacilor, pe cărări, pe paturile de flori din grădină, etc). Mulcirea este procesul de a aplica mulci, oriunde se dorește.

Mulciul poate fi organic sau creat de om, permanent sau temporar. Se poate aplica pe solul gol sau în jurul plantelor sau legumelor, în câmp sau în spațiu protejat (seră/solar). Datorită mulcirii se crează un mediu favorabil culturilor, iar dacă este aplicată corect aceasta poate îmbunătăți în mod considerabil productivitatea solului.

Beneficiile mulcirii

 

mulcire cu fân

Ajută la încălzirea plantei la rădăcină

Mulcirea se aplică în momente diferite ale anului în funcție de scopul acesteia. Către începerea sezonului de vegetație mulcirea servește inițial la încălzirea solului prin a-l ajuta să rețină căldura, care se va pierde încet în timpul nopții. Acest proces ajută la semănatul timpuriu și transplantarea anumitor culturi și încurajează dezvoltarea mai rapidă a acestora. După cum progresează sezonul, mulcirea stabilizează temperatura și umiditatea solului și previne creșterea buruienilor din semințe.

În climate temperate, precum cel al României, efectul mulcirii depinde de momentul al anului în momentul aplicării, deoarece în timpul toamnei și iernii mulcirea se folosește la întârzierea creșterii plantelor perene în timpul primăverii sau pentru a preveni creșterea în timpul iernii pe perioada valurilor de căldură, care limitează daunele de la îngheț-dezgheț.

Păstrează umiditatea în sol și conservă apa

Efectul mulcirii asupra conținutului de umezeală a solului este puțin mai complex: mulciul formează un strat între sol și atmosferă, ceea ce previne ca razele solare să ajungă pe suprafața solului și astfel reduce evaporarea. Totuși mulciul poate și să absoarbă sau să blocheze complet apa de la ploile ușoare, ea neputând să ajungă la sol. Deseori, odată cu mulcirea cu folie de polietilenă sau cu plasă agrotextil se adoptă folosirea unui sistem de irigare prin banda de picurare, deoarece aceasta se plasează sub mulciurile impermeabile.


mulcire decorativa

Pentru a maximiza beneficiile mulcirii și pentru a minimaliza influențele negative pe care le poate avea, mulcirea este aplicată în primăvara târzie/vara timpurie când temperaturile solului au crescut suficient iar conținutul de umezealaăa solului este încă relativ mare.

Previne creșterea de plante și buruieni nedorite

Mulcirea împiedică creșterea buruienilor prin inhibarea germinării acestora și crează un mediu propice dezvolării râmelor de pământ și a altor descompunători benefici. Odată cu reducerea drastică a buruienilor se diminuează și munca de plivire în seră/solar.

Beneficiile mulcirii depind de materialul folosit și de adâncimea la care este aplicată. În general mulcirea reduce cantitatea de irigație necesară cu aproximativ 50% și stabilizează nivelele de umiditate a solului îmbunătățind astfel calitatea vegetalelor și încurajând activitatea benefică a organismelor din sol.

Reduce drastic condensul

Pentru că mulciul reține apă și nu o lasă să se evapore, cantitatea de condens formată în seră/solar devine mult redusă, astfel și plantele sunt apărate de efectele negative ale expunerii la picurii de condens.

Tipuri de mulci

 

mulcire cu frunze

1. Frunze de la copaci foioși - care cad toamna. Aceastea tind să fie uscate și sunt tocate sau mărunțite înainte de a fi aplicate. În timpul descompunerii, acestea aderă ele între ele dar lasă totuși apa și umezeala să se scurgă pe suprafața solului. Dacă se aplică straturi groase de frunze întregi (în special de arțar și stejar) se crează un covor foarte ud în timpul iernii și a primăverii care împiedică dezvoltarea firelor noi de iarbă și a altor plante.

Frunzele uscate sunt folosite ca mulci în timpul iernii pentru a proteja plantele să nu tot înghețe și să se dezghețe și sunt înlăturate în timpul primăverii.

 

mulcire cu ziar si iarba

2. Iarba tăiată – este excelentă pentru cultura din grădină. Iarba tăiată se aplică în straturi subțiri de 1 cm și trebuie lăsată la uscat înainte de a adăuga un alt strat. Acestea se uscă repede și straturile noi se pot adăuga săptămânal. Dacă se pun minim 5 straturi, semințele de buruieni nu vor mai germina.

În jurul salatei și a altor legume cu frunze mulciul trebuie plasat cu mâna la baza plantelor, deoarece iarba se prinde de salata udă și poate crea probleme pentru prepararea acesteia ulterior.

Unii fermieri preferă să folosească fân și să accentueze efectul acestui mulci cu un strat de ziare sau de carton, care să blocheze lumina și să reducă și mai mult germinarea buruienilor.

! Atenție ! 
Nu se pune iarba tăiată direct în straturi groase deoarece crează un covor care reduce înfiltrarea apei și a aerului și va începe să miroase urât și să devină hidrofob (nu va mai absorbi apa).
De asemenea, nu se folosește iarba tăiată din locuri tratate cu erbicide sau pesticide în ultima lună.

 

mulcire cu rumegus si scoarta

3. Rumeguș mare și bucăți de scoarță de copaci – acestea nu se folosesc în patul de cultură a plantelor deoarece intervin în pregătirea viitoarelor paturi germinative; de obicei rumegușul mare și bucățile de scoarță de copac se descompun în sol în mai mulți ani.

În grădinile cu straturi înălțate, acest tip de mulci este excelent între straturi. Se aplică un strat de aproximativ 10 cm pentru a controla dezvoltarea buruienilor. Se aplică în strat așa de gros deoarece astfel se previne compactarea solului din cauza traficului pietonal, iar rădăcinile culturilor se pot întinde până sub cărările cu mulci.

! Atenție ! Nu se folosește rumeguș fin deoarece acesta crează un dezechilibru carbon-azot în sol.

 

mulcire cu folie neagra

4. Folia de mulcire (polietilenă) și plasa agrotextilă (polipropilenă) – folia de mulcire este folosită în mare parte pentru reducerea sau chiar stoparea completă a dezvoltării buruienilor, iar plasa agrotextilă pentru plantele perene. Aceste tipuri de mulci se plasează deasupra solului, cu ajutorul mașinăriilor sau chiar de mână și sunt prinse cu niște pari mici pentru a le ține cât mai aproape de sol. Aceste mulci previn eroziunea solului și îi conservă umezeala, în timp ce îi crește temperatura (odată cu creșterea temperaturii este accentuată și creșterea plantelor). În cele din urmă, folosirea acestor mulci reduce cantitatea de muncă pe care trebuie să o depună muncitorul deoarece se reduce și timpul acordat plivitului și cantitatea de erbicide care trebuie aplicate în timpul perioadei de creștere.

 

mulcire cu agrotextil negru

Dacă se aplică folie de mulcire sau plasă agrotextilă se recomandă instalarea unei benzi de irigare prin picurare, deoarece reduce cantitatea de apă care ajunge la sol din exterior.

! Atenție ! Folia de mulcire și plasa agrotextilă trebuie îndepărtate manual la sfârșitul sezonului deoarece încep și se deteriorează și se rup, iar apoi când se degradează se descompun în cetone și aldehide care poluează solul. Din punct de vedere tehnic aceste mulci sunt biodegradabile, dar nu se descompun în aceleași elemente ca și mulciurile biodegradabile mai naturale.

Din 2002 până în 2006 s-au efectuat mai multe studii care să demonstreze eficacitatea foliei de mulcire de polietilenă:

2002-2005 – în 3 studii s-a testat dacă folia de mulcire este mai eficace decât fungicidele pentru a suprima boala de la roșii numita mană. În timp ce fungicidele au avut efect de 34,5 +/- 14.3% de a o controla, folia de mulcire a prezentat o eficacitate de 83.6 +/- 5.5% în a opri boala.
2004-2006 – studiile pe perioada acestor ani au pus accentul pe culoarea foliei, dacă influențează eficacitatea ei; iar rezultate au conclus că indiferent de culoarea ei (bicoloră aluminizată, transparentă sau neagră) folia de mulcire are aproximativ același efect – rezultatele au prezentat diferențe nesemnificative.

Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate consultanții Sere Transilvania vă stau la dispoziție.

 

Surse bibliografice (în limba engleză): Wikipedia și Colostate.edu;
Sursa pozelor: Wikipedia, HomeclickVeseysseeds si Alberta Urban Garden.

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 20 August 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Mulcirea și metode de realizare", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte