Cum alegi o folie de calitate pentru solarul tău
Începutul anilor 1960 a marcat prima utilizare a foliei de polietilenă pentru a acoperi structurile de lemn a serelor/solariilor. De atunci însă s-au făcut multe îmbunătățiri pentru aceasta. Majoritatea foliilor de polietilenă sunt fabricate prin procedeul de coextrudare a trei straturi cu polimeri și aditivi diferiți. Fiecare strat contribuie la calitatea foliei și îi îmbunătățește performanța. Vă prezentăm mai jos caracteristicile foliei profesionale de luat în evidență pentru acoperirea serelor și solariilor.
Durata de viață
Durata de viață a foliei de polietilenă este limitată din cauza proceselor de degradare induse de razele solare și căldură. Polietilena copolimeri este un material low-cost, care este bun doar pentru un sezon - de aceea este folosită pentru serele/solariile sezoniere.
Folia de polietilenă cu mai multe straturi (multistratificată) are garanție de minin 4 ani și o durată de viață de minim 6-7 ani, dar în același timp costurile foliei multistratificate sunt duble față de polietilena copolimeri.
Grosime
Folia folosită pentru sere/solarii poate avea grosimi diferite, acestea variind de la 100 până la 200 microni. Foliile cu grosimi de 150 până la 200 microni sunt cele folosite pentru serele/solariile permanente și nu cele sezoniere. Folia de 200 microni este optimă condițiilor climatice ale țării noastre.
Transparență
Folia transparentă este alegerea ideală pentru a beneficia de un maxim de lumină pentru culturile de mici dimensiuni, sporind productivitatea recoltei. Datorită acestei transparențe folia este potrivită în special în zonele cu luminozitate redusă, precum și serelor modulare ultra-moderne, mari producătoare de dioxid de carbon.
Modalități de prindere a foliei
După ridicarea structurii serei/solarului se trece la următorul pas și anume prinderea foliei. Indiferent de tipul acesteia, se pot folosi: cleme de prindere, seturi de profile de aluminiu cu sârmă, seturi de profile simple sau duble de aluminiu.
Pentru a vedea oferta Sere Transilvania pentru profilele de prindere și alte accesorii pentru folie puteți accesa acest link.
Caracteristicile foliei profesionale
Controlul condensului
Folia tratată cu aditivi anticondens (cunoscuți și sub numele de aditivi anti-picurare) previne formarea picăturilor de apă, prezența acestora având un rol negativ asupra plantelor prin creșterea riscului de apariție a bolilor, dar și prin reducerea coeficientului de transmisie a luminii. Aditivii anticondens funcționează pe principiul formării unei pelicule pe suprafața foliei care va permite astfel scurgerea apei pe pereții laterali ai serei/solarului. Se va avea în vedere reaplicarea solutței anticondens la câteva luni (10-12). Se poate aplica și un aditiv anti-ceață pentru a preveni formarea de negură dis de dimineață și în amurg în interiorul serei/solarului.
Reducerea pierderii de caldura in timpul noptii
În timpul zilei razele solare pătrund în interior încălzind aerul și solul; în timpul nopții – când aerul se răcește – se va emana căldura acumulată în sol. În serele/solariile încălzite necesitățile energetice au scăzut cu 10-20%, depinzând de seninătatea cerului. În cazul folosirii unei folii duble inflate, folia cu infraroșu este instalată spre interior pentru a reține căldura în timpul nopții.
Cercetările au demonstrat că folia cu infraroșu accentuează culoarea și soliditatea plantelor și accelerează dezvoltarea lor. Aceasta se datorează creșterii temperaturii plantelor în timpul nopții.
Reducerea creșterii de temperatură în timpul zilei
În zonele cu soare puternic blocarea parțială a spectrului infraroșu ajută la reducerea temperaturii din interiorul serei/solarului. Se pot adăuga pigmenți selectivi stratului din exterior a foliei pentru a reflecta sau absorbi radiația cu infraroșu care nu se folosește în creșterea plantelor.
Studiile au demonstrat: cu cât este mai mare temparatura exterioară, cu atât este mai mare diferența de temperatură obținută prin folosirea foliei cu rezistență la infraroșu. Avantajele folosirii acesteia includ reducerea costurilor de răcire și irigare a serei/solarului, reducerea stresului la care sunt supuse plantele, îmbunătățirea gustului fructelor/legumelor și crearea unui spațiu mai comfortabil de lucru pentru muncitori.
Îmbunătățirea trecerii luminii ultraviolete
Albinele au nevoie de lumină ultravioletă pentru a naviga. Pentru fermierii care doresc să folosească albinele pentru a-și poleniza plantele din seră/solar, utilizarea unei folii care lasă să treacă o parte din spectrumului energiei luminii violete este foarte important.
Pe de altă parte, dacă este blocată lumina ultravioletă, folia ajută la reducerea numărului de insecte și la controlarea unor boli fungice.
Controlul difuziei luminii
Difuzia luminii este o proprietate adăugată recent de producători. Folia sporește cantitatea de lumină difuză care ajunge la plante (reducând uscarea severă a lor) și augmentează lumina transmisă frunzelor inferioare. Această proprietate este esențială pentru culturile înalte.
Studiile au demonstrat că lumina difuză reduce dezvoltarea sporilor fungici și propagarea insectelor.
Transmisia luminii
Transmisia luminii variază în funcție de tipul de aditivi folosiți pe folie. Transmisia mai este afectată și de depunerile de praf sau mizerie și de deteriorările plasticului. Tocmai de aceasta unii producători preferă să fabrice folie cu proprietăți anti-statice care resping praful, mizeria și smogul.
Statistic, pe perioada iernii și în momente de cer înnorat dacă plantele primesc 1% mai multă lumină acestea vor crește cu 1% în plus.
Selectarea lungimilor de unde specifice
Foliile fotoselective absorb sau reflectă lungimi de undă specifice ale luminii. Acestea accelerează creșterea plantelor, suprimă apariția insectelelor și a bolilor care pot apărea pe plante și simulează dezvoltarea florilor.
Folie triplustratificată simplă sau dublă inflată
În general se folosește folie simplă, dar pentru fermierii care doresc să folosească sera/solarul în sezonul cel mai cald este recomandată folia dublă inflată. Aceasta reduce pierderea de căldură în timpul nopții cu aproximativ 40% și poate asigura o temperatură interioară de 0°C la o temperatură exterioară de -10°C. În plus, dacă se folosește o folie dublă inflată se reduce stresul în locurile unde este atașată și încrețirea plasticului în timpul zilelor cu vânt puternic.
Menținerea presiunii aerului între cele două straturi de folie se realizează cu ajutorul unei pompe electrice. Presiunea necesară în cazul foliei duble inflate variază în funcție de producător! Verificați indicațiile furnizate de acesta!
Deteriorarea plasticului
Defecțiunile timpurii ale foliei de polietilenă se pot atribui stresului în timpul atașării/fixării, abraziunii pe suprafețe dure sau de margini tăioase sau supraîncălzirii în zonele arcelor, tiranților sau a extrudărilor. Totodată și contactul cu chimicalele din pesticide pot afecta durata de viață a plasticului.
Pentru a afla mai multe despre durabilitatea foliei și rezistența acesteia la: alungirea la rupere, tensiunea la rupere, deformarea sau rezistența acesteia la impact se poate cere fișa tehnică a foliei de la furnizor.
În cazul în care folia prezintă zgârieturi fine sau deschideri de dimensiuni reduse se recomandă folosirea unui model de bandă creată special pentru lipirea foliei în vederea remedierii deteriorării.
Dacă doriți să investiți într-un solar sau o seră marca Sere Transilvania, puteți contacta oricare din consultanții noștri!
Sursă bibliografică (limba engleză): Greenhousemag.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 13 August 2015
Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Caracteristicile foliei profesionale pentru sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte
- sfaturi practice
- sera profesionala
- întreținere
- solar profesional
- inovație
- roșii
- tomate
- avantaje
- legume proaspete
- lumină artificială
- ecrane termice
- începător
- idee de afacere
- interviu
- temperatură
- irigare
- despre sere transilvania
- solarii tunel
- flori
- folie dublă
- hidroponie
- încălzire
- dăunători
- discuție
- solarii tip gotic
- busuioc
- ardei gras
- ventilare
- irigare prin ceață
- oțel galvanizat
- eficientizare
- mulcire
- palisare
- ciuperci
- permacultură
- botrytis
- zăpadă
- castraveți
- compost
- plante companion
- acvaponie
- mese de cultură
- indagra
- soep
- tăvi alveolare
- studiu științific
- profit
- umiditate
- fan and pad
- lumini de creștere