Înfrângerea bolii Botrytis în spațiile protejate

Cultivarea în toate cele patru sezoane este destul de dificilă, chiar și fără stresul adăugat de gestionarea unei potențiale boli din interiorul serei sau solarului, respectiv omniprezenții spori de Botrytis, denumit și mucegaiul gri sau maro. Aceasta este o boală care apare în timpul sezonului rece, care iubește condițiile umede create în serele și solariile cu încălzire suplimentară (sisteme de încălzire) și cu o circulație a aerului necorespunzătoare. Cea mai bună abordare pentru această boală este formată din trei pași: prevenireaidentificarea și – din păcate pentru cei infectați – tratamentul.

Prevenirea bolii

 

Există mai bine de 50 de specii diferite de Botrytis care pot distruge munca de un sezon întreg dintr-o singură lovitură. Acest ucigaș de plante foarte agresiv atacă aproape orice cultură, inclusiv plantele ornamentale, legumele și fructele. În fața acestei boli nicio plantă nu rezistă, dar din fericire există pași care pot fi urmați pentru prevenirea ei.

Picurii de apă care stau pe suprafața plantelor mai multe ore creează condiții perfecte pentru dezvoltarea Botrytis-ului. Aceasta se întâmplă mai ales în cazul unei stropiri spre sfârșitul zilei care face ca frunzele plantei să rămână umede pentru o perioadă mai lungă de timp. Deși temperaturile între 21-27°C sunt cele mai favorabile pentru această boală, Botrytis-ul se poate stabili relativ la orice temperatură dacă rămâne apa pe frunze mult timp și dacă umiditatea este mare.

ventilator in sera impotriva botrytis

Și astfel ajungem la cel de-al doilea sfat pentru prevenirea bolii: controlul nivelului umidității. Acest pas este imperativ! Se recomandă utilizarea unui aparat de control al mediului care să măsoare și să optimizeze nivelul umidității relative din seră sau din solar. Dacă nivelul acesteia crește peste 85%, se creează condițiile perfecte pentru dezvoltarea și înmulțirea Botrytis-ului.

Circulația aerului vă poate ajuta în acest caz. Atât ventilatoarele de recirculare, cât și ventilatoarele de fronton sunt opțiuni bune. Dar, din nou, cel mai importat mod de a preveni izbucnirea acestei boli este să opriți formarea sau depunerea de apă pe suprafața plantelor. Evitați irigarea pe deasupra plantelor în zilele înnorate sau spre sfârșitul zilei, când evaporarea este limitată.

clipsuri de palisare impotriva botrytis

Alte sfaturi de prevenire:

 

  • • Copiliți plantele și susțineți-le cu sisteme de palisare sau araci pentru îmbunătățirea circulației aerului.
  • • Dezinfectați echipamentul cu care copiliți după fiecare tăietură, cu un amestec de o parte înălbitor - patru părți apă.
  • • Nu creați compost din frunze sau tulpini infectate și curățați riguros la sfărșitul toamnei.
  • • Utilizați fungicide organice pe bază de cupru sau sulf.
  • • Curățați complet sera și solarul după fiecare sezon și dezinfectați cu o soluție conținând 5-10% înălbitor sau o soluție alimentară de apă oxigenată.

 

colaj cu poze pentru identificarea bolii de sera botrytis

Identificarea Botrytis-ului

 

La fel ca în cazul oricărei boli, depistarea din timp este cheia tratamentului. Și aceasta presupune că trebuie să fim atenți în special la două zone importante pe perioada iernii.

În primul rând, orice tăietură, zgârietură sau lovitură pe suprafața plantelor este susceptibilă de a dezvolta Botrytis, ceea ce înseamnă că cele mai expuse sunt plantele proaspăt tăiate. În al doilea rând, primele semne ale bolii apar în zonele inferioare are plantei, acolo unde există țesut moale precum flori, fructe sau răsaduri. Botrytis-ul poate fi identificat după o erupție de puncte moi de culoare gri. Fructele și plantele vor începe să se încrețească sau să se zbârcească relativ repede și apoi să putrezească, dezvoltând pete negre dure sub zonele putrezite.

Tratamentul

 

Nu durează mult de la apariție și până când boala omoară toată cultura. În câteva zile, Botrytis-ul poate distruge toată munca unui sezon, dar dacă acționați rapid puteți să vă salvați producția. Cel mai important pas este să identificați zonele exacte care indică prezența bolii. Îndepărtați plantele din acele zone, iar dacă puteți folosiți orice fel de protecție (pungă sau folie) în jurul plantelor înainte de a le tăia pentru a nu împrăștia sporii în aer sau pe alte plante din împrejurimi. Tăiați cu 5-10 cm mai jos de zona infectată pentru a vă asigura că o îndepărtați complet din mediu. Apoi tratați restul plantelor cu fungicide organice.

Botrytis-ul este o boală malițioasă care poate avea efecte devastatoare asupra culturii și traiului dumneavoastră. Prevenirea acesteia este cheia sănătății plantelor.

Dacă doriți oferte personalizate sau informații suplimentare legate de produsele Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție!

 

Sursă articol: www.hortidaily.com
Sursă poze: arhiva Sere TransilvaniaScot Nelson și Steve Clemens.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 18 Ianuarie 2018

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Înfrângerea bolii Botrytis în spațiile protejate", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte