Studiu de caz: ecrane termice și de umbrire pentru culturile de trandafiri

Obținerea unei culturi productive de trandafiri presupune multă atenție și muncă, însă necesită și o corectă utilizare de accesorii specifice pentru sere și solarii. Unul dintre acestea este ecranul termic și de umbrire, util atât pe timp de iarnă, cât și vara. Ecranul termic este un instrument valoros în controlul climatului din interiorul unei sere sau a unui solar. Deoarece majoritatea serelor mari dedicate culturii de trandafiri sunt echipate și cu lumini artificiale de creștere, utilizarea ecranelor se va referi ocazional și la utilizarea lămpilor.

În esență, climatul din interiorul unei sere este format din: temperatură, umiditate, intensitatea luminii și concentrația de CO2. Aceste elemente sunt efectul condițiilor din exterior, din interior și al plantelor cultivate. Dacă condițiile din afara serei sunt de neschimbat iar transpirația plantelor este rezultatul unui număr infinit de influențe, condițiile din interiorul serei pot fi controlate și administrate, în special prin instalarea unui computer climatic.

Controlarea unui ecran termic pe durata iernii

 


ecran la cultura de trandafiri

Utilizarea pe timpul nopții


Se recomandă utilizarea cât mai îndelungată a ecranelor, mai ales pe timpul nopții, când acestea nu afectează pierderea de lumină. În acest fel valoarea energiei salvate este cu mult peste pierderile în producție cauzate de luminozitate scăzută.

În practică, aceasta înseamnă că ecranul rămâne închis după răsăritul soarelui până se ajunge la un anumit nivel al radiației, predefinit, se deschide pe perioada zilei, și din nou se închide înainte de apusul soarelui când nivelul radiației scade sub un nivel predefinit.

Un bun criteriu pentru predefinirea momentului de deschidere/închidere a ecranelor este valoarea Delta T – diferența dintre temperatura de afară și temperatura din interiorul serei.

Delta T trebuie să fie mai mare decât o valoare predefinită înainte de închiderea ecranelor pentru a asigura o furnizare minimă de căldură prin țevile de încălzire. Acesta este important pentru a menține cultura activă și pentru a preveni umiditatea excesivă și bolile fungice.

Când se utilizează și lămpi de creștere, se recomandă un Delta T mai mare înainte de închiderea ecranelor termice – din cauza căldurii produse de lămpi. În mod normal aceasta înseamnă că ecranul este închis noaptea când temperatura scade sub 8-10°C, dacă nu se folosesc lămpi. Dacă se folosesc și lămpi, ecranul se ține închis când temperatura scade sub 0-2°C.

ecran de umbrire pentru trandafiri

Utilizarea în timpul zilei


Pentru o cultură de trandafiri unde nu se utilizează lămpi de creștere, ecranul trebuie să fie pe poziția „deschis” aproape pe durata întregii zile pentru a permite accesul luminii în interiorul serei. La fel se procedează și în cazul unor temperaturi exterioare mai mici. Aceasta înseamnă că ecranele se deschid dimineața, la maxim o oră după răsărit, și se închid cu o oră înaintea apusului. Momentul exact al deschiderii și ănchiderii ecranului variază în funcție de nivelul radiației solare.

Deschiderea ecranului (dimineața)


După răsărit, când nivelul radiației ajunge la unul corespunzător, ecranul termic ar trebui să se deschidă pentru a profita de lumina solară disponibilă. În acest moment este încă relativ rece afară. Pentru a preveni o scădere rapidă a temperaturii în interiorul sereiecranul trebuie deschis treptat. Dacă ecranul se deschide necorespunzător se creează condens pe plante, iar acesta are multe efecte negative asupra creșterii lor.

De exemplu, un ecran se deschide în 4 etape: 1%-2%-4%-93% pe durata a 45 minute. În timpul acestor 45 de minute, sistemul de încălzire va crește temperatura apei în țevi și se va ajusta în funcție de situația actuală, cu ecranul deschis. Aceasta va rezulta într-un schimb de aer deasupra și sub ecran mult mai bine controlat, minimizând efectul de scădere a temperaturii în seră. Întărzierea de 15 minute poate fi scurtată dacă temperatura exterioară este mai aproape de temperatura din interiorul serei.

Închiderea ecranului (seara)

 

La sfârșitul zilei, ecranul termic poate fi închis de la 0 la 100% dintr-odată. Totuși, se recomandă să scădeți temperatura apei din țevile de încălzire înainte cu 10-20 de închiderea ecranului. Aceasta va împiedica o creștere de temperatură chiar după închiderea ecranului.

Controlul umidității

 

Una din caracteristicile ecranului termic și de umbrire este că vaporii de apă pot trece ușor prin el. Aceasta ajută la prevenirea nivelelor extreme de umiditate și formarea condensului pe ecran. Atenție însă, când cultura devine matură poate produce nivele așa mari de transpirație că s-ar putea să trebuiască să deschideți o fracțiune ecranul pentru a elibera umiditatea în exces. Termenul desemnat pentru această mică deschidere este de „gol în ecran”.

Controlarea unui ecran de umbrire în timpul verii

 


ecran termic deschis pentru protejarea trandafirilor

Majoritatea speciilor de trandafiri au nevoie de umbră în timpul primăverii, verii și toamnei, deoarece aceasta asigură că florile sunt de cea mai mare calitate, tot timpul. Unele specii au nevoie de umbră și pentru a preveni un declin în producție cauzat de stresul de apă. Principalul criteriu pentru umbrire este nivelul radiației. În mare parte, ecranul rămâne închis dacă nivelul radiației este între 400-600 wați/m2. Ecranul se deschide când nivelul radiației scade sub 300-500W/m2.

Nivelul radiației exact la care se determină deschiderea și închiderea ecranului depinde de sensibilitatea culturii. Un alt criteriu care trebuie luat în evidență este și schimbarea bruscă a vremii: de la rece la cald, de la ploaie la soare, aceste schimbări pot dăuna culturii de aceea se recomandă să se reducă radiația solară la un nivel mai mic, respectiv să se închidă ecranul mai devreme. Dacă se folosește un ecran cu structură închisă, acesta trebuie să fie 80-90% închis, lăsând restul de 10% pentru o ventilare corespunzătoare.

Dacă sunteți interesați să instalați un sistem de ecrane termice și de umbrire puteți solicita o ofertă detaliată de la consultanții Sere Transilvania.

 

Sursă poze: Arhiva Sere Transilvania, PennStateTeachAG și Kim Munson (link1).
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 15 Ianuarie 2016

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Folosirea ecranelor termice și de umbrire la culturile de trandafiri în sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte