Cum să reducem daunele cauzate de furtuni sau zăpezi asupra serelor/solariilor

Sera sau solarul dumneavoastră reprezintă o investiție care trebuie protejată, după cum urmează să vă prezentăm mai jos, de furtuni și zăpezi abundente. Daunele cauzate de furtuni, dacă sunt puternice, riscă să vă compromită complet atât structura, cât și toată cultura din interior. Mulți cultivatori depind în activitatea lor de fiecare recoltă, iar pierderea întregului sezon de producție poate fi o ruină din punct de vedere financiar.

Recomandarea noastră este să luați în considerare structurile din oțel galvanizat îmbinate fără suduri, proiectate special pentru clima din România și care să poată susține sarcini mari de zăpadă (min. 90kg/mp) și de vânt (min. 90km/h). Dispunerea arcelor se face la distanță de 2,5m, însă în zonele montane cu zăpadă abundentă, aceasta poate fi redusă la 2m. Dacă solarul sau sera dumneavoastră beneficiază deja de aceste dotări, măsurile suplimentare de mai jos nu pot decât să vă asigure siguranța că, în caz de furtună sau viscol, structura va înfrunta vitregiile vremii fără probleme.

Încărcările provocate de vânt

 

Rezistența aerodinamică, orientarea structurii, expunerea la vânt - ce înseamnă toate acestea în relație cu sera sau solarul dumneavoastră? Înseamnă că sera sau solarul poate deveni ca o velă și să tragă toată structura din pământ, dacă aceasta nu este securizată și fixată corespunzător. Acesta este și motivul pentru care mulți inspectori de construcții impun, spre nemulțumirea multor fermieri nerăbdători, ca prinderea structurii să se facă în cuzineți (pahare) de beton. Totuși, fermierii îi ințeleg importanța după prima furtună puternică, atunci când atât structura serei cât și toată cultura ramân intacte.


vreme innorata si furtunoasa
vreme innorata si furtunoasa

Sfaturi pentru sarcina de vânt:

1. Închideti toate deschiderile, inclusiv ventilatoarele și jaluzelele acestora, și ușile. Oricât de mică ar fi forța curentului de vânt care se aplică asupra solarului, dacă reușește să intre în interior, aceasta se dublează. În esență, vântul pătruns în interiorul structurii va aplica forță pe pereți și acoperiș, împingându-le spre lateral și în sus.

2. Cercetați care sunt tiparele tipice pentru vânt pe proprietatea dumneavoastră. Orientarea clădirii poate reduce frecarea și presiunea pe seră/solar dacă o/îl amplasați în poziția corespunzătoare. Ideal este să se opună cât mai puțină rezistență contra vântului.

3. În cazul acoperirii cu folie dublă inflată cu pernă de aer, trebuie să se crească presiunea din interior pentru a reduce cât mai mult ondularea foliei. Asigurați-vă că orice crăpătură sau tăietură din folie este prinsă cu bandă adezivă creată special pentru folia pentru sere și solarii.

4. Utilizați opritoare de vânt pentru a reduce viteza vântului sau pentru a-l devia pe deasupra serei sau solarului. Ca opritoare puteți folosi copaci cu conifere, precum molidul și pinul, plantați în direcția opusă vântului la cel puțin 2m de structură (ca protecție în caz că pică ramuri) sau garduri de lemn sau plastic.

5. Dacă aveți coș de evacuare, componente ale sistemelor de încălzire sau ventilare în exteriorul serei sau al solarului securizați-le cu șuruburi.


incarcari de zapada
incarcari de zapada

Încărcări cu zăpadă


Zăpada poate fi ușoară și pufoasă. Dar poate să fie și udă și grea. De exemplu, 2,5cm de apă de ploaie reprezintă echivalentul a 25cm de zăpadă, foarte grea și udă. Iar dacă aceasta nu este îndepărtată de pe suprafața serei/solarului, forța greutății sale se aplică direct asupra structurii.

Sfaturi pentru sarcina de zăpadă:

1. Lăsați loc între solarii, ideal minim 2m, pentru ca zăpada să se poată acumula. De asemenea, aceasta va preveni împingerea înspre interior și distrugerea pereților laterali, dacă se acumulează multă zăpadă.

2. Dacă aveți un sistem de încălzire, asigurați-vă că este corespunzător pentru a menține o temperatură de 15 grade Celsius, pentru a topi zăpada și gheața sau chiar excesul în cazul acumulării. Căldura ar trebui pornită cu măcar două ore înainte să înceapă acumularea de zăpadă.

3. Retrageți ecranele termice și de umbrire, pentru ca toată căldura să ajungă la folia de acoperire și să topească zăpada și gheața.

4. Asigurați-vă că structura dumneavoastră înaltă este prevăzută din fabrică cu contravantuiri diagonale pentru a nu ceda sub greutatea zăpezii.

5. Să aveți constant la îndemână următoarele:
- mături pentru a arunca zăpada de pe structurile acoperite cu folie, fără a o distruge.
- folie de rezervă și bandă pentru lipit folia, pentru eventuale reparații și pentru a asigura că se reține căldura pentru a proteja cultura.

Un pic de pregătire poate să vă ajute mult pentru a reduce simțitor daunele care pot fi cauzate de condiții meteorologice severe, precum furtuni sau viscole. De aceea, vă prezentăm aceste măsuri de protecție pentru a ne asigura că nu pățiți ce au pățit alții în trecut. Țineți minte, dacă la cultură ajung temperaturi sub zero chiar și pentru cea mai mică perioadă de timp, s-ar putea să pierdeți tot ce ați lucrat acel sezon!

Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate legate de sere, solarii sau diverse accesorii pentru acestea, consultanții Sere Transilvania vă stau la dispoziție !

 

Sursă poze: freeimages.com (link1link2 si link3).
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 28 Ianuarie 2016

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Cum să reducem daunele cauzate de furtuni sau zăpezi asupra serelor/solariilor", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte