Cum asigur o germinare uniformă din semințe de flori?

Se apropie primăvara, iar speranța oricărui fermier este cultivarea unor răsaduri uniforme și sănătoase. Vă prezentăm mai jos sfaturi argumentate de Christopher J. Currey, asistent universitar în Departamentul de Horticultură al Universității Iowa State, care pot fi urmate în acest sens.

 

Figura 1. Germinare uniformă în tavă alveolară - cheia cultivării răsadurilor de calitate superioară, cât mai repede posibil.

răsaduri în tavă alveolară

 

Primăvara serele și solariile sunt umplute cu tăvi alveolare cu plante anuale și perene, pregătite de vânzare. Primul pas pentru a produce plante anuale și perene din semințe este cultivarea unor răsaduri sănătoase și rezistente pentru a fi transplantate în containere (pentru finisarea stadiului de creștere). Germinarea din semințe este primul pas în dezvoltarea răsadurilor. Germinarea constă în 2 stagii: Stadiul 1 (apariția radiculelor) și Stadiul 2 (dezvoltarea cotiledonului). În Stadiul 1 rădăcina seminței, numită și radiculă, iese din sămânță, iar în Stadiul 2 se deschid cotiledoanele și se extind în timp ce radicula intră în substrat. După finalizarea celor două stagii, germinarea este completă iar răsadurile trec în stagiile de creștere (Stadiul 3 și 4, dezvoltarea frunzelor adevărate, respectiv tonifierea plantei). Fiecare stadiu al cultivării de răsaduri este important și contribuie la dezvoltarea unor răsaduri de calitate superioară. Germinarea este crucială pentru dezvoltarea unor răsaduri sănătoase și uniforme.

 

Umplere uniformă cu substrat a tăvilor alveolare

 

Umplerea tuturor tăvilor alveolare cu substrat până la același nivel va îmbunătăți uniformitatea germinării răsadurilor (Fig. 1). Dacă nu sunt umplute la nivel egal, celulele cu substrat mai puțin se vor usca mai repede și astfel se va prelungi perioada de germinare din cauza umidității care lipsește în jurul semințelor. 

În plus față de umplerea uniformă cu substrat, asigurați-vă că tăvile sunt semănate sau umplute cu semințe uniform, indiferent dacă sunt semănate manual sau cu un dispozitiv automat. În timp ce eroarea umană poate provoca însămânțarea neuniformă atunci când îndeplinește sarcina manual, și dispozitivele pot avea orificiile înfundate de substrat sau pot acoperi semințele cu unele resturi, ceea ce diminuează, de asemenea, uniformitatea răsadurilor.

 

Managementul umidității

 

Disponibilitatea umidității în substrat este crucială pentru germinarea uniformă a semințelor. Accesul la apă este esențial pentru apariția și menținerea proceselor chimice și fiziologice ale germinării semințelor.

Cu toate acestea, gradul de umiditate pentru promovarea germinării optime variază în funcție de specie. De exemplu, Begonia, Impatiens (Sporul casei - Impatiens walleriana), Panseluța (Viola wittrockiana) și Vinca (Catharanthus roseus) germinează mai bine în condiții „umede”, în timp ce Fluturașii (Cosmos bipinnatus), Dalia, Verbena și Cărciumăreasa (Zinnia elegans) germinează bine în condiții mai uscate. Alte culturi precum Ageratum (Ageratum houstonianum), Celosia (Celosia argentea), Mușcata (Pelargonium hortorum) și Petunia germinează bine în condiții moderate de umiditate.

Dacă substratul este prea uscat, semințele nu vor germina uniform. Umiditatea substratului în timpul germinării este menținută într-o varietate de moduri, inclusiv: irigarea atentă (printr-un sistem de irigare profesional), managementul umidității și utilizarea unei acoperiri pe tăvi (Figura 2). Se recomandă utilizarea metodei care este cea mai cunoscută și cu care vă simțiți confortabil, și desigur care funcționează cel mai bine în sera sau solarul dumneavoastră.

În timp ce creșterea într-un substrat foarte uscat în timpul germinării este problematică, la fel este și creșterea într-un substrat prea umed. Dacă substratul este saturat de apă și oxigenul nu este disponibil pentru semințe, apariția radiculelor poate fi inhibată și germinarea întârziată.

paralelă între două tehnici diferite de creat răsaduri

Figura 2. Cele două tăvi alveolare sunt însămânțate în aceeași zi cu gălbenele de doi fermieri diferiți. Fermierul care a avut grijă de tava din stânga a avut grijă permanent de nivelul umidității în timpul Stadiului 1 (apariția radiculei), în timp ce fermierul cu tava din imaginea din dreapta a lăsat substratul să se usuce mult prea tare, astfel întârziind germinarea.

O altă soluție pentru un management bun al umidității (și desigur pentru plantele care se pretează) este utilizarea meselor de cultură cu tăvi inundabile. Acestea inundă cu apă platforma pe care sunt plantele și apoi fac o drenare completă, asigurând o irigare uniformă.

 

Lumina

 

Deși acoperirea semințelor poate ajuta la gestionarea umidității, trebuie avut grijă și de cerințele plantelor din punct de vedere a luminii. Unele semințe au nevoie de acoperire pentru a promova germinarea, în timp ce altele necesită lumină. Culturile precum begonia, impatiens și petunia necesită lumină în timpul germinării, pe de altă parte culturile precum Brumărelele (Scânteiuțe - Phlox drummodii) și vinca necesită acoperire pentru a exclude lumina pentru a îmbunătăți germinarea. Multe alte specii pot germina cu sau fără lumină, iar acoperirea cu vermiculit sau perlit grosier este bună pentru a îmbunătăți gestionarea umidității pentru aceste culturi.

Atât pe parcursul germinării, dar și dacă se dorește sporirea dezvoltării ulterior, se pot utiliza lumini de creștere. Acestea emană lumină albastră și roșie, care ajută la faza de creștere vegetativă respectiv la înflorire și producție ulterior. Dacă doriți să citiți mai multe informații despre luminile de creștere puteți da click pe acest link.

 

Temperatura

 

Pe toată perioada dezvoltării plantelor trebuie bine monitorizată temperatura. În timpul germinării de regulă se mențin temperaturi mai calde decât cele din timpul dezvoltării frunzelor adevărate (Stadiul 3) și tonifierii (Stadiul 4). Temperaturile ideale variază între specii de la temperaturi mai ridicate (~ 25°C; ageratum, begonia, impatiens, vinca), la temperaturi moderate [22°C; cosmos, dianthus (Dianthus caryophyllus), mușcata, gălbenelele] sau la temperaturi mai reci (19°C; panseluțe, phlox).

Dacă temperaturile sunt prea calde sau prea reci, consecințele sunt aceleași: germinarea poate fi întârziată, ducând la rezultate mai puțin uniforme.

Toți acești factori trebuie luați în evidență pentru cultivarea unor răsaduri sănătoase, rezistente și uniforme în sera sau solarul profesional. Succes!

 

Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional, puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Îmbunătățirea germinării plantelor floricole în sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte