Lumini de creștere

banner lumini de crestere plante in spatii protejate
banner lumini de crestere plante in spatii protejate

Despre lumină
Cum se măsoară lumina artificială?

Unitatea de măsură folosită pentru a măsura cantitatea de lumină vizibilă emanată de un singur obiect se numește lumen. Pentru a măsura puterea unui obiect electric care emană lumină, unitatea de măsură folosită este wattul. Pe lângă acestea, se ține cont și de temperatura de culoare, măsurată în grade Kelvin. Aceasta este cea care determină culoarea luminii emanate de sursă.
Becurile cu o temperatură de culoare scăzută vor emana o lumină mai caldă (apropiată de spectrul infraroșu), iar cu cât temperatura de culoare crește, cu atât lumina va fi mai rece (și mai apropiată de spectrul ultraviolet).

spectru lumina articifiala pentru lumini de crestere plante
spectru lumina articifiala pentru lumini de crestere plante

Exemple:
•Lumina de lumânare, dar și apusul sau asfințitul 1850° K
•Bec incandescent de 100W 2200° K
•Bec cu halogen 3400° K
•Cer înnorat 6500° K
•Cer senin - peste 15.000° K

Lumina caldă (2700 - 3000° K) are nuanțe de roșu și galben.
Lumina neutră (3500 - 4100° K) este de obicei albă.
Lumina rece (5000 - 6500° K) are nuanțe albăstrui, apropiindu-se de spectrul ultraviolet.

Temperatura de culoare joacă un rol important.
Lumina rece este benefică plantei în stadiul vegetativ, pe când o lumină caldă îi va fi utilă în perioada de înflorire.

Lampă cu balast versus LED

Becurile incandescente (cu balast) sunt o sursă bună de lumină caldă, însă căldura degajată de ele poate arde plantele.
Chiar dacă sunt mai noi și mai costisitoare, becurile LED s-au dovedit a fi totuși cele mai versatile, datorită spectrului vast de temperaturi de culori pe care le pot emana.
În timp, lumina artificială creată prin tehnologia LED a început să imite din ce în ce mai bine lumina naturală. De aceea, aceste lumini de creștere plante cu LED nu reprezintă doar o alegere mai ecologică și economică, ci și una mai sănătoasă.

distributia puterii spectrale lumini de crestere plante
distributia puterii spectrale lumini de crestere plante

Ce tip de lumină le place la plante?

Soarele este cea mai puternică și ieftină sursă de lumină…dar nu este întodeauna disponibilă în mod suficient, și atunci, avem nevoie să o suplimentăm cu lumină artificială.

Spectrul de lumină

Senzitivitatea spectrală a plantelor și a oamenilor este diferită. Animalele si oamenii preferă lungimi de undă verde și galben iar plantele (în funcție de faza de creștere) preferă albastru și roșu pentru a procesa mai bine fotosinteza. Lumina albastră ajută la faza de creștere vegetativă iar cea roșie ajută la înflorire și producție.

Intensitatea luminii

Plantele au nevoie de intensitatea potrivită pentru creștere, iar aceasta se măsoară în flux de fotoni (micromoli pe metru pătrat pe secundă) – acesta indică câtă energie este disponibilă pentru plante pentru a putea fi folosită în fotosinteză.


Modele și prețuri lumini de creștere plante:

Pentru a achiziționa unul din produsele din tabel, accesați produsul sau prețul aferent din tabel.Dacă doriți alte informații și sfaturi, vă invităm să ne contactați la +40 264 401 122 sau prin formularul de mai jos: