Ferma Bio & Co livrează coșuri cu legume organice pe bază de abonament

Coșuri cu legume și zarzavat proaspăt, cultivate ecologic, ajung săptămânal pe mesele oamenilor care trăiesc în proximitatea Fermei Bio & Co a Asociației Ateliere Fără Frontiere. Ferma se află în satul Ciocănari, lângă București, și produce momentan legume în exterior, dar și în 5 solarii gotice cu pereți verticali, de 10 x 50 m , cumpărate de la Sere Transilvania.

Succesul distribuirii coșurilor cu legume proaspete în capitală și calitatea solariilor produse de firma din Cluj i-a convins pe liderii asociației să investească în noi solarii, astfel că Sere Transilvania le va mai produce încă 3 solarii de dimensiuni mari. Cele opt solarii pe care le-au avut înainte de la un alt producător nu au rezistat furtunilor. Cornel Moiseanu, inginerul agricol al Fermei Bio & Co, a explicat că au încercat să recupereze măcar 3 dintre solariile avute inițial, care au putut fi cârpite, dar și acelea au cedat într-un final, motiv pentru care s-au hotărât să comande solarii noi.

 

Prima dată în viață cu un loc de muncă

Oamenii care lucrează culturile, 8 la număr, sub îndrumarea inginerului agricol al asociației, sunt persoane provenite din medii defavorizate, iar câteva dintre ele nu au mai fost niciodată angajate înainte.

Revenind la plantele cultivate, inginerul agricol Cornel Moiseanu, ne-a explicat că au un plan de culturi foarte bine pus la punct pe care îl respectă, dar care în același timp se schimbă continuu în funcție de nevoi și cereri. Planul se face per solar, per cultură și per ciclu evolutiv al plantei, angajații având incluse toate regulile de îngrijire de la răsad până la recoltare, pas cu pas.

legume cultivate in solar sere transilvania la ferma bio&co

În prezent în cele 5 solarii se cultivă principalele legume: roșii, castraveți, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde, dar și altele mai speciale precum rucola, kale, muștar, dar și plante și ierburi aromatice. Plantele se asociază în solarii din punct de vedere tehnic, de regulă se pun maximum 3 specii per solar și desigur din fiecare specie varietăți diferite. De asemenea, fiind un sistem de cultivare ecologic se face obligatoriu și rotația culturilor. Pentru cele 3 solarii noi pe care urmează să le primească, planul este de a planta culturi de toamnă-iarnă.

 

Coșuri cu legume duse la puncte de livrare

 

Ferma are și culturi pe câmp, unde sunt plantate mazăre, fasole, porumb, cartofi și multe rădăcinoase. Pe parcursul anului, asociația cultivă aproximativ 80 de varietăți de legume. Acest număr mare de soiuri scade rentabilitatea, dar pentru că asociația vinde un coș de legume divers în fiecare săptămână acesta este un aspect de care se ține cont pentru clienți. Fiecare coș conține între 4 și 6 varietăți de legume.

În ceea ce privește transportul, livrarea se face în fiecare miercuri în 5 - 6 puncte de livrare din București unde clienții vin și colectează coșurile cu legume. Excepție face însă perioada actuală când pe durata pandemiei produsele sunt livrate direct la ușa clienților, în condiții stricte de igienă.

Ferma este certificată ecologic și practică agricultura urbană - adică plantele se cultivă aproape de București, iar livrarea se face în capitală, astfel că ferma are o amprentă mică de CO2.

Articol publicat inițial în data de: 2 Iunie 2020


Pentru cei din regiunea București interesați să cumpere coșuri de legume, puteți accesa link-ul: www.bio-co.ro

 

Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional, puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Ferma Bio & Co livrează coșuri cu legume organice pe bază de abonament", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte