Utilizăm cookies pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavosatră pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Plantelor le place violetul

Lumina este esențială plantelor pentru că le influențează puternic dezvoltarea și bunăstarea
Deși soarele este cea mai puternică și cea mai ieftină sursă de lumină, lumina naturală nu este prezentă tot timpul și oriunde și câteodată trebuie suplimentată sau înlocuită de lumină artificială.


Nevoile de lumină sunt total diferite la plante față de oameni; în timp ce oamenii și animalele preferă lungimi de undă verzi și galbene, plantele preferă lungimile de undă albastre și roșii pentru a le susține fotosinteza, în funcție de faza de dezvoltare. Lumina albastră susține dezvoltarea vegetativă (perioada dintre germinare și înflorire), iar spectrul luminii roșii susține mai ales faza de înflorire. Desigur, în fiecare fază plantele au nevoie de cantități variabile de lumină roșie și albastră.
De ce se utilizează lumini LED pentru dezvoltarea plantelor?
În timpul sezonului rece (toamna și iarna) unele plante s-ar putea să primească prea puțină lumină, astfel rezultând un ciclu de dezvoltare nefavorabil și scurt.
Comparativ cu lămpile standard HID (descărcare de intensitate ridicată) sau cu HPS (sodiu la înaltă presiune), sistemele de lumină LED sunt considerate chiar și de cercetătorii NASA ca fiind cea mai bună și cea mai eficientă opțiune pentru agricultură interioară. Sistemele LED furnizează niveluri optime de radiație fotosintetică activă (PAR – Photosynthetically Active Radiation) – fotoni care îmbunătățesc creșterea și randamentul fără a irosi energie.
Datorită unei selecții și combinații a lungimilor de undă celor mai potrivite în funcție de tipul plantelor și în funcție de stadiul de creștere și dezvoltare, luminile asigură o creștere semnificativă a producției.
Cele mai frecvente întrebări legate de lumini de creștere
• Lumina soarelui este suficientă în timpul iernii?
Nu, lumina soarelui în timpul iernii nu este suficientă pentru bunăstarea plantelor. În timpul iernii e nevoie de lumină în plus, deoarece numărul de zile însorite scade și intensitatea luminii pe care o primesc plantele este mai mică decât în timpul verii.
• Care sunt beneficiile utilizării lămpilor LED?
Avantajele utilizării lămpilor cu LED sunt multiple: distribuția luminii pe suprafața cultivată este perfectă, plantele primesc tipul corect de lumină și astfel sunt mai sănătoase, timpul ciclului de producție este redus, creșterea plantelor este controlată, iar costurile sunt reduse în comparație cu lămpile HID sau HPS.
• Este suficientă lumina LED pentru plante sau este nevoie și de alte sisteme adiționale (de udare, încălzire, ventilare etc.)?
Nu, doar lumina nu este suficientă. În agricultura interioară este necesar măcar un sistem de udare (picurare, ceață, microaspersie – în funcție de tipul plantei) și un sistem de încălzire și răcire sau recirculare a aerului pentru a menține temperatura ideală necesară pentru culturi.
• De ce tip de lumină au nevoie plantele?
Plantele au nevoie de lumina albastră care susține dezvoltarea vegetativă (perioada dintre germinare și înflorire) și de lumina roșie care susține mai ales faza de înflorire. Situația ideală în agricultura interioară ar fi combinația între cele două culori, mai ales în primele stadii ale plantei până la stadiul de inflorire.
• Sunt toate lămpile LED identice?
Nu, nicidecum. Calitatea materialului, durabilitatea LED-urilor, intensitatea, eficiența energetică, speranța de viață și costurile lor, precum și perioada de recuperare a investiției variază în funcție de calitate. Acestea sunt toate aspecte care trebuie luate în considerare dacă doriți să achiziționați lămpi LED.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 7 Mai 2020
Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional, puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania
Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Plantelor le place violetul", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte
- sfaturi practice
- sera profesionala
- întreținere
- solar profesional
- inovație
- roșii
- tomate
- avantaje
- legume proaspete
- lumină artificială
- ecrane termice
- începător
- idee de afacere
- interviu
- temperatură
- irigare
- sere transilvania
- solarii tunel
- flori
- folie dublă
- hidroponie
- încălzire
- dăunători
- discuție
- solarii gotice
- busuioc
- ardei gras
- ventilare
- irigare prin ceață
- oțel galvanizat
- eficientizare
- mulcire
- palisare
- ciuperci
- permacultură
- botrytis
- zăpadă
- castraveți
- compost
- plante companion
- acvaponie
- mese de cultură
- indagra
- soep
- tăvi alveolare
- studiu științific
- profit
- umiditate
- fan and pad
- lumini de creștere