Crește profitul din sere și solarii cu mesele de cultură

Fermierii au experimentat dintotdeauna diverse metode de cultivat, atât pe câmp cât și în spații protejate. Și aceasta începând din 14 A.D., când împăratul roman Tiberius dorea să aibă în fiecare zi leguma sa preferată, castravetele. Serele și solariile au devenit tot mai populare în Europa începând cu secolul 17, când Charles Lucien Bonaparte a construit prima seră în Olanda pentru a cultiva plante medicinale tropicale. În timp, s-au testat tot felul de invenții, fiecare având diverse rezultate. Una dintre puținele creații care au devenit un standard în industrie sunt mesele de cultură, în special cele mobile.

 

Ce este și cum funcționeaza o masă de cultură mobilă?

masa de cultivare cu platforma mobila
masa de cultivare cu platforma mobila

În mare parte, o masă de cultură mobilă este o platformă plată plasată pe un tub rotund sau țeavă. Platforma poate fi trasă sau împinsă ușor, țeava de dedesubt mișcându-se odată cu acțiunea utilizatorului. Se preferă mișcarea pe tub, deoarece fricțiunea pe tub este considerabil mai mică decât fricțiunea prin glisare.

Mesele prezintă o fluiditate la mișcare, care reduce fricțiunea și zgomotul și sunt astfel rezistente la uzură.

Producție mai mare

Ca și cultivator comercial în seră sau solar, mesele de cultură mobile oferă multe avantaje. În primul rând, acestea permit utilizarea eficientă a spațiului de cultură, ceea ce înseamnă că se poate cultiva mai mult, rezultând astfel o recoltă mai mare. Mesele de cultură mobile moderne înlocuiesc organizarea în rânduri de plante, rândurile care pot fi înlocuite cu mai multe mese și mai multe plante de cultură.

Dacă utilizați mese de cultură mobile, zona de cultură din seră/solar are nevoie doar de un interval (spațiu între ele). Odată ce ați terminat activitățile ce țin de plantele de pe prima masă, aceasta se poate muta pentru a crea interval între ea și cea de-a doua, și tot asa.

metode de plasare a meselor de cultivare

metode de plasare a meselor de cultivare

Producția mai mare și profitul sunt motive destul de bune care justifică migrarea zonei de cultură cu mese de cultură mobile. Totuși, sunt și alte avantaje care susțin abordarea aceasta, precum:

circulatia aerului sub mese de cultivare
circulatia aerului sub mese de cultivare

Avantaje pentru plante

Dacă cultivați plante la nivelul solului, trebuie să faceți astfel încât zona rădăcinilor plantelor să aibă constant temperatura ideală. Aceasta presupunând chiar și instalarea unui sistem de încălzire în podea pentru a menține temperatura la un anumit nivel. Temperatura prea scazută sau fluctuațiile dramatice de temperatură la nivelul rădăcinilor influențează negativ calitatea și producția finală a plantei.

Dacă utilizați sistemul de mese mobile, plantele sunt elevate față de nivelul solului, departe de aerul rece de la sol. În plus, zona rădăcinilor se încălzește datorită aerului care trece pe sub mese.

Dacă plantele sunt pe mese de cultură, fluxul de aer din jurul acestora menține plantele sănătoase, de o calitate superioară. Datorită circulației de aer îmbunătățită din zona de cultură, mediul din interiorul serei/solarului devine mai ușor de controlat. Spațiul de sub mese crează un compartiment care ajută la recirculația aerului și redistribuirea căldurii și umidității, astfel reducând micro-climatele din zona de cultură. Fluxul de aer îmbunătățit duce la o utilizare redusă ale sistemelor HVAC (din engleză “Heating, Ventilation and Air Conditioning”, adică încălzire, ventilare și aer condiționat), însemnând un consum redus de energie.

Beneficii pentru lucrători

Plantele nu sunt singurele care au parte de avantaje dacă instalați mese de cultură mobile în seră sau solarul dumneavoastră. Poziția mai înaltă a plantelor va susține și lucrătorii. Pentru ei, plantele sunt mult mai ușor de mutat și îngrijit. În plus, lucrătorii vor avea toate activitățile la un nivel comod, fără să mai fie nevoiți să se aplece sau să stea în poziții incomode. Astfel riscul de accidentare a angajaților este redus, iar producția lor îmbunătățită. În plus, dacă aveți angajații sănătoși și fericiți, aceasta duce la o producție mai mare și un randament mai bun.

Pentru un cultivator comercial, mucegaiurile, dăunătorii și bolile plantelor sunt o preocupare majoră. Și în acest caz mesele de cultură mobile prezintă un avantaj. Dacă plantele nu sunt la nivelul solului, podeaua poate fi curațată și dezinfectată ușor. Inspecția plantelor de către lucrători este mult mai ușoară și mai confortabilă, sporindu-le eficiența și astfel reducând șansele de a omite eventualele probleme de sănătate a plantelor.

Lucrător in solar langa mese de cultură

Lucrător in solar langa mese de cultură

Cum să alegeți mesele de cultură

Când vă alegeți sistemul de mese de cultură, trebuie să luați în considerare mai multe elemente. Înălțimea, lățimea și lungimea depind de spațiul de cultivare din seră sau solar și de tipul de cultură (și spațiul necesar pentru creșterea și dezvoltarea acesteia). Materialele de construcție și caracteristicile meselor însă, le puteți alege înainte.

Puteți alege să construiți mesele din diverse materiale, precum lemnul sau plasticul. Dar pentru longevitate și pentru siguranța sănătății plantelor, majoritatea cultivatorilor comerciali preferă oțelul și aluminiul. Dacă cultivați în sistem hidroponic, cu nutrienți pe baza de săruri, nu se recomandă cadrul de oțel deoarece în timp sărurile din nutrienți vor distruge structura. Oțelul care intră în contact cu soluția de nutrienți sau cu apa trebuie neapărat galvanizat pentru protecție. Aluminiul nu necesită niciun tratament special, deoarece nu ruginește de la săruri, dar o masă complet din aluminiu este mai costisitoare. Pentru a găsi o balanță perfectă între longevitate și cost, s-au creat mese de cultură hibride, cu cadru de oțel și platformă de aluminiu.

Mai trebuie să plănuiți și să alegeți și tipul de tăvi care se utilizează pe mese. De regulă, tăvile vin cu aceeași lungime și lățime precum dimensiunea mesei. Totuși, înălțimea și irigația depind de metoda de cultivare utilizată. Un sistem de inundare și drenare (Ebb & Flow) va necesita margini mai înalte decât un sistem prin picurare sau unul de irigare manuală. Dacă cultivați în sistem pe film nutritiv (NFT), în sistem de cultură pe apă sau în sistem aeroponic, acestea se pot face și pe mese de cultură fixe sau mobile, cu un plan bine creat înainte. Dacă doriți să citiți mai multe despre aceste tipuri de sisteme de cultivare hidroponice, dați click aici.

Indiferent de stilul tăvilor, trebuie să vă asigurați că acestea pot rezista stresului cultivării industriale. Dacă sunt fabricate din plastic, acestea trebuie să fie conform standardelor prevăzute în legislația în vigoare, rezistente la impact, ușor de curățat și dezinfectat, și să aibă marginile și platforma rezistente. Furnizorul de mese ar trebui să vă poată oferi date precum cantitate/metru pătrat pe care o pot suporta tăvile.

Tăvile și rezervoarele hidroponice sunt fabricate în general din două tipuri de materiale – ABS (acrilonitril butadien stiren) sau PS (polistiren). Dintre cele două, materialul mai rezistent este ABS. Totuși, este mai scump decât PS. Astfel, dacă doriți longevitate optați pentru ABS, dacă doriți costuri mai reduse optați pentru PS.

Planificați în funcție de nevoile din zona de cultivare

Când creați planul pentru spațiul din seră sau solar și amplasarea meselor, luați în considerare metoda de cultivare și opțiunile care le aveți pentru mese. Câteva minute în plus pentru organizare vă pot salva de la costuri suplimentare neplanificate. De exemplu, mesele pot fi fixate în sol sau aveți elemene de încălzire prin podea? Masa are nevoie de roți pentru a fi mișcată prin spațiul protejat? Aveți nevoie de sisteme de palisare? Discutați și planificați toate detaliile necesare pentru dumneavoastră cu furnizorul de mese de cultură, astfel încât să nu treceți cu vederea peste anumite detalii care v-ar putea ajuta să aveți producție mai bună cantitativ sau calitativ.

Cultivarea în sere și solarii a evoluat imens de la Împăratul Tiberius și nevoia sa de castraveți și Charles Lucien Bonaparte și plantele sale medicinale, și va continua să se îmbunătățească pe măsură ce se introduc diverse tehnologii în industria de cultivare. În prezent se cercetează luminile LED, suplimentarea cu CO2 și alte tehnologii care vor duce posibil la randamente mai bune și condiții de lucru îmbunătățite. Și totuși, una dintre “tehnologiile” cele mai avantajoase și practice deja accesibilă tuturor, este masa de cultură mobilă.

Dacă doriți să investiți în mese de cultură pentru afacerea dumneavoastră în domeniul serelor modulareserelor multitunel sau solariilor profesionale puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

Articolul a fost tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania de pe www.hydrotekcommercial.com.
Pozele au fost preluate de la aceeași sursă.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 24 August 2018


Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Crește profitul din sere și solarii cu mesele de cultură", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte