6 Tipuri de plante de cultivat toamna în solar

Chiar dacă vine sezonul toamnă-iarnă, aceasta nu înseamnă că trebuie să reducem diversitatea plantelor pe care le cultivăm. Solarul nu trebuie lăsat gol pe durata acestor sezoane! Protecția oferită de aceasta structură ne permite să ferim plantele mai sensibile de îngheț și să cultivăm legume mai rezistente precum salatele sau diferite ierburi. Și în plus, toate plantele sunt apărate de animalele sălbatice, care au mai puțină mâncare în sezonul rece.

Un solar neîncălzit menține temperatura mai caldă chiar și cu 5°C decât cea din exterior și aceasta îl face structura perfectă pentru a crește răsadurile pentru multe tipuri de legume frunzoase și rădăcinoase. Un alt avantaj al solarului este garanția că plantele rămân mai uscate: majoritatea cazurilor de îngheț se datorează combinației temperaturi scăzute și plante umede. La fel, trebuie să ne asigurăm că plantele își primesc cantitatea necesară de lumină, deoarece cantitatea generată de soare în timpul toamnei/iernii este mai scăzută – de aceea se recomandă să îndepărtăm orice obiecte care crează umbră și să ne asigurăm că materialul care acoperă solarul (folie triplustratificată, sticlă ș.a.) să fie curat și cât mai transparent pentru a maximiza lumina disponibilă.

Plantele care urmează sunt ideale pentru cultivare în timpul toamnei spre început de iarnă:

 

Plante perene

Deși sunt plante care iubesc soarele și căldura, plantele de fuschia, părăluțe (bumbișori) și mușcate rezistă bine și pe un timp mai răcoros, atâta timp cât nu sunt udate excesiv și sunt în spațiu protejat.

Plante frunzoase

Broccoli, salatele (pak choi, salata mielului, mizuna), spanacul și plantele de muștar sunt câteva din frunzoasele care ajung la maturitate în 30 de zile și pot fi plantate pe toată perioada toamnei, dar și a iernii!

Ierburi rezistente

Printre cele mai rezistente ierburi de plantat și cultivat toamna amintim arpagicul, pătrunjelul și menta. Din aceste ierburi puteți planta mai multe răsaduri la câteva zile distanță, pentru a le putea recolta în succesiune astfel garantând o aprovizionare continuă.

colaj cu tipuri de legume de cultivat toamna

colaj cu tipuri de legume de cultivat toamna

Plante rădăcinoase

Ridichile, cepele ciorchine, morcovii – aceste rădăcinoase cresc puțin mai greu în timpul toamnei deoarece nu au aceeași cantitate de soare ca în anotimpurile calde, dar calitatea rămâne aceeași chiar dacă sunt cultivate în temperaturi reci!

Bulbi forțați

Plasați în ghivece lalele, narcise și zambile în timpul toamnei și lăsați-le afară pentru 6 săptămâni. Când le plasați apoi în solar, aceasta le va încuraja să înflorească mai repede.

Napi

Napii sunt plante foarte rezistente la temperaturi joase, care devin chiar mai dulci și mai fragezi după ce prind o perioadă mai rece. Se recomandă să fie plasați în zonele mai luminate a solarului, deoarece preferă lumina naturală.

Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate legate de solariile pe care le comercializăm, consultanții Sere Transilvania vă stau la dispoziție !

 

Sursă bibliografică (în limba engleză): gardenersworldhumeseeds si inhabitat;
Sursa pozelor: Arhiva Sere Transilvania și inhabitat;
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 2 Octombrie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "6 Tipuri de plante de cultivat toamna în solar", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte