Ce este acvaponia?

Cea mai simplă definiție a Acvaponiei este combinația dintre acvacultură (cultura de pești) și hidroponie (cultura de plante fără sol), adică cultura combinată de pești și plante într-un sistem integrat. Deșeurile de pește sunt o sursă organică pentru plante, iar plantele filtrează natural apa pentru pești.

A treia parte participantă sunt microbii (bacteria nitrificatoare). Aceste bacterii transformă amoniacul din deșeurile peștilor in nitriți, iar apoi în nitrați. Nitrații sunt compușii pe care plantele îi pot asimila și utiliza pentru a se dezvolta. Deșeurile solide de la pești sunt transformate în vermicompost, care este de asemenea hrană pentru plante.

Prin combinarea celor două tipuri de sisteme, acvacultura și hidroponia, acvaponia aduce un profit mai bun și elimină dezavantajele ambelor sisteme.

Dezavantajele hidroponiei:

-Sistemele hidroponice tradiționale se bazează pe aplicarea atentă a unor nutrienți amestecați de om; un amestec de chimicale, săruri și oligoelemente. În acvaponie nu trebuie decât să îți hrănești peștii cu mâncare specială pentru ei (care este ieftină) și resturi de mâncare.
Pentru mai multe detalii despre nivelul temperaturii, oxigenului și al microbilor benefici în sistemele hidroponice dați click aici.
-Concentrația mixtului pentru hidroponie trebuie calculată și monitorizată constant, la fel și pHul și solidele dizolvate total. În acvaponie nu trebuie monitorizat sistemul decât prima lună, până se crează un echilibru, iar apoi doar câteodată nivelul de pH și de amoniac dacă vedeți că sunt stresați peștii sau plantele nu se dezvoltă corespunzător.
-Apa din sistemele hidroponice trebuie schimbate periodic, deoarece chimicalele și sărurile se acumulează, devenind toxice pentru plante. Aceasta este atât inconvenient, dar și problematic deoarece locația de aruncare a apei trebuie bine luată în evidență. În acvaponie apa nu trebuie înlocuită complet, ci doar adăugată câte puțin după cum se evaporă.
-Sistemele hidroponice au procentaj mare de a suferi de boala “pythium”, sau putrezirea rădăcinilor. În acvaponie această boala este virtual inexistentă.
Dacă doriți să citiți mai multe despre hidroponie dați click aici.

Dezavantajele crescătoriei de pești:

-Apa din rezervoare devine poluată cu secrețiile peștilor, rezultând în concentrații mari de amoniac. Astfel apa trebuie eliminată și recompletată la o rată de 10-20% din volumul total, zilnic. Astfel se utilizează o cantitate enorma de apă, de aceea se recurge la sistemul acvaponic unde apa nu trebuie schimbată niciodată, doar completată.
-Apa este deseori deversată în râuri, unde poluează și chiar distruge din floră.
-Din cauza mediului nesănătos, peștii pot avea boli și să fie tratați chiar și cu antibiotice. Bolile la pești sunt foarte rare în sistemele de acvaponie.

Cum a schimbat acvaponia sistemul de cultivare

-Cultura acvaponică ridicată la nivelul șoldului elimină mai multe probleme simultan, precum buruienile, durerile de spate (ale muncitorului) și accesul animalelor mici la plante.
-Acvaponia se bazează pe reciclarea continuă a apei bogate în nutrienți. De accea în sistemele de acvaponie nu există scurgeri toxice.
-Pentru acvaponie se utilizează doar 1/10 din cantitatea de apa care se utilizează la cultura în sol, mult mai puțin chiar și decât hidrocultura.
-Este un sistem eco și natural, fără chimicale, pesticide și erbicide!
-Activitățile de cultivare sunt reduse drastic, sau chiar eliminate. Astfel muncitorii se pot concentra pe activitățile cele mai importante, precum hrănirea peștilor și îngrijirea și recoltarea plantelor.
-Sistemele acvaponice pot fi plasate oriunde, în aer liber sau în seră sau solar.
-Sistemele acvaponice pot fi create pentru orice dimensiune și buget, de la cele mai mici (chiar și în casă) până la cele industriale!
-Iar partea cea mai bună - cultivi plante și crești pești în propria ta grădină.

În loc să folosească sol și soluții chimice toxice pentru cultivarea plantelor, acvaponia utilizează scurgerile de la pești care conțin toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare optimă a plantelor. În loc de schimbarea apei, acvaponia utilizează plantele și bacteriile care apar natural, mediul de creștere se curăță, iar apa se purifică și apoi este trimisă înapoi în rezervorul de apă cu pești. Această apă poate fi utilizată pe o perioadă nedeterminată, cu singura condiție să fie completată când se mai evapora sau se elimină prin transpirația plantelor.

Metode primare de acvaponie utilizate în prezent:

cultura pe apa
cultura pe apa



Cultura pe apă (Deep water culture - DWC) este aceea în care o plută din material spumos plutește pe apă cu secreții de pește din care au fost filtrate deșeurile solide. Plantele se pun în găuri pe această plută, iar rădăcinile lor sunt scufundate complet în apă.

Această metodă este cea mai bună pentru culturile de salate sau plante verzi cu dezvoltare rapidă. De asemenea, se folosește cel mai des în sistemele industriale, pentru comercializare.

 

cultura in mediu de cultivare
cultura in mediu de cultivare


Acvaponia în mediu de cultivare este metoda prin care plantele sunt puse în materiale de cultivare inerte, precum pelete de lut expandate sau șist. Aceste medii de cultivare furnizează filtrarea biologică (transformarea amoniacului în nitrați) și filtrarea mecanică (eliminarea deșeurilor solide).

Această metodă este ideală pentru sisteme mici, acasă sau în solar hobby, deoarece se poate crește o varietate mare de plante. Aici includem plante verzi frunzoase, ierburi, etc.

 

cultura in sistem pe film nutritiv
cultura in sistem pe film nutritiv


Sistemul pe film nutritiv (NFT) funcționează prin scurgerea apei pline de nutrienți printr-un jgheab îngust, de exemplu o țeavă PVC. Plantele sunt plasate în găuri făcute în aceasta țeavă, iar rădăcinile atârnă în râul de apă.

Această metodă este creată pentru plantele care au nevoie de puțin suport, precum căpșunile și alte ierburi. Sistemul NFT este o metodă foarte bună pentru a cultiva și în spatiul de sub acoperiș, care deseori nu este utilizat, țevile fiind atârnate de acesta.

 

cultura acvaponica pe verticala
cultura acvaponica pe verticala

Acvaponia pe verticală. Una din aspectele cele mai interesante ale acvaponiei este abilitatea de a cultiva o cantitate mare de mâncare într-o zonă foarte mică. Din acest punct de vedere, nicio metodă nu se ridică la nivelul acvaponiei pe verticală. În aceasta metodă, plantele sunt plasate pe verticală, iar apa curge prin interiorul țevii, unde un material poros o absoarbe pentru timp îndelungat. Din acest material rădăcinile plantelor își iau toți nutrienții și hidratarea de care au nevoie. Apa se scurge apoi direct în rezervorul cu pești.

Această metodă de agricultură este cea care utilizează un spațiu mic să creeze diversitate. De aceea prin această metodă se pot cultiva foarte multe plante, fie că au nevoie de suport sau nu.

Acest articol a fost tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania de pe www.theaquaponicsource.com.

Dacă doriți să demarați o investiție sau un proiect pilot în domeniul serelor modulareserelor multitunel sau solariilor profesionale puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.


Acest articol a fost publicat inițial în data de: 27 Iulie 2018

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Ce este acvaponia?", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte