De ce să instalez ecran termic și de umbrire în seră

Când vine vorba de agricultură, oamenii caută constant modalități de a crea condițiile ideale pentru dezvoltarea plantelor pentru a avea o cultură mai mare, sănătoasă și bogată. Pentru a asigura plantelor o temperatură, umiditate și lumină corespunzătoare, fermierul optează pentru controlarea lor cu ajutorul ecranelor termice și de umbrire.

1. Controlează lumina

Ecranele termice și de umbrire controlează cantitatea de lumină care intră în seră/solar, dar nu o absorb! Lumina este reflectată prin intermediul straturilor impregnate cu aluminiu, iar aceasta crează pe durata întregii zile un grad de umbrire eficient.


ecrane termice deschise in sera
ecrane termice deschise in sera

2. Controlează umiditatea

Designul ecranelor termice și de umbrire asigură eliminarea aburilor și înlătură formarea de condens pe partea inferioară.

3. Controlează temperatura

Ecranele termice și de umbrire sunt alcătuite din straturi de folie transparentă și de aluminiu, ambele blocând radiațiile. În plus, benzile transparente absorb radiația și permit trecerea doar a luminii albe, care ajută plantele în procesul fotosintezei. Pe de altă parte, benzile laminate cu aluminiu absorb căldura și împiedică transmiterea ei la nivelele superioare.

Alte beneficii

În timpul zilei benzile laminate atrag razele solare din toate direcțiile, stimulând astfel creșterea plantelor datorită cantității mari de lumină albă primită.

În timpul nopții sistemele de ecrane termice și de umbrire ajută la reținerea căldurii, menținând o temperatură constantă. Cu cât este mai constantă temperatura, cu atât se minimalizează formarea de rouă pe cultură, iar riscul apariției bolilor fungice scade considerabil.

Cel mai mare beneficiu al ecranelor termice și de umbrire este conservarea energiei termice. Acest avantaj duce la o reducere remarcabilă a costurilor de încălzire ale unei sere/solar pe perioada iernilor geroase. Gradul de conservare a energiei termice depinde de conținutul de aluminiu din ecrane. 

lista de ecrane fabricate in Italia

lista de ecrane fabricate in Italia

lista de ecrane fabricate in Germania

lista de ecrane fabricate in Germania

Deși pare o investiție costisitoare la începutul implementării acestor sisteme de ecrane termice și de umbrire, suma investită se recuperează în maxim 3 ani !

În funcție de cerințele clientului, ecranul de umbrire poate fi motorizat sau automatizat, cu senzor de lumină. În plus acesta poate alege și nivelul de transmisie a luminii și a transferului de energie termică.

Dacă sunteți interesați să instalați un sistem de ecrane termice și de umbrire puteți solicita o oferta detaliată la Sere Transilvania, cel mai mare producător de sere modulare și solarii profesionale din România!

 

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 2 Iulie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Beneficiile utilizării ecranelor termice și de umbrire în sere/solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte