De ce să pun ventilatoare în sere și solarii?

Sistemul de ventilație dintr-o seră sau dintr-un solar joacă un rol important în sănătatea plantelor și producția finală a culturii. Deseori însă horticultorii amatori nu atribuie creșterea înceată, producția mai mică sau problemele cu patogeni ventilării inadecvate. Majoritatea grădinarilor înțeleg importanța sistemelor de ventilare pentru controlul temperaturii, dar beneficiile ventilării eficiente se extind mult mai departe. Sistemele de ventilare sunt vitale pentru menținerea condițiilor de mediu, influențează direct abilitatea plantelor de a efectua fotosinteza, capacitatea lor de a asimila elementele esențiale și de a face cicluri reproductive complete (polenizarea).

Sistemele de ventilație au patru functii imperative: controlul temperaturiicontrolul umiditatiicirculatia aerului si schimbul dioxid de carbon - oxigen.

Controlul temperaturii

Serele și solariile captează radiațiile solare și astfel crește temperatura din mediu (efectul de seră). Dacă temperatura din mediu nu revine la nivelul anterior, aceasta provoacă condiții nedorite pentru creșterea plantelor sau chiar împiedicarea dezvoltării acestora. Sistemele de ventilare, fie ele naturale (pasive) sau mecanice (manuale/electrice), au funcția de bază de a elimina căldura excesivă.

Controlul umidității

Asemănător temperaturii, concentrații mari de umiditate pot fi reținute în mediul serei. Deși unele plante se bucură de umiditatea ridicată, majoritatea sunt stopate de patogenii asociați cu nivelele mari ale acesteia. Aproximativ toate mucegaiurile și ciupercile se dezvoltă rapid în condiții de umiditate ridicată, iar aceasta se formează și din cauza plantelor care transpiră și și din cauza condensului creat când se formează roua.
De cele mai multe ori nivelele înalte de temperatură și umiditate afectează și lucrătorii din seră/solar, ceea ce duce la o performanță redusă din partea lor, implicit un profit mai redus per seră/solar.


solar cu deschidere superioara
solar cu deschidere superioara

Circulația aerului

Circulația aerului (sau mișcarea aerului) din interiorul unei sere/solar servește mai multor țeluri. Circulația aerului adecvată crează uniformitate pentru temperatura, umiditatea, dioxidul de carbon și oxigenul din mediu, iar plantele răspund mai bine acestei consistențe, deoarece astfel fiecare plantă primește aceleași condiții atmosferice, în aceleași cantități. În plus, circulația aerului este modul nostru de a simula vânt în medii protejate; vântul întărește peretele celular al tulpinei plantelor, influențează direct integritatea arhitecturală a dezvoltării plantelor și ajută la polenizare. Multe legume și plante floricole sunt polenizate prin mișcarea aerului, iar în spații protejate, circulația aerului este factorul care determină dacă planta este polenizată și își încheie cu succes ciclul reproductiv.

Schimbul dioxid de carbon - oxigen

Plantele „respiră” CO2, de aceea deseori trebuie reaprovizionată sera/solarul cu el, mai ales dacă nu este suplimentat artificial. Aerul curat aspirat în seră/solar aduce cu el două gaze importante necesare plantelor pentru a-și finaliza cele mai de bază funcții. În timpul fotosintezei plantele folosesc CO2-ul pe care îl primesc din aer. Când nivelele acestuia scad, rata fotosintezei și toate funcțiile plantei legate de aceasta încetinesc proporțional. Cu toții știm că plantele „respiră” CO2 și „expiră” oxigen, dar deși își crează propriul oxigen, plantele tot beneficiază de aerul curat aprovizionat: dacă au cantitatea necesară la rădăcini, plantele cresc încontinuu și asimilează mai ușor nutrienții.

După cum s-a explicat mai sus, ventilarea în sere și solarii este esențială și are un efect decisiv în producția finală. Aceasta însă poate fi de două feluri: naturală sau artificială.

Ventilarea naturală se face prin deschiderile pe fronton, laterale sau superioare a serei/solarului. Instalarea acestora ajută la eliminarea naturală a căldurii și umidității excesive acumulate în interiorul serei/solarului.


solar cu deschidere laterala
solar cu deschidere laterala

Pentru solarii, se recomandă în special deschiderea laterală – este cea mai uzitată formă de ventilare naturală. Aceasta se face prin roluirea foliei prin una din următoarele metode :
a)manual – se recomandă lungimi de maxim 50m;
b)cu reductor manual – acesta ajută la exercitarea unei forțe reduse pentru roluire și se recomandă pentru lungimi de maxim 50m;
c)electric – cea mai convenabilă, dar și cea mai costisitoare metodă: poate fi automatizată cu panou de control cu senzori de vânt, de ploaie și de temperatură (acestă metodă prezintă un avantaj suplimentar, deoarece prezența senzorilor asigură detectarea unei eventuale rafale de vânt neașteptate).

Pentru serele care sunt compuse din două sau mai multe module este recomandată în general deschiderea superioară automatizată, deoarece aerul cald se ridică în partea superioară și astfel se elimină din seră fără alte intervenții.

Ventilarea artificială este cea forțată, care asigură îndeosebi circulația aerului. Pentru aceasta se apelează la următoarele:

a)ventilator de fronton – pentru serele/solariile unde este nevoie de cantități mari de aer proaspăt, ventilatorul de fronton este soluția optimă: are o putere de minim 40.000 metri cubi aer/oră și este prevăzut cu grilaj metalic pentru protecție și cu jaluzele metalice pentru stoparea înfiltrării aerului când nu funcționează.

În plus, nivelul de zgomot făcut de ventilator este scăzut și are un consum redus de energie electrică. Pierderile de energie se reduc considerabil datorită ventilatorului de fronton, iar structura lui îl face ușor de curățat și rezistent la factori corozivi.

ventilator de recirculare a aerului din solar
ventilator de recirculare a aerului din solar

b)ventilator de recirculare – cu un motor special construit pentru sere și cu o formă aerodinamică de sucțiune a aerului, ventilatoarele de recirculare combat condensul excesiv din interiorul serei/solarului. Montate în paralel, în serie sau pentru recirculare, acestea asigură distribuția perfectă a aerului din interior și o ventilare suplimentară mai ales în timpul sezonului cald.

Aceste tipuri de sisteme de ventilare pot fi folosite în combinații diferite. În plus, pot fi conectate la următoarele panouri de control, care le facilitează utilizarea:

Panoul de control pentru două motoare – este destinat controlului în regim automat sau manual al deschiderilor laterale sau superioare. Acesta are un senzor de temperatură care controlează două motoare.

Panoul de control pentru umiditate și temperatură - acest echipament măsoară și corectează umiditatea relativă și temperatura în aer. Pentru corectarea temperaturii și umidității se acționează un set de ventilatoare și, independent, un set de electroventile pulverizatoare de apă.

Panoul de control pentru pornire și turație - (în 5 trepte, pentru până la 6 ventilatoare profesionale) este un dispozitiv electronic care permite modificarea tensiunii medii livrată consumatorului legat la ieșire. Dacă la ieșire sunt conectate unul sau mai multe ventilatoare legate în paralel, modificarea tensiunii de ieșire are ca efect schimbarea turației ventilatoarelor.

Pentru o automatizare completă a sistemelor de ventilare se pot folosi toate cele trei panouri, plansându-le într-un panou electric.

Pentru informații suplimentare sau oferte legate de sere, solarii sau accesorii pentru acestea puteți să contactați un reprezentant Sere Transilvania.

 

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 10 Iulie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Beneficiile ventilării eficiente în sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte