Sere/Solarii: cultura în sol vs cultura hidroponică

Fiecare fermier cât de mic sau mare trebuie să ia o decizie importantă când dorește să pătrundă în domeniul agriculturii: cultura în sol vs cultura hidroponică. Iar pentru aceasta trebuie informat despre toate detaliile.

Mediul înconjurător pentru cultură

Atât cultura în sol, cât și cea hidroponică este recomandat să fie plasate pe un teren drept, în spații protejate. Serele și solariile conferă o protecție superioară culturii, iar aceasta ajută mult fermierul: culturile nu sunt udate excesiv (apa putând fi recoltată în rezervoare pentru colectare de apă) și sunt protejate de „loviturile” naturii precum grindina, gheața și rafalele de vânt puternic, iar cantitatea de soare și lumină primite de plante pot fi controlate.

cultura pe mese in solar

Plasarea culturii

În ceea ce privește plasarea, cultura hidroponică poate fi plasată oriunde: în curte, în câmp, pe spațiu betonat, etc deoarece aceasta este pusă pe mese de cultură. Pentru cultura în sol însă trebuie aleasă o zonă unde tipul de sol să fie specific culturii pe care doriți să o cultivați (nisipos, lutos, nămâlos, argilos) și cu specificațiile necesare (pH, procentaj de nitrogen, fosfor și potasiu, etc).

Mediul de creștere: cultura în sol vs cultura hidroponică

Pentru o cultură hidroponică, rădăcinile plantelor pot fi ori scufundate direct în soluția nutritivă, ori plantate într-un mediu inert și poros precum vata minerală, bile de argilă, fibre de cocos, pietriș, etc. Aceste medii inerte au scopul de a reține o parte din soluție până la următorul val de nutriție.
Mediul de creștere pentru cultura în sol este exprimată chiar în numele acesteia: în sol. Majoritatea plantelor le place un sol ușor acid, cu pH între 5,8 și 6,5 și puțin nisipos, cu un nivel de umiditate mediu.


cultura hidroponica pe mese

Perioada de cultivare

Protejate în sere și solarii, ambele tipuri de culturi pot crește toată perioada anului. Dar pentru aceasta trebuie asigurate toate necesitățile plantelor:
lumina : cu lumini de creștere, se asigură lucșii necesari pentru cultură, pe perioada zilei și nopții, tot anul;
căldura : cu un încălzitor pe gaz, lemn, motorină sau biomasă se poate asigura căldura necesară pe timpul iernii (temperatura la care se dezvoltă cel mai bine plantele este între 18°-25°C);
umiditatea aerului și ventilarea : un sistem de ecran termic și umbrire și un sistem de ventilare asigură circulația aerului și menținerea umidității acestuia la un nivel corespunzător culturii (umiditatea recomandată este între 40%-70%).

Producția în cultura în sol vs cultura hidroponică

Conform mai multor studii hidroponia are mai multe avantaje față de cultura în sol în ceea ce privește producția. Rata de creștere a plantelor hidroponice este cu 30%-50% mai rapidă decât cea a plantelor crescute în sol, deși sunt supuse la aceleași condiții de mediu. În plus, producția în hidroponie este mult mai mare, aproape dublată. Oamenii de știință cred că aceasta se datorează oxigenului extra care se află în mediul de creștere a plantelor hidroponice, care ajută la stimularea creșterii rădăcinilor. În plus, plantele care au mult oxigen în sistemul rădăcinilor au și o absorbție de nutrienți mult mai rapidă; în sistemul hidroponic nutrienții sunt amestecați cu apa și transportați direct la plante, de câteva ori pe zi.

statistica productie in sol fata de hidroponica

Plantele nu mai trebuie să își caute nutrienții în sol și în plus nu mai trebuie nici să își descompună mâncarea. Iar energia pe care o salvează o concentrează spre creșterea lor și spre fructificare.

În România legumele cele mai cultivate sunt roșiile, castraveții și salata, iar conform statisticilor producția de tomate și salate este de 4 ori mai mare și cea de castraveți de 3 ori mai mare.

Consumul de apă

Sistemele hidroponice sunt mai ecologice în ceea ce privește consumul de apă, deoarece sunt sisteme închise: soluția de nutrienți este pompată la rădăcinile plantelor, acestea extrag tot ce au nevoie, dar soluția se scurge înapoi în rezervorul inițial. În sol, însă, apa deși este picurată sau scursă chiar lângă plantă, se mai evaporă și se mai pierde în sol, care este un mediu absorbant.

lista oligoelemente din sol

Valoare nutrițională

În sol există oligoelemente (ex: cupru, fier, fluor, iod, mangan, nichel, seleniu, siliciu, zinc etc) care contribuie semnificativ în valoarea nutrițională a legumelor/fructelor crescute în sol. În cazul legumelor crescute în sistem hidroponic, acestea nu au în teorie aceste oligoelemente și se bazează mai mult pe apă pentru a crește. Totuși agricultorii au combătut această problemă, adăugând oligoelementele în apă, alături de alți compuși. Dacă se calculează și se distribuie corespunzător, legumele și fructele au aceeași valoare nutrițională ca și cele crescute în sol sau chiar una mai bună. Pe de altă parte, dacă se greșește doza amestecată în apă, aceasta poate afecta grav proprietățile nutriționale ale fructelor. Neglijată însă, aceasta se poate întampla și în cazul plantelor crescute în sol.

Dacă doriți să citiți un articol despre nivelul temperaturii, oxigenului și al microbilor benefici în sistemele hidroponice, dați click aici.

Dăunători, boli și buruieni: cultura în sol vs cultura hidroponică

Într-o seră cu cultură în sol, deși numărul de dăunători se micșorează față de cultura în câmp, nu dispare complet. Din cauza umidității pot apărea tipuri diferite de musculițe sau râme care dăunează culturii. În cazul legumelor hidroponice însă numărul dăunătorilor și bolilor sunt reduse semnificativ, aproape complet. Și în plus, în cultura hidroponică nu mai există deloc buruieni!

Erbicide și Pesticide

Deoarece dispar complet buruienile, în cultura hidroponică nu se folosesc deloc erbicide. În sol, însă, trebuie folosite pentru a asigura că plantele își găsesc toată nutriția de care au nevoie, și nu o pierd din cauza prezenței buruienilor.


solar echipat cu sistem de ventilare plin de plante

Având în vedere că dăunătorii care apar în culturile de sol pot fi combătuți doar cu ajutorul pesticidelor, folosirea unui sistem hidroponic reduce considerabil numărul dăunătorilor, implicit reduce cantitatea de pesticide necesare pentru a-i combate.

Activități pentru întreținerea și dezvoltarea culturii

Cultura în sol presupune mai mult efort pe perioada dezvoltării plantelor, deoarece are nevoie de arat, plivit, grăpat, semănat. Cultura hidroponică însă presupune mai mult efort inițial: instalarea tuturor meselor de cultură, a pompelor, a aparatelor de măsură, calcularea concentrației nutrienților în apă, etc. Pe perioada dezvoltării plantelor, însă, activitățile se reduc deoarece hidroponia este un circuit închis, automatizat.

Trebuie verificate doar pompele de apă, cantitatea de soluție cu nutrienți (și eventual creată mai multă în caz că este insuficientă) și creșterea plantelor. Iar aceasta reduce și personalul de care este nevoie pentru întreținere.


Cunoștințe necesare pentru cultura în sol vs cultura hidroponică

Pentru cultura în sol este recomandat un nivel minim de cunoștințe de agricultură. În acestea se pot include și următoarele: exigențele ecologice ale plantelor (lumină, temperatură, umiditate, etc) și pașii care trebuie urmați înainte, în timpul și după cultivare (arat, plivit, grăpat, semănat, etc).

Cultura hidroponică însă cere un nivel mediu de cunoștințe, deoarece pe lângă datele legate de exigențele ecologice ale plantelor (lumină, temperatură, umiditate, etc) mai trebuie identificate și toate componentele sistemului împreună cu funcționarea acestora. Aspecte importante de luat în considerare pentru acest tip de cultură este nevoia determinării exacte a pH-ului, calcularea necesarului de nutrienți, etc toate acestea având un efect direct asupra produsul final.

Indiferent de alegerea făcută pentru modul de cultivare al legumelor, rezultatul final este determinat de satisfacția dumneavoastră față de cantitatea recoltată, aspectul vizual al produsului și bineînțeles aroma legumei. Fiind printre principalii furnizori de vitamine și minerale, ne bazăm pe legume pentru a ne asigura acest necesar zilnic și bineînțeles pe agricultori care să susțină aceste nevoi.

Dacă vă interesează să demarați o investiție sau un proiect pilot în domeniul serelor modulare cu irigații hidroponice puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania, cel mai mare producător de sere modulare și solarii profesionale din România!

 

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 23 Iunie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Sere/Solarii: cultura în sol vs cultura hidroponică", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte