Când și cum se schimbă folia de pe sere și solarii

Mulți cultivatori aleg folia de polietilenă pentru a acoperi serele și solariile. Structurile acoperite corespunzător cu folie protejează plantele de multiple amenințări și pericole. Totuși, la o anumită perioadă, în funcție de folia pe care o utilizați, aceasta trebuie înlocuită. Acest articol prezintă și punctele de vedere și sfaturile cultivatorilor privind metode eficiente de a face schimbul de folie.

Folii de acoperire 

Foliile de acoperire a serelor și solariilor din ziua de astăzi sunt mai bune ca niciodată. Dar oricât de bună ar fi o folie, aceasta trebuie schimbată după un anumit timp, în funcție de grosimea ei, calitatea ei și locul și cum este utilizată. Folia de polietilenă este de regulă cu unul, două sau trei straturi (aceste straturi au fiecare rolul lor pentru protecția împotriva elongației, razelor UV și pentru rezistența la intemperii).

tub de folie profesionala pentru solar

Folia poate fi de culori diferite (cea mai recomandată fiind cea transparentă) și de grosimi diferite (măsurate în microni).

Dacă doriți să citiți mai multe despre caracteristicile foliei pentru sere și solarii, dați click aici.

Folia pentru un an, cu un singur strat, este bună pentru un climat blând, dar pentru un climat cu condiții meteo mai severe se recomandă folie triplustratificată, pentru 3 ani. Și mai bine ar fi dacă puteți instala folie dublă inflată. Perna de aer dintre cele două straturi de folie furnizează izolație, rezistență și durabilitate.

Dacă doriți să citiți mai multe despre avantajele foliei duble inflate, dați click aici.

“Plasticul cere într-adevăr mai multă mentenanță, este adevărat, dar duce la o economisire de căldură considerabilă”, explică Jim Gapinski, un cultivator experimentat din Westfield, Indiana (Statele Unite ale Americii). Acesta cultivă plante în ghivece și straturi în aproape 300 de sere.

“Cel mai bine, este să cumpărați folie de la un furnizor de încredere”, recomanda Jim. “Și asigurați-vă că instalarea acesteia este făcută de cei mai buni oameni. Dacă folia are o durată de viață estimativă de 3 ani, trebuie să vă asigurați că minim 3 ani sigur o aveți în regulă.”

Inspecția înainte de schimbul de folie

Să fiți siguri că folia nouă va rezista cât mai mult, priviți cu atenție care sunt problemele la acoperiș. Înainte să puneți o folie nouă, inspectați folia veche pentru puncte de uzură, mai ales acolo unde vedeți uzură prematură. Aceasta vă poate semnala că aveți cleme sau profile de prindere ale foliei care să fie cu defecte sau slăbite. De regulă din punctele de prindere strânse necorespunzător începe uzura foliei. De asemenea, căutați în folia veche zone unde este ruptă sau unde ați folosit bandă de lipire (specială pentru folie), pentru a vă asigura că suprafața cu care intră în contact este în siguranță pentru folia nouă.

solar lung de 100m

Îndepărtarea foliei vechi 

Tanasacres Nursery Inc. din Hillsboro, Oregon (Statele Unite ale Americii) este o companie care cultivă flori în ghivece, în solarii cu pereți verticali. Având multe solarii, cel puțin 80% sunt acoperite cu folie de un an, cu un singur strat. Compania îndepărtează folia veche în iunie, când plantele nu au nevoie de căldură suplimentară, și pune folia nouă doar în septembrie când începe producția de poinsettia.

Punctele de reper pentru îndepărtarea foliei vechi și pentru instalarea foliei noi sunt zilele calme, uscate. Nu vă doriți ca folia veche sau cea nouă să fie scuturată de vânt, bătută în toate direcțiile. De asemenea, o folie udă este foarte greu de manevrat și întins corespunzător, de aceea cel mai bine este să așteptați să se uște roua și să nu plouă.

Ron Schmidt, producător de azalee din Woodburn, Oregon (Statele Unite ale Americii) se bazează pe stații meteo create special pentru fermieri, care îl anunță care sunt zilele fără vânt și însorite. Ron explică: “Eu am angajat o echipă de 4 persoane, care într-o zi îmi fac schimbul de folie pe cât de multe sere pot. De regulă, echipei mele îi ia cam 20 de minute per seră. Desigur, depinde de mărimea acestora și dacă au acoperire simplă sau dublă. Metoda echipei este să ridice folia la nivelul acoperișului, să o întindă pe tot acoperișul și apoi să o prindă pe structură (mai lejer), apoi frontoanele și lateralele. Și în timp ce echipa de 4 trece la o altă seră, am două persoane care merg și verifică toate punctele de prindere și le strânge corespunzător. De regulă, facem schimbul de folie pe 60 de sere în luna septembrie, o dată la 3 ani.”

interior de solar cu logo sere transilvania pe usa

Jim de la Heartland Growers folosește un stivuitor și palet să ridice folia la nivelul acoperișului, iar o echipă de 6 se ocupă de instalarea foliei. 2 persoane desfășoară folia, iar 4 o întind în jos și o prind de tiranți și de restul structurii. Jim preferă folia triplustratificată, de 3 ani, și de obicei face schimbul de folie în octombrie.

Dacă structura pe care o achiziționați vine cu folie de acoperire, primiți sau puteți să cereți instrucțiuni de la producător. De regulă acesta recomandă o anumită metodă prin care puteți prinde cel mai ușor folia pe structură.

Prinderea foliei noi 
Este absolut critic să întindeți folia la tensiunea dorită și să o prindeți corespunzător. Folia trebuie întinsă exact cât trebuie, adică atât cât să se elimine încrețiturile și să împiedice apa să formeze bălți, dar nu prea mult încât să se întindă excesiv și să se rupă. Dacă folia este întinsă prea strâns în timpul sezonului cald, nu se poate contracta în sezonul rece și se poate rupe, găuri, etc.

instructiuni de la producator pentru schimbul de folie blog Sere Transilvania

Pe serele de oțel galvanizat, majoritatea cultivatorilor folosesc cleme sau sisteme de prindere (cu baghete sau cu insert de sârmă), de aluminiu sau de oțel. Orice sistem alegeți, accesoriile sunt foarte rezistente și pot ține mai multe straturi de folie. De regulă, acestea pot fi folosite an după an (totuși, verificați recomandările de la producător).

Inflarea foliei duble
Dacă aveți folie dublă inflată, trebuie să aveți grijă ca presiunea aerului să fie menținută corespunzător pentru o izolare și rezistență bună. De asemenea, trebuie să aveți grijă să nu fie inflată prea mult sau prea puțin. Cel mai bine, utilizați un presostat care să țină constantă presiunea.
Dacă doriți să citiți mai multe despre întreținerea foliei duble inflate, dați click aici.

Maximizarea vieții foliei noi
Unii fermieri preferă să vopsească țevile structurii pentru a preveni abraziunea foliei cu structură. Dacă, însă, structura pe care o aveți este din oțel galvanizat, acest pas nu este necesar. Pentru vopsire se recomandă culoarea alb, pentru că aceasta nu atrage razele solare, precum culoarea neagră sau alte culori închise.

Mai jos puteți vedea un video cum se montează folia dublă inflată pe o structură Sere Transilvania, metodă recomandată tot de Sere Transilvania:

video instalarea foliei duble pe structura sere transilvania
video instalarea foliei duble pe structura sere transilvania

Articolul a fost tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania, de pe siteul www.growertalks.com.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 24 Mai 2018

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Schimbul de folie pe sere și solarii profesionale", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte