Cum păstrez sera curată în timpul schimbului de cultură?

O bună curățare și dezinfecție sunt cruciale pentru un început bun în noul sezon de creștere. Atenția la detalii face toată diferența! În timpul schimbului de cultură din sere și solarii, se pot întâmpla multe. De exemplu, dacă au fost plante cu o boală sau o infecție în ultimul sezon, există riscul ca sursa infecției încă să fie în zonă. Patogenii pot să se “ascundă” în structura serei sau în jgheaburi. O curățare și o dezinfecție în profunzime sunt astfel esențiale să asigurăm igiena înainte de noua cultură.

 

 

Prima dată curățăm, apoi dezinfectăm

folie mulcire in solar tunel Sere Transilvania

Primul pas care se recomandă este îndepărtarea tuturor materialelor și substratelor plantelor din cultură, la finalul ciclului de creștere. Folia de mulcireagrotextilul sau orice alt material de acoperire a solului poate rămâne în loc, dacă acestea sunt încă bune din punct de vedere a structurii. Aveți grijă să nu aibă găuri multe, zgârieturi, să fie deșirate, etc. Respectați și sugestiile producătorului despre utilizarea acestora.

Următorul pas prin care asigurăm igiena este să eliminați toate buruienile. Cel mai bine este să îndepărtați toate buruienile manual, sau fără ierbicide. Dacă totuși decideți că este necesar să folosiți ierbicid, alegeți unul care să aibă efecte adverse minime asupra solului. Dacă doriți să citiți mai multe detalii despre pregătirea solului din interiorul serei înainte de o cultură nouă, dați click aici.

Specialiștii subliniază de asemenea că în timpul rotației culturii trebuie să fim atenți și la produsele pe bază de glifosat. Acestea au foarte des efect de vapori. Acești vapori se pot răspândi când temperatura din seră sau solar este ridicată. Și nu toți cultivatorii sunt conștienți de aceasta.

Mulți deținători de spații protejate încearcă să facă curățarea și dezinfecția odată, dar aceasta nu asigură întotdeauna cea mai bună igienă. Specialiștii recomandă ca după curațare în profunzime să se aștepta măcar o perioadă mică de timp înainte de a folosi un dezinfectant. Dezinfectanții nu funcționează bine pe suprafețe murdare, acestea putând să conțină patogeni care să fie eliberați mai târziu. O altă sugestie este să folosiți dezinfectanții când temperatura din interiorul serei este de cel puțin 15°C. Aceștia functionează cel mai bine la temperaturi mai mari.

 

Cum asigurăm igiena în interiorul picurătorilor și a sistemului de irigație

Verificare rezervoare de apa Sere Transilvania

Pentru sistemul de irigare experții subliniazp câteva probleme specifice. Se pot pune în practică mai multe metode de dezinfecție pentru picurători/irigatoare. Dacă sera/solarul pe care îl dețineți este echipat cu sistem de irigatoare care atârnă lângă jgheaburi, acestea se pot umple cu dezinfectant. O a doua metodă este să se îndepărteze toate picurătorile/aspersoarele și țevile acestora și să se pună într-un rezervor mare plin cu o soluție acidă. Dacă utilizați a doua metodă se curăță toate picurătoarele odată, dar aveți șansa să nu îndepărteze toată contaminarea organică. Dacă încă vedeți sol/mizerie pe ele cel mai bine este să le scufundați într-o soluție cu peroxid.

Conform specialiștilor este foarte important să acordați atenție suplimentară țevilor sistemului de irigație și țevilor de alimentare. Acestea trebuie spălate cu dezinfectant de mai multe ori, până curge apă curată. Dacă țevile nu sunt curățate corespunzător, prima apă de irigație care merge la cultura nouă este murdară. Și bineînțeles, aceasta crește riscul să apară probleme la plante.

 

Degradarea materialului vegetal ca și sursă de boală

verificare in jurul solarului blog Sere Transilvania

Un pas suplimentar prin care putem să asigurăm igiena în timpul schimbului de cultură este să acordați atenție și zonei care înconjoară sera sau solarul. Buruienile deseori cresc înafara serei și se poate aduna o gramadă de material vegetal care se degradează. Urmele, adică elemente micro sau macro rezultate în urma degradării buruienilor pot să fie ușor bătute de vânt în interiorul serei, împreună cu toate consecințele care vin cu ele.

De asemenea trebuie să se țină cont și de rezervoarele de scurgere sau orice alt tip de rezervoare. În timp, pe fundul rezervoarelor se formează o cantitate de reziduu raportată la acțiunile fermierului (utilizarea lor, mentenanța lor, curățarea lor, frecvența de golire/umplere a lor, etc.).

Acesta conține tot felul de contaminanți, inclusiv organisme care pot fi dăunătoare plantelor. Și din păcate, există șansa ca aceste organisme să fie trase odată cu apa de irigare. De aceea se recomandă să fie curațat temeinic fundul tuturor rezervoarelor, cel puțin o dată pe an. Cel mai bun moment este atunci când schimbați cultura, când nu trebuie să irigați.

Dacă goliți în mod regulat rezervoarele, mai aveți parte de încă un avantaj. Nivelul de oxigen din apă se menține la un nivel mai bun.

 

Acces interzis

Odată ce sera sau solarul este complet curat, este foarte important să îl și mențineți la fel. Orice echipament (unelte, cărucioare, etc.) sau materiale care se duc în interior trebuie la fel curățate și dezinfectate. Chiar mai mult, se recomandă să fie acces interzis în seră până nu se plantează cultura nouă.

 

Concluzie:

-îndepărtați toate elementele culturii anterioare;
-curățați structura serei/solarului cu apa și o perie și/sau cu apă sub presiune, apoi dezinfectați;
-blocați scurgerea de la jgheaburi în timpul dezinfecției (să nu ajungă dezinfectant în rezervor);
-asigurați-vă că temperatura din seră/solar este cel puțin 15°C în timpul dezinfecției;
-treceți cantități mari de apă (cu dezinfectant și apoi fără) prin țevile de alimentare și picurători/aspersoare, până iese apă curată;
-curățați zona din jurul serei/solarului și îndepărtați orice buruieni/plante moarte;
-curățați reziduul de la fundul rezervoarelor, măcar o dată pe an;
-curățați și dezinfectați orice echipament și material care se pune înapoi în seră după decontaminarea ei.

Articolul a fost tradus și adaptat de echipa Sere Transilvania de pe www.hortidaily.com

Dacă doriți informații suplimentare sau o ofertă pentru seresolarii sau orice sisteme aferente acestora, contactați unul dintre consultanții noștri.


Acest articol a fost publicat inițial în data de: 20 Aprilie 2018

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Cum asigurăm igiena în timpul schimbului de cultură în seră", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte