Cum ajută ventilatoarele la recircularea aerului în seră

Microclimatul din jurul plantelor le poate afecta sănătatea și dezvoltarea în mod semnificativ, deoarece temperatura și umiditatea sunt cei mai importanți factori de care depind plantele. Recircularea aerului este una din metodele care se pot folosi pentru a reduce diferențele de climat și pentru a menține o temperatură și umiditate uniformă pe toată suprafața serei/solarului. Fără o umiditate uniformizată și cu formări de condens, se riscă un număr mare de boli și probleme la plante; fenomenul condensării are loc când umiditatea din aerul cald întâlnește frunzele reci sau suprafețele de acoperire. Una din cauzele acestei probleme sunt măsurătorile pentru temperatura și umiditatea din aer, care se fac la o anumită distanță de plante – deși aceste măsurători sunt acceptabile, lângă plante se poate crea un mediu mult mai diferit. Aici intervine rolul ventilatoarelor.

Înțelegerea lucrurilor de bază

Conceptul de FAO (Flux de Aer Orizontal) folosește principiul prin care aerul care se mișcă într-un circuit orizontal, într-o clădire precum o seră/solar, are nevoie de un minim de energie pentru a se mișca în continuare după turbulențe și pierderi de frecare. Cu alte cuvinte, acesta trebuie doar împins mai departe.

Aerul este greu. Un solar de 9x30m conține o tonă și jumătate de aer. Odată pus în mișcare, acesta se va mișca încontinuu pe traiectoria pusă. De aceea conceptul FAO este foarte eficient: doar 4 ventilatoare mici sunt destul pentru a „împinge” aerul să circule în continuare, cu o viteză de la 15 până la 30 m pe minut, în partea superioară a serei/solarului.

ventilator in sera plina de legume
ventilator in sera plina de legume

Rolul ventilatoarelor de recirculare și avantajele utilizării acestora

Pe lângă avantajul evident reprezentat de uniformizarea temperaturii în interiorul serei/solarului, ventilatoarele de recirculare reduc frecvența bolilor foliare. Aerul care circulă încontinuu elimină umiditatea de pe frunzele plantelor, ceea ce duce la un microclimat mai uscat. Când se permite scăderea temperaturilor frunzelor sub temperatura aerului se ajunge la punctul la care se face condens și stropi de rouă, care sunt medii ideale pentru organismele creatoare de boli. În special la serele/solariile acoperite cu folii fără tratament rezistent la infraroșu, răcirea radiantă în timpul nopții va răci frunzele plantelor cu câteva grade; ventilatoarele de recirculare vor reduce această diferență.

În timpul zilei, fotosinteza epuizează dioxidul de carbon din învelișul de aer din jurul frunzelor plantelor. Aerul pus în mișcare de ventilatoarele de recirculare înlocuiește CO2 cu aer curat și cu un conținut de CO2 mai mare. Dacă se adaugă dioxid de carbon, de obicei o cantitate mai mică va deveni necesară pentru același răspuns de la plante, de exemplu: 800-1000 ppm în loc de 1200-1500 ppm.

În zilele noastre mulți producători sau furnizori de accesorii de sere/solarii comercializează ventilatoare care creează o bună circulație a aerului. Totuși, există multe erori de instalație comune care includ: capacitate prea mică a ventilatoarelor, amplasare sau spațiere incorecta a acestora, o mentenanță incompletă sau necorespunzătoare.

Capacitate de ventilare adecvată

Pentru a fi un sistem eficient, capacitatea totală a ventilatoarelor trebuie să fie de două ori mai mare decât suprafața zonei. Atenție însă, dacă aveți culturi înalte precum roșiile sau dacă cultivați în ghivece atârnate, este nevoie de o capacitate puțin mai mare pentru a trece peste obstacolele create.

Costuri mici datorate ventilatoarelor cu putini cai putere

Ventilatoarele mici de la 1/10 până la 1/15 cai putere funcționează foarte bine pentru a furniza mișcarea aerului necesară. Rolul ventilatoarelor mici este în special acela de a pune aerul în mișcare cu puțină rezistență. Aceasta în comparație cu rolul ventilatoarelor de evacuare care au palete desemnate pentru depășirea rezistenței aerului care se mișcă prin deschizături sau guri de aerisire. Utilizarea ventilatoarelor cu motor electric asincron reduce o treime din electricitatea utilizată de cele cu putere mai mare.

Ventilatoarele de recirculare au palete cu diametru de 40, 45 sau 50 cm. Puterea de recirculare și eficiența acestora crește odată cu diametrul paletelor. Puterea este de asemenea afectată de designul carcasei ventilatoarelor. Numărul ventilatoarelor necesare poate fi calculat prin împărțirea capacității necesare la puterea unui singur ventilator.

ventilator de recirculare pentru solar
ventilator de recirculare pentru solar


Amplasarea ventilatoarelor

Primul ventilator trebuie amplasat la o distanță de 3-5m de un capăt de seră pentru a atrage aerul care vine în curbă de pe cealaltă parte. Următoarele ventilatoare ar trebui poziționate la 12-15 m distanță de anteriorul pentru a menține în mișcare masa de aer. Dacă ventilatoarele sunt amplasate la o distanță prea mare, masa de aer se va amesteca cu un curent de aer adiacent și va crea un loc gol de aer rece.

În orice seră/solar, curentul circulă într-o direcție pe o parte și în cealaltă direcție pe cealaltă parte. Aceasta crează un drum circular orizontal pentru aer.

Ventilatoarele trebuie plasate aproape de centrul masei de aer căruia trebuie să îi dea energie. Pentru serele cu podea și mese de cultură se recomandă amplasarea ventilatoarelor la 2-2,5m deasupra podelei. Atârnarea ventilatoarelor se face de tiranți. Pentru serele unde se cultivă în ghivece atârnate, se recomandă plasarea ventilatoarelor dedesubt sau deasupra ghivecelor, pentru ca masa de aer să primească aceeași cantitate de energie pentru circulație.

Atenție! Nu orientați ventilatoarele direct înspre plante deoarece în acest mod se uscă frunzele excesiv din cauza unui curent de aer direct. Se pot amplasa ventilatoarele sub perdeaua de energie, astfel încât, în timpul nopții, aerul se va mișca pentru uniformizarea temperaturii (să nu fie în partea de sus a serei aer prea cald, iar în partea de jos aer prea rece).

Sistemul de flux orizontal de aer poate funcționa 24 de ore, excepție fiind în cazul când sunt pornite ventilatoarele de fronton sau găurile de aerisire. Se poate adăuga un releu la circuit, care să oprească ventilatoarele de recirculare, dacă sunt pornite cele menționate anterior.

Mentenanță frecventă

Pentru a avea constant eficiență maximă, se recomandă verificarea și mentenanța ventilatoarelor: acestea se mișcă uneori din poziția inițială, de aceea este recomandat să fie prinse cu lanțuri sau aplici pentru fixarea lor. Mai mult de atât, paletele și carcasa ventilatoarelor vor prelua mult praf din aerul pe care îl mișcă – este recomandată ștergerea acestora de câteva ori pe an. Luați aminte: rolul ventilatoarelor nu poate fi 100% împlinit dacă acestea nu sunt îngrijite corespunzător.

Testarea circuitului aerului

Mișcarea masei de aer se poate observa dacă aprindem o fumigenă non-toxică în spatele unui ventilator. Lăsați ventilatoarele să funcționeze câteva minute și apoi observați circuitul orizontal – se poate repera foarte ușor dacă există o zonă fără continuitate. Puteți de asemenea să folosiți un băț parfumat pentru a testa trecerea aerului de obstacole sau în colțuri și curburi.

Beneficiile sistemului de recirculare au existat pe piață de mulți ani. Perfecționarea sistemului dumneavoastră vă va ajuta să îi îmbunătățiți performața și eficiența. Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate pentru produsele din gama Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție!

 

Surse articol (lb. engleză): articles.extensions.org si ohioline.osu.edu.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 12 Martie 2016

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Rolul ventilatoarelor în recircularea aerului", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte