Cum se pregătește solul din sere pentru culturi noi?

Pregătirea solului din sere înainte de o cultură nouă influențează calitatea și cantitatea viitoarei producții agricole.

În primul rând, înainte de înființarea unei noi culturi trebuie să se facă evacuarea resturilor vegetale de la culturile anterioare. După terminarea fiecărui ciclu de producție se face evacuarea integrală a plantelor în condițiile de igienă perfectă, prin smulgerea și desprinderea lor de pe sistemul de susținere.

Resturile vegetale se stropesc cu formalină, se adună pe fiecare compartiment și se transportă la crematoriu, unde se ard. Pentru a evita pierderile de material biologic, transportul e bine să se execute cu remorci căptușite cu polietilenă.

Înainte de recoltarea vrejurilor se face o cartare a gradului de infecție cu boli și dăunători care se înscrie an de an într-un registru special. Pentru cartarea atacului de nematozi se controlează absolut toate rădăcinile plantelor, alcătuindu-se o hartă pentru fiecare compartiment al sereiRădăcinile cu nematozi se strâng separat în saci din polietilenă, se transportă departe de seră și se ard. Când se fac tratamentele se va insista mai mult pe suprafețele cu focare de infecție.

curat in sera inainte de cultura noua

În vederea asigurării unui raport optim între faza solidă, lichidă și gazoasă (25 – 42 % și respectiv 33%), solul din seră se mobilizează după cum urmează:
Afânarea adâncă a solului se realizează prin efectuarea unui subsolaj la adâncimea de 40 – 50 cm, în scopul distrugerii platformei luto-argiloase formate datorită executării mobilizărilor de bază la aceeași adâncime (28 – 30 cm) și a drenării excesului de umiditate;
Mobilizarea de bază a solului la adâncimea de 28 – 30 cm se execută cu sapa rotativă în agregat cu tractorul. Concomitent, se încorporează și îngrășămintele organice sau minerale. Lucrarea se perfectează cu cazmaua în zonele inaccesibile agregatelor mecanice.

Lucrările de mărunțire a solului se execută cu freza în agregat cu tractorul la adâncimea de 12 – 18 cm, pentru obținerea unui strat adecvat pentru plantare.

curat in solar inainte de cultura noua

Fertilizarea de bază se efectuează înaintea fiecărui ciclu de cultură cu îngrășăminte organice și îngrășăminte chimice, în funcție de gradul de aprovizionare a solului, ciclul de producție, specia, soiul cultivat și, în primul rând, buletinul de analiză.

Cantitatea de gunoi de grajd semifermentat recomandată este de 80 – 90 t/ha, pentru ambele cicluri de cultură. În serele noi, care intră pentru prima dată în producție, această cantitate este de circa 150 t/ha.
Îngrășămintele minerale se administrează numai pe baza analizelor chimice efectuate la probele de sol, care este indicat să se ia după dezinfecția solului.

Articolul a fost preluat integral de pe www.agroromania.manager.ro

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 22 Septembrie 2017

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Pregătirea solului din sere pentru culturi noi", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte