Cum puteți obține semințe de roșii din propria grădină

Cum puteți obține semințe de roșii din propria grădină: Sfaturile unui legumicultor cu peste 30 de ani de experiență

Un legumicultor din județul Neamț a reușit să strângă peste 200 de soiuri vechi de legume. Și aceasta în mai bine de 30 de ani de activitate. Pe acestea el le multiplică în grădina sa de circa 800 de mp. Ceea ce părea la început o simplă pasiune, izvorâtă și din dorința de a păstra soiurile pe cale de dispariție, s-a transformat în prezent într-o adevărată muncă de multiplicare a semințelor. Aceasta dată fiind cererea tot mai mare a tomatelor de altădată, pline de gust.

„Am în arhivă peste 200 de soiuri românești, dar și străine de legume, preponderent de roșii. Merg deseori la schimburi de semințe în Grecia, precum și în Franța, cu ajutorul asociației Ecoruralis. Nu am studii în agricultură, sunt de meserie lăcătuș-mecanic, tot ce am învățat am învățat singur. Când am văzut că soiurile vechi încep să dispară de pe piață, am zis că e păcat. Am început să multiplic pentru mine, însă când am văzut că există cerere, interes, am zis să îi ajut și pe alții. Astfel, pot spune că mă ocup de legume de 35 de ani. Nu mi-am propus decât să păstrez soiurile care erau odată, cu gust deosebit”, povestește legumicultorul Vali Cucu.

Pașii de urmat să creați semințe de roșii din propria grădină

Prima etapă în obținerea semințelor de roșii este cea în care recoltăm cele mai sănătoase și mari fructe din grădină. Orice urmă de pată care poate indica un posibil atac face ca respectivul fruct să fie dat deoparte. „În momentul în care recoltez, culeg cele mai mari și sănătose fructe. Le păstrez apoi în lădițe circa o săptămână până când încep să se înmoaie. Curăț partea tare din interior, apoi fructul îl pun într-un separator, semințele de-o parte, sucul pe de altă parte”, explică Vali Cucu.

rosii cherry micro
rosii cherry micro

Următoarea operațiune presupune o „spălare” a semințelor într-un vas de apă, acțiune care se poate repeta și de 8-10 ori pentru a îndepărta „gelatina” de pe sămânță. „Folosesc mai multe site în funcție de soiul de roșii. După spălare pun puțin bicarbonat de sodiu în ultima apă pentru a ajuta semințele să nu se lipească între ele. După ce am terminat cu spălarea, semințele sunt puse la soare puternic pentru a le usca. Eu nu recoltez decât în perioadele cu soare”, povestește legumicultorul.

Ulterior, după ce s-au uscat, semințele sunt stropite cu Bionat, un îngrățământ natural, care le va ajuta la germinare. „O ultimă etapă presupune pulverizarea semințelor cu o substanță care conține Bionat 5%. Se diluează acest îngrățământ cam o parte la patru părți de apă."

"Culoarea maronie a semințelor o capătă de la Bionat. Menționez acest lucru pentru că mulți mă întreabă. Apoi, punem din nou semințele la uscat. Ultima dată le dăm cu pudră de talc pentru ca semințele să nu se lipească între ele”, afirmă Vali Cucu.

După aceste operațiuni, aceste semințe de roșii sunt păstrate în niște pungulițe „cu fermoar”, pentru a evita ca umiditatea să ajungă la ele. „Înainte de a le semăna, cu o săptămână, eu recomand să fie puse la frigider, la 2-3 grade. Diferența aceasta de temperatură, de la 2-3 grade, la 10-22 grade, cât este afară în momentul plantării, le va ajuta să aibă o încolțire uniformă”, mai spune legumicultorul.

rosii ecologice
rosii ecologice

În ceea ce privește îngrășămintele și stropirile, Vali Cucu afirmă că folosește doar substanțe naturale. „De ani de zile nu mai folosesc nici un fel de îngrășământ chimic, numai gunoi de grajd înainte de arat și must de bălegar pentru udat din momentul în care apare prima floare. Singurul tratament pe care îl aplic este stropitul contra manei, cu fungicide care se găsesc în comerț”, mai afirmă Vali Cucu.

Legumicultorul realizează între 30 și 200 de pliculețe de semințe din fiecare soi. Fiecare pliculeț conține 150 de semințe de roșii. Plicul este însoțit și de o scurtă descriere a soiului (după câte zile fructifică, germinație, număr semințe, valabilitate).

„Am persoane care cultivă roșii pentru comercializare dar uneori mai apelează la mine pentru a-și pune, așa, într-un colț de solar sau de grădină, câte 40-50 de semințe de roșii din soiuri vechi, gustoase”, mai spune Vali Cucu.

Pe lângă tomate, legumicultorul Vali Cucu mai cultivă în grădină sa soiuri vechi de ardei grași, iuți, castraveți, dovleci și vinete.

Articolul a fost preluat integral de pe www.stiriagricole.ro, iar pozele sunt preluate din arhiva personală a domnului Vali Cucu.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 13 Octombrie 2017

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Cum puteți obține semințe de roșii din propria grădină", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte