Metode de irigare a legumelor din sere și solarii

Importanța apei în viața plantelor

Apa joacă un rol foarte important în viața legumelor. Apa este un factor esențial de creștere și dezvoltare. Legumele au un conținut de apă mai ridicat față de alte culturi (până la 96% în cazul castraveților). În cazul multor culturi, un conținut ridicat de apă asigură o calitate superioară a produsului finit (conopidă, salată, spanac). Pentru majoritatea legumelor, conținutul ridicat de apă asigură suculența, prospețimea și frăgezimea produsului, de aceea este bine să știm necesarul de apă obligatoriu pentru legumele pe care le cultivăm.

Consumul de apă al plantelor legumicole variază în funcție de faza de vegetație, fiind în creștere de la faza de germinare până la faza de recoltare.

Sursa principală de aprovizionare cu apă a plantelor legumicole este umiditatea solului. Cerințele față de umiditatea solului se schimbă în funcție de faza de dezvoltare, fiind mai ridicate la încolțirea semințelor, la formarea rodului. Cerințele mai scăzute sunt după răsărire, după prinderea răsadului, la înflorire, la maturizarea rodului.

Foarte importantă în cultura de legume este și umiditatea aerului, față de care de asemenea plantele reacționează diferit (85% la castraveți; 60% la ceapă, etc).

Umiditatea atmosferică excesivă, în prezența temperaturilor ridicate produce dereglări ale sistemului funcțional, producând o supraîncălzire a frunzelor (fenomen frecvent în sere). Hidratarea în exces afectează grăunciorii de polen, determinând polenizarea insuficientă a florilor.

Umiditatea prea scăzută a aerului provoacă ofilirea, în principal a plantelor tinere, întârzie germinarea grăunciorilor de polen și favorizează apariția bolilor și dăunătorilor. Seceta solului și seceta atmosferică micșorează producția și depreciază calitatea produselor legumicole. De asemenea, seceta determină pierderea viabilității polenului (ardei, vinete) și favorizează atacul de afide, acarieni și făinarea.

2. Aprovizionarea cu apă a culturilor de legume din spațiile protejate

solar cu deschidere laterala

Culturile din sere și solarii au nevoie de cantități însemnate de apă , mai ales pentru că în spațiile acoperite plantele nu au acces la apa din precipitații. Asigurarea cu apă trebuie să fie permanentă și să prezinte o calitate corespunzătoare din punct de vedere al sărurilor, dar și a temperaturii.  Se va acorda o atenție deosebită aerisirii serelor și solariilor în perioada verii.

Irigarea în spațiile protejate reprezintă principala măsură de îmbunătățire a regimului de apă din sol și are ca efect creșterea producției, dar și asigurarea unei calități superioare a acesteia.

Luând în considerare scopul irigării și perioada în care aceasta se aplică, deosebim următoarele tipuri de irigare:

✗ irigarea de start: se aplică înainte de efectuarea culturilor, cu scopul refacerii rezervei de apă a solului, dar și a ușura efectuarea lucrărilor;

✗ irigarea pentru asigurarea prinderii răsadurilor: se face după înființarea culturilor, cu norme mici de apă, folosind microaspersoarele.

✗ irigarea în timpul vegetației: pentru a asigura nivelul optim de apă din sol.

Regimul de irigare se exprimă prin norma de irigare, norma de udare și frecvența udărilor. Norma de irigare reprezintă cantitatea totală de apă ce se administrează pe durata perioadei de vegetație și este specifică pentru fiecare cultură în parte.

Norma de udare reprezintă cantitatea de apă ce se dă la o udare. Și de asemenea este specifică fiecărei culturi în parte. Numărul de udări depinde de locul unde se face cultura (seresolarii), de specie, perioada când se execută cultura.

Momentul aplicării udărilor se stabilește cu ajutorul higrometrelor. De recomandat este ca în perioadele foarte călduroase, irigarea să se facă de 2 ori/zi (dimineața și seara, evitând astfel perioadele cu temperaturi foarte ridicate, când plantele pot suferi șocuri termice). Frecvența udărilor depinde de consumul de apă și de specia cultivată.

3. Metodele de irigare în sere și solarii

În spațiile protejate, irigarea se realizează prin 2 metode: 1. irigarea prin picurare și 2. irigarea prin microaspersie

irigare prin picurare

Irigarea prin picurare este un sistem de irigare avantajos și obligatoriu în spațiile protejate. Acest sistem este foarte avantajos. Udând la rădăcină, se diminuează foarte mult riscul de apariție al buruienilor, reducând considerabil volumul de muncă. Prezintă totodată și avantajul că odată cu apa de irigat se pot aplica și îngrășămintele. Irigarea prin picurare se poate automatiza, stabilindu-se durata de picurare în funcție de debitul la picurător, de substratul de cultură (cultură în sol, hidroponică sau pe diverse substraturi), dar nu în ultimul rând de perioada în care se efectuează cultura. Această instalație este folosită și pentru fertirigare cu soluții nutritive. Rețetele pentru soluția nutritivă folosită sunt stabilite în funcție de tipul culturii, pe baza analizei chimice a apei folosite la irigat. Necesarul de soluție nutritivă este asigurat automat în funcție de factorii climatici și fazele de creștere și dezvoltare ale plantelor.

Un sistem de irigații prin picurare este compus din:

1. SURSA DE APĂ- care poate fi din rețeaua stradală, sursă locală (puț sau fântână) sau din bazine de stocare; datorită consumului mare de apă din sere și solarii, se va avea în vedere o sursă de apă cât mai ieftină;

2. SISTEMUL DE FILTRARE- obligatoriu, și este dimensionat în funcție de calitatea apei și de suprafața irigată;

3. CONDUCTA DISTRIBUITOARE - reprezentată de țeava de polietilenă, dimensionată în funcție de necesarul de apă consumat și tipul sursei de apă (țeavă PE 25 mm sau PE 40 mm);

4. LINIILE DE PICURARE- care pot fi tip bandă sau tub. Liniile de picurare se amplasează la o distanță de 50-60 cm una de alta. Vă recomandăm banda de picurare cu picurătorii amplasați din 10 în 10cm sau din 20 în 20 cm, de tip „Labirint Cascada’’, care asigură o durabilitate mare, o înaltă precizie și rezistență la înfundare. Se recomandă filtrarea de 120 microni, această filtrare fiind prezentă în toate sistemele de irigare de la Sere Transilvania. Benzile și tuburile de picurare sunt de cea mai bună calitate, cu o durată de exploatare de minim 5 sezoane.

Sistemul de irigații prin picurare asigură eficiența maximă din următoarele considerente:

- cantități precise de apă la rădăcină;

- economie de apă și energie;

- reducerea lucrărilor pentru combaterea buruienilor;

- accesul mai bun între rândurile de plante.

irigare prin microaspersie

Irigarea prin microaspersie este o variantă a irigării prin aspersiune, care se caracterizează prin realizarea unei dispersii fine a apei (asemănătoare unei ploi fine sau chiar tip ceață). Se utilizează în sere și solarii, pentru sporirea umidității solului și a celei atmosferice, sau numai în scopul creșterii umidității atmosferice în perioadele călduroase. Permit totodată și aplicarea de tratamente fitosanitare și îngrășăminte foliare.

Sistemele de irigații se pot automatiza complet, oferind astfel posibilitatea programării lucrărilor de udat și fertilizat.

Un astfel de sistem vine echipat cu Cap control cu injector Ventouri, fiind un sistem practic și economic de injectare a substanțelor nutritive în apa de irigat. Avantajele acestui sistem sunt posibilitățile de lucru la presiuni și debite mici, precum și faptul că nu necesită o sursă de energie dedicată.

Cap Control 50mm cu injector venturi 3/4

Produsul este confecționat din componente din PVC de înaltă presiune fiind o structură integrată care conține atât sistemul de filtrare, cât și sistemul de fertirigare; permite un control total al debitului; poate fi adaptat pentru mai multe tipuri de diametre și debite; racordarea la conducta magistrală se face prin doi adaptori de compresiune; injectorul nu se află la nivelul solului motiv pentru care este diminuat riscul de înfundare al acestuia.

Programator Hunter irigații 

Programatorul de irigații HUNTER poate comanda până la 4 zone de udare în 3 programe diferite, mod manual sau automat. Sistem combinat de irigații (picurare+microaspersie)

4. SFATURI PRACTICE !

- Apa folosită pentru udat trebuie să fie curată, nepoluată. Tot mai frecvent se folosește apa din precipitații;

- După prinderea răsadurilor nu se va uda o perioadă de 2 săptămâni pentru a favoriza dezvoltarea rădăcinilor în profunzime;

- Se evită udarea cu apă rece a culturilor timpurii și a celor pretențioase față de temperatură;

- Nu se udă când temperaturile sunt ridicate pentru a evita stresul hidric;

- Se va evita irigarea înainte de recoltarea tomatelor, deoarece există riscul de crăpare a fructelor;

- În anotimpul rece, temperatura apei trebuie să fie aceeași cu a spațiului protejat, pentru a nu determina răcirea solului și reducerea ritmului de creștere al plantelor;

- Regimul de irigare în sere și solarii depinde de gradul de aerisire și încălzire al spațiilor. De exemplu, pentru o cultură de tomate în luna iunie, norma de irigare este în jur de 5,5 l/m2/zi. Aceasta poate crește sau scădea în funcție de luna luată în calcul.

- Capacitatea bazinelor se poate estima în funcție de suprafața serei sau solarului. În principiu, la 500 mde seră/solar se va avea în vedere un bazin de 1m3.

 

Dacă doriți informații sau o ofertă pentru orice produs din gama Sere Transilvania, vă rugăm să ne contactați consultanții !

 

Articol scris de Inginer horticol Carmen Ilea de la Sere Transilvania

*surse bibliografice: D.Indrea și colab., Cultura Legumelor, Editura Ceres, Bucuresti, 2009

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 26 Septembrie 2011

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Necesarul de apă în culturile legumicole din sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte