De ce să cultivăm în seră sau solar?

De ce să cultivăm în seră sau solar?
Cultivarea în seră sau solar constituie o investiție profitabilă și de viitor, datorită:

- cererii mari de legume proaspete pe tot cursul anului;
- producțiilor mari ce se obțin în mediu controlat;
- posibilității de control a factorilor climatici;

Acestea ar fi totodată și cele mai importante motive pentru a începe o afacere de succes!


De ce să ținem cont când ne hotărâm să achiziționăm o seră, un solar?

Să fie proiectate pentru condițiile meteo din România; să fie cât mai simple, dar în același timp cât mai durabile, rezistente la vânt și încărcări cu zăpadă; structura metalică să fie cât mai rezistentă și robustă, cu o durată mare de viață; să asigure condiții micro-climatice optime, fără consumuri mari de energie calorică, apă sau alte materiale; să permită o folosire cât mai amplă a mecanizării și automatizării, pentru reducerea costurilor de producție.

Dacă dispuneți de o suprafață de teren pe care doriți să o utilizați cât mai profitabil, dar în același timp vă plac legumele proaspete, cu gust, înființarea unei sere sau a unui solar este soluția perfectă pentru dumneavoastră. Specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru alegerea celei mai potrivite soluții pentru dumneavoastră, dar și cu sfaturi și informații utile.

Culturile protejate în sere sunt investiții profitabile, aceste construcții asigurând condiții climatice favorabile în perioadele reci ale anului, în special în ceea ce privește temperatura.

solar gotic cu cultura de rosii
solar gotic cu cultura de rosii

De asemenea, prezintă o investiție profitabilă și culturile protejate în solarii, acestea asigurând trecerea culturilor de spanac, salată, ceapă verde, usturoi verde peste iarnă și recoltarea foarte timpurie (februarie-martie).

Pentru realizarea unor culturi profitabile, se vor avea în vedere următoarele aspecte:

- Dirijrea eficientă a condițiilor de microclimat (temperatura, lumina, apa) în funcție de pretențiile fiecărei specii.
- Plantarea unor răsaduri viguroase, bine călite.
- Efectuarea lucrărilor de îngrijire a culturilor la timp.

 

Ce trebuie să știm despre componentele serelor/solariilor?

structura metalica de solar
structura metalica de solar

1. Structura metalică trebuie să fie rezistentă la vânturi puternice, încărcări de zăpadă, intemperii, etc. , de cea mai bună calitate, proiectată pentru condițiile meteo din România. Distanța dintre arce trebuie să fie astfel proiectată încât să suporte încărcări mari de zăpadă și să confere structurii rezistență sporită la vânt (distanța optimă este de 2m și este recomandat ca arcele să fie conectate între ele cu profile longitudinale). De asemenea, este important ca fiecare arc al structurii să fie prevăzut cu tiranți, fiind astfel utili la prinderea firelor de susținere a firelor de tomate.

Cea mai bună structură de seră/solar este cea de oțel galvanizat, care protejează împotriva oxidării datorate umidității ridicate.

Se preferă îmbinarea telescopică, evitând astfel sudura care ar provoca corodarea profilelor.

Structurile metalice vor fi astfel proiectate încât să permită extensia ulterioară, atât pe lățime, cât și pe lungime, fără a dezafecta cele deja existente.

În funcție de specificul zonei și a culturii ce urmează a se înființa, se va alege modelul de seră/solar: de la structuri de bază pentru protejarea culturilor până la cele mai complexe modele de seră.

solar acoperit cu folie transparenta de 200 microni
solar acoperit cu folie transparenta de 200 microni

2. Folia : pe baza unor studii și datorită cerințelor mari la nivel calitativ sub aspectul transmisiei luminii și a durabilităţii în exploatare, s-a constatat că cea mai bună acoperire a structurii metalice pentru condițiile meteo actuale din România este folia durabilă, pentru mai multe sezoane, ce prezintă câteva caracteristici importante:

-   prezintă o mai redusă transmisivitate pentru radiația în infraroșu;

-   folia tratată cu aditivi anticondens previne formarea picăturilor de apă, prezența acestora având un rol negativ asupra plantelor prin creșterea riscului de apariție a bolilor, dar și prin reducerea coeficientului de transmisie a luminii. Aditivii anticondens funcționează pe principiul formării unei pelicule care se scurge pe pereții laterali ai foliei. Se va avea în vedere reaplicarea soluției anticondens la câteva luni (10-12).

-   acoperirea cu folie dublă inflată, care poate asigura o temperatură interioară de 0°C la o temperatură exterioară de -10°C. Menținerea presiunii aerului între cele două straturi de folie se realizează cu ajutorul unei pompe electrice.

-   este foarte importantă alegerea unei folii de rezistență mare (optimă 200 microni), caracteristică pentru condițiile climatice ale țării noastre. Aceasta este triplustratificată (3 straturi), obținută prin procedeul de coextrudare.

-   este foarte important ca folia să fie rezistentă la razele soarelui (tratată UV), dar și să aibă un coeficient bun de transmisie a luminii.

Dacă doriți să porniți sau să investiți într-o seră sau un solar marca Sere Transilvania, contactați oricare din consultanții noștri!

 

Articol scris de Inginer Carmen Ilea, de la Sere Transilvania
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 4 Iulie 2011

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "De ce să cultivăm în seră sau solar?", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte