Cum se reduce temperatura din sere și solarii în timpul verii

Serele și solariile de toate dimensiunile crează ecosisteme în miniatură pentru dezvoltarea optimă a plantelor; în cadrul acestor mini-ecosisteme noi suntem cei ce controlăm temperatura și irigarea, mai ales pentru speciile de plante sensibile. Totuși, temperatura și expunerea la radiația solară dinafara structurii influențează direct temperatura interioară. Zilele călduroase de vară oferă raze solare pe durata întregii zile pentru dezvoltarea maximală a plantelor, dar reducerea temperaturii excesive din sere și solarii necesită o combinație de strategii care să evite daune culturii.

 

deschidere laterala pentru reducerea temperaturii in sera
deschidere laterala pentru reducerea temperaturii in sera

Una din caracteristicile centrale ale unei sere este temperatura. Serele apără plantele de frig, vânt, ploaie și alte condiții meteo mai grave precum zăpada și grindina, în același timp oferindu-le lumină și căldură. În timpul verii se adună ușor căldură, mai problematice fiind primăvara, toamna și iarna. Pe de altă parte, în timpul verii este mai greu sa controlezi și să reduci temperatura, dar există mai multe metode prin care se poate face aceasta.

Ventilare naturală

O metodă eficientă de reducere a temperaturii este ventilarea naturală. Deschideți toate ușile, deschiderile laterale și deschiderile superioare pentru a lăsa aerul cald să iasă afară. Ușile și deschiderile laterale asigură circulația aerului și înlocuirea acestuia, în timp ce deschiderile superioare împiedică acumularea de aer cald.

Ventilare cu ajutorul ventilatoarelor

interior de solar cu ventilatoare de recirculare
interior de solar cu ventilatoare de recirculare

Serele au nevoie de un schimb complet de aer la fiecare minut pentru a menține cantitatea de dioxid de carbon la nivelul corespunzător și pentru a regla temperatura. Mișcarea aerului continuă crează un amestec corespunzător de aer sănătos pentru plante care să asigure transpirația frunzelor și schimbul de apă.

Această mișcare orizontală a aerului poate fi încurajată cu ajutorul ventilatoarelor de recirculare a aerului. Iar împreună cu ventilatoarele de fronton, acestea asigură că aerul se schimbă corespunzător în seră. Ventilatorul de fronton trage din exterior aer curat, care apoi este transportat de ventilatoarele de recirculare în toată sera, iar cel de-al doilea ventilator de fronton elimină aerul cald. Dacă adăugați și un termostat la această strategie, vă creați un sistem automatic de răcire a serei pentru când nu sunteți lângă ea, ventilatoarele fiind programate să se pornească sau să se oprească la temperaturi specifice din interiorul serei.

Astfel, ventilatoarele asigură atât eliminarea aerului cald și intrarea aerului mai rece din exterior, cât și schimbul de aer corespunzător pentru dezvoltarea plantelor. Pentru aceasta însă este foarte importantă plasarea ventilatoarelor. Acestea nu trebuie plasate prea jos, la nivelul pământului, dar nici prea sus chiar sub acoperiș.

O altă metodă de răcorire a serei este prin medoda Fan and Pad. Fiind complexă, am creat un articol special prezentând-o în detaliu. Puteți citi mai multe despre Fan and Pad la acest link.

interior de solar cu sistem de irigare prin microaspersie
interior de solar cu sistem de irigare prin microaspersie

Răcorirea prin umbrire

O soluție mai ieftină pentru scăderea temperaturii în sere este plasa de umbrire. Aceasta se plasează pe tiranții serei, de-a lungul acesteia. Lumina trece în continuare de plasă, dar la o intensitate mai mică. Din cauza faptului că radiația solară nu mai trece complet în seră, aceasta rămâne mai răcoroasă: aerul prins deasupra plasei rămâne cald și nu se amestecă deloc cu aerul din jurul plantelor.

Răcorirea cu apă

O altă metodă de răcorire a serei este sprayarea manuală cu apă. Mai eficient este, desigur, un sistem de irigare prin ceața sau microaspersie, deoarece acesta înlătură aerul încălzit, în același timp protejând plantele să nu se uște. Sistemele de irigare prin ceață sau microaspersie utilizează mai puțină energie decât ventilatoarele, dar trebuie avut grijă la dezvoltarea algelor, mucegaiurilor sau bacteriilor din cauza umezelii excesive.

Pentru mai multe detalii despre controlul temperaturii din sere și solarii prin sistemul de ceață, dați click pe acest link.


interior de sera cu ecran termic si de umbrire
interior de sera cu ecran termic si de umbrire

Ecranele de umbrire

Plantele arată semne de stres din cauza căldurii, prin ofilire sau prin înflorire necorespunzătoare. În cazul expunerii prelungite la căldură excesivă, cum se întâmplă în cazul unui val de căldură, se recomandă ecranele de umbrire. Acestea protejează plantele de lumină excesivă, strategia de răcire punându-se în practică prin umbrirea plantelor.
Plantele din seră oricum vor avea parte de lumină difuze din alte părți ale serei, astfel că nu își pierd complet sursa de lumină.

Dacă doriți să citiți mai multe despre beneficiile utilizării ecranelor termice și de umbrire, dați click pe acest link.

Indiferent de metoda aleasă pentru răcorirea serei/solarului, asigurați-vă că temperatura maximă nu vă afectează cultura sau acoperirea și structura propriu-zisă.

Dacă doriți să învestiți într-o seră sau un solar profesional puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.

 

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 22 August 2019
Sursă articol: homeguides.sfgate.com. Articol tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania.

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Metode de reducere a temperaturii din sere și solarii în timpul verii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte