Îndepărtarea zăpezii de pe sere și solarii

Iarna ne rezervă tot timpul surprize, cu ceruri înnorate, vânturi puternice și reci și zile în care ninge încontinuu. Și când vine iarna, avem de-a face cu temperaturi scăzute sau foarte scăzute, un nivel foarte mic de lumină și o cantitate de zăpadă considerabilă. Ca și proprietar de seră sau solar, sunteți pregătiți să faceți față acestor încercări?

Un articol scris de W. Garrett Owen, de la Memphis State University, Statele Unite ale Americii.

 

Ninsori abundente

Conținutul de umiditate din zăpadă variază dramatic. Există zapadă “uscată” care de regulă apare la temperaturi foarte mici. Totuși, cel mai des este zăpadă “umedă” care apare atunci când zăpada primește multă umiditate de la un corp mare de apă sau când temperaturile se mențin aproape constant pe la 0° C. Zăpada umedă este de patru ori mai grea decât zapada uscată. Astfel, aceasta cauzează o greutate mult mai mare de susținut de fiecare metru pătrat a structurii serei sau solarului.
De exemplu, 8-10cm de zapadă umedă este echivalentul a aproximativ 25kg de zapadă per metru pătrat. Iar dacă facem niște calcule simple, un solar cu lățime de 9m și lungime de 30m (270mp), trebuie să susțină aproximativ 6,75 tone de zăpadă!

Încărcarea de zăpadă

Sarcina de zapadă la care poate face față solarul depinde de: acumularea de zapadă pe teren estimată, înclinarea acoperișului solarului, dacă structura are contravântuiri și alte componente de ranforsare, și dacă solarul este încălzit sau nu în timpul ninsorilor. Pentru mai multe informații, citiți manualul solarului sau serei achiziționate pentru a ști ce sarcină de zăpadă poate susține. În general, cele mai periculoase sunt încărcările de zăpadă care formează “plapume” de zăpadă inegale pe structură. Acestea au o șansă mai mare să o distrugă, deoarece presiunea și greutatea zăpezii nu sunt distribuite egal pe arcele structurii (vezi Poza 1).

Incarcare de zapada sera prabusita

Poza 1. Acumulare de zăpadă umedă și grea pe o seră acoperită cu folie dublă inflată. Aceasta a rezultat în prăbușirea structurii.

Zăpada poate să distrugă și doar o laterală a solarului/serei sau un fronton. În unele cazuri, când solariile sunt construite prea apropiate, zăpada care pică de pe acoperiș se acumulează între două structuri si crează presiune pe lateralele acestora (vezi Poza 2), astfel îndoindu-le sau distrugându-le. Dacă spațiul este limitat și nu reușiți să curățați zăpada nicicum, atunci se recomandă să tăiați folia de acoperire. Dacă tăiați folia veți elibera presiunea de pe structură, iar zăpada va intra în solar. Astfel vă sacrificați folia, poata și cultura din interior, dar nu și structura solarului. Pentru a preveni această problema, fiți atenți cum vă organizați terenul și cum plasați solariile sau serele. De regulă se recomandă o distanță de minim 2-3m între fiecare două structuri.

incarcare de zapada pe lateralele unui solar blog Sere Transilvania

Poza 2. Evitați acumularea de zăpadă pe laterala serei sau solarului deoarece îl poate distruge.

Inspecția structurii solarului

Atât înainte de o ninsoare puternică, cât și la inspecția de rutină trebuie verificate bolțurile, șuruburile și clemele de pe structură, pentru a vedea dacă sunt prinse bine și strânse. Șuruburile și găurile celor care lipsesc din structură crează slăbiciune, mai ales în partea de jos a acesteia, deoarece aici cedează și se deformează cel mai ușor când este încărcare de zăpadă mare pe acoperiș. Dacă structura dumneavoastră nu are ranforsări sau contravântuiri, luați în considerare achiziționarea acestora.

Sau dacă nu, puteți pune niște lemne rezistente pe verticală, de la sol până la cele mai înalte puncte ale solarului, pe toată lungimea lui. Acestea îi vor da mai multă stabilitate și rezistență.

Dacă structura dumneavoastră nu are tiranți, un alt mod de a-i da un pic de rezistență în plus este să vorbiți cu producătorul pentru a vă furniza câți aveți nevoie. O altă variantă este să puneți un suport diagonal în locul acestora, la fiecare arc (vezi Poza 3 și Poza 4). Deși acestea dau un plus de suport structurii solarului, zăpada de pe acoperiș și de pe laterale tot trebuie îndepărtată.

Sustinere in interior la solar blog Sere Transilvania
Sustinere in interior la solar blog Sere Transilvania

Poza 3. Un plus de suport pe verticală, de la sol până la cele mai înalte puncte ale solarului.

Poza 4. Întărituri puse pe diagonală, sub arcele solarului.

Pentru cei care au structura solarului conectată prin suduri, verificați-le pe toate!

Dacă observați că există suduri care nu sunt continue sau care au deteriorat metalul, reparați-le cât de repede posibil. Verificați și sudurile de la tiranți sau de la componentele de întărire a structurii. 

Solariile acoperite cu folie dublă inflată 

O mai mare provocare este pentru cei care au solariile acoperite cu folie dublă inflată (vezi Poza 5). Da, folia dublă inflată are avantajul că reduce pierderea de căldură în timpul sezonului de creștere, dar aceasta întârzie transferul de căldură și rata la care se topește zăpada de pe acoperiș în timpul ninsorilor. O soluție este să reduceți presiunea aerului dintre cele două straturi, pentru ca acestea să devină un singur strat. Aveți însă grijă, această metodă este periculoasă dacă aveți parte de vânturi foarte puternice care pot face folia să “fluture” pe structură. Aceste vânturi pot crea slăbiri sau chiar ruperi aproape de sistemele de prindere a foliei, sau pot chiar să o smulgă de pe structură.

cum se vede incarcarea de zapada din solar blog Sere Transilvania

Poza 5. Demonstrație cum stă zăpada pe un solar acoperit cu folie dublă inflată.

O altă metodă de a îndepărta zăpada de pe solarii sau sere este prin utilizarea racletelor de zăpada sau a funiilor cu noduri. Pentru cei care utilizați raclete, aveți grijă să nu înțepați folia exterioară. De asemenea, dacă trageți zăpada în lateralul solarului să o îndepărtați de acolo cât de repede. Pentru cei care utilizați funiile cu noduri, șansele să deteriorați folia este extrem de mică. Cea mai bine recomandată este funia împletită de nailon deoarece nodurile acesteia sunt destul de fine, încât să nu distrugă folia. Aveți grijă însă cu funia de polipropilenă sau cea de nailon sucit, deoarece acestea sunt mai aspre și pot scurta speranța de viață a foliei (conform expertului Barry Thoele).

perdele in energie in sere cu sticla blog Sere Transilvania

Poza 6. Pentru serele/solariile de ultimă generație cu acoperire cu sticlă, metoda cea mai simplă este deschiderea perdelelor de energie.

Pentru structurile cu acoperire de sticlă 
O metodă mai nouă de a topi zăpadă pentru serele care au acoperire cu sticlă este de a deschide perdelele de energie (vezi Poza 6). Acestea permit căldurii să se ridice la cele mai înalte puncte ale structurii, încălzindu-le și pe acestea. Aerul cald încălzește sticla serei, iar zăpada se topește la contact cu aceasta. Desigur, dacă ninge puternic, s-ar putea să se formeze o plapumă de zăpadă. Dar aceasta se desprinde și pică în momentul în care se topește baza.

Per general, ar fi bine să vă faceți planuri bine definite pentru întreținerea solarului, înainte de o ninsoare grea. Iar în timpul iernii, ar fi bine să verificați acumulările de zăpadă de pe structură și de lângă ea și să le îndepărtați cât mai repede posibil.

Acest articol a fost tradus și adaptat din limba engleză de echipa Sere Transilvania de pe www.hortidaily.com. Pozele au fost preluate din acel articol.

 

solarii Sere Transilvania acoperite cu zapada

Poza 7. Structurile de la Sere Transilvania, rezistente la cele mai aprigi ierni.

De ce recomandăm serele și solariile noastre profesionale, Sere Transilvania?

Structura serelor și solariilor noastre sunt construite conform Normelor Europene de construcție a Serelor (EN- 13031-1). Acestea sunt construite să reziste la temperaturile grele din România, deseori fiind vorba de vânturi puternice sau ninsori abundente. Structurile pot susține sarcini de zăpadă și de vânt calculate pentru fiecare zonă a României în parte.

În plus, serele și solariile noastre nu au nevoie de sudură. Astfel mai îndepărtați o problemă de la bun inceput. Structura lor este făcută prin îmbinări, utilizând oțel galvanizat fin și neted, care nu deteriorează sau slăbește folia.

Un alt avantaj este că serele si solariile noastre au contravântuiri și diverși conectori și sisteme de ranforsare. Astfel ele rezistă la vânt puternic (90km/h) și pot susține sarcini de zăpadă de minim 90kg/mp, pe lângă încă 25kg/mp pentru susținerea culturii.

Dacă doriți să demarați o investiție sau un proiect pilot în domeniul serelor modulareserelor multitunel sau solariilor profesionale puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania.


Acest articol a fost publicat inițial în data de: 18 Ianuarie 2018

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Încărcarea de zăpadă pe sere și solarii și îndepărtarea acesteia", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte