5 plante companion nelipsite din grădina ecologică

Se cunoaște faptul că plantele se influențează reciproc. Unele se ajută între ele și sunt denumite plante companion. Altele însă, își dăunează reciproc și sunt denumite plante non-companion. În grădinăritul ecologic o asociere potrivită a plantelor este esențială. Și aceasta deoarece ne vom bucura de legume sănătoase fără să folosim soluții chimice pentru îndepărtarea dăunătorilor și a bolilor.

Mirosurile pe care le emană unele plante sunt foarte eficiente în îndepărtarea dăunătorilor altor plante. Astfel ele reprezintă adevărate bariere de protecție. În schimb, plantele mai atractive pentru dăunători, deturnează atacul de la unele pe care dorim să le protejăm. Acestea sunt folosite în grădina ecologică ca plante capcană sau plante de sacrificiu.

Cele 5 plante companion nelipsite din grădina ecologică

salvia planta companion

Salvia (salvia officinalis) sau jales în denumirea populară este o plantă medicinală cunoscută. Ea este utilizată încă din antichitate, dar este și un bun companion în grădina ecologică. Respinge fluturii de varză, gândacii de fasole, musca morcovului (Chamaepsila rosae) și melcii. În perioada de înflorire atrage albinele și fluturii stimulând astfel polenizarea plantelor.

Aceasta este în topul celor 5 plante companion pentru grădina ecologică, deoarece se recomandă ca plantă companion pentru crucifere. În această categorie amintim varza, conopida, broccoli. Salvia poate fi plantă companion și pentru fasole, morcovi, roșii și căpșuni.

Busuiocul, plantă medicinală cu multe calități benefice sănătății, se plantează între roșii, acestea devenind mai gustoase și mai aromate.

Busuiocul respinge țânțarii și muștele, iar în perioada de înflorire atrage fluturi multicolori în grădină. Este un bun companion pentru roșii, ardei, fasole, varză, sfeclă, pătrunjel, sparanghel.

Soiurile organice de busuioc recomandate pentru grădina bio sunt Red Ruben și Lemon.

Lavanda, pe lângă numeroasele utilizări din industria parfumurilor, a produselor cosmetice, în scopuri terapeutice (calmant al sistemului nervos, antidepresiv, diuretic) este și un excelent companion pentru plantele din grădină. Prin mirosul puternic alungă dăunătorii. Totuși atrage o serie de insecte benefice cum sunt albinele, fluturii care ajută la polenizarea plantelor. Iar prin polenizare se obține astfel recolte de legume mai bune și mai sănătoase.

craita planta companion
Crăița (tagetes, stânga) este o plantă sanitar. Rădăcina tagetelor eliberează o substanță care combate nematodele, mirosul florilor îndepărtează musculițele albe, ține la distanță paraziții (Circulifer tenellus), purtătorii de viruși ce atacă roșiile, ardeii iuți, vinetele, respinge gândacul mexican de fasole (Epilachna varivestis), respinge unele afide, iar pe altele le atrage, având rol și de plantă capcană.

Crăița e în topul celor 5 plante companion deoarece din substanțele care se găsesc în rădăcinile și florile crăițelor se produc insecticide ecologice.

Condurașul, numit și năsturelul, (Nasturtium, dreapta) pe lângă faptul că are frunzele și florile comestibile, atrage insectele dăunătoare cum ar fi afidele și omizile, jucând rolul de plantă capcană. De asemenea, această plantă respinge musculițele albe, fluturii de varză, gândacii de dovleci, castraveți și pepeni (Diabrotica și Acalymma).

Plantele de conduraș protejează roșiile, vinetele, castraveții, dovlecii, dovleceii, pepenii, fasolea, varza, conopida, broccoli, gulia, ridichiile și pomii fructiferi.


Articolul și pozele au fost preluate integral (cu mici modificări) de pe gardenbio.ro
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 8 Decembrie 2017

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "5 plante companion nelipsite din grădina ecologică", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte