Importanța controlului temperaturii în sere/solarii prin sistem de ceață

Ce face un sistem de ceață pentru sere sau solarii? Sistemele de ceață îmbunătățesc ventilarea și umbrirea, ceea ce ajută în evitarea dezastrelor cauzate de supraîncălzire. Cum, mai exact? Ele reglează doi factori de creștere critici: temperatura și umiditatea ideale, necesari pentru ca plantele să se dezvolte.

Cum funcționează?

Sistemele de ceață folosesc răcire prin evaporare pentru a răci plantele în mod natural. Apa este sub presiune și șpreiată prin duze mici, astfel creând o ceață micro-fină. Sistemul funcționează la o presiune de 3-5 Bari (duzele având debit de la 30 l/oră) și este proiectat pentru a crea picături cu diametru mai mic de 5-10 microni. Pentru că au mărime așa de mică, picăturile rămân suspendate în aer o perioadă mai lungă generând astfel efectul de ceață.

Știința în spatele acestui fenomen este simplă: căldura este folosită sau consumată prin răcirea prin evaporare, iar ceața se eliberează în aer. Rezultatul sunt plantele viguroase și sănătoase, fără așa de multă muncă!

Mentenanța serei/solarului

Un sistem de ceață ajută și la mentenanța serei/solarului. Pentru că aceste sisteme crează condiții favorabile și consistente pe toată perioada anului, acestea apără plantele de boli și le minimalizează stresul, astfel germinarea fiind sporită.

solar cu sistem de irigare in ceata
solar cu sistem de irigare in ceata

Menținerea umidității și temperaturii

Nivelele de umiditate ideale pentru majoritatea mediilor de creștere este de 50-70%. În sezonul cald însă, căldura absoarbe umiditatea de care au mare nevoie plantele, iar acestea încep să se vestejească. De aceea se folosește un sistem de ceață: acesta menține umiditatea ideală, totodată răcorind plantele.

Pe de altă parte, în timpul iernii sistemul de ceață menține nivelul umidității pentru a preveni deshidratatea culturii cauzată de instalațiile de încălzire.

Umiditatea este esențială în interiorul serelor/solariilor, deoarece atunci când nivelul acesteia este prea jos procesul de fotosinteză este încetinit sau chiar stopat. Mediul devine stresant pentru plante – frunzele lor nu mai sunt capabile să facă schimb de umiditate, oxigen și dioxid de carbon.

Instrumente de măsură

Pentru a măsura umiditatea se folosește un higrometru (sau umidometru). În cazul în care nivelul de umiditate scade prea mult, umidistatul pornește automat sistemele de ceață pentru ca nivelul să revină unde era anterior.

Temperatura poate fi măsurată cu un termometru. Dacă se dorește se poate opta pentru o combinație între cele două: termo-higrometru, care poate fi chiar și portabil, pentru a-l putea deplasa în diferitele zone ale serei/solarului.

Sistemele de ceață joacă un rol important în controlul climei serelor/solariilor. În condiții de ventilare naturală sau forțată, aceste sisteme aduc o serie de avantaje în menținerea temperaturii și umidității:

Avantajele unui sistem de ceață

sera mica cu sistem de ceata
sera mica cu sistem de ceata

1. Nivelele de umiditate și temperatură sunt constante

În mod normal toți cultivatorii au probleme cu nivelele reduse de umiditate și nivelele mari ale temperaturii. Dar problemele serioase apar când umiditatea relativă din seră/solar scade sub 30%. De fapt multe sere/solarii se închid în timpul verii din cauza condițiilor aride - până temperaturile ambientale ating un nivel acceptabil.

2. Accelerarea creșterii plantelor - producție generală crescută per seră/solar

Un sistem de ceață crează un mediu ambiental constant și adaptabil pentru diferite culturi din seră/solar. Plantele rămân hidratate tot timpul, au temperatura și umiditatea ideale, astfel realizând fotosinteza și toate schimburile necesare.

sera cu irigare in sistem de ceata
sera cu irigare in sistem de ceata

3. Scade consumul de apă pentru irigație

Datorită prezenței particulelor de apă pe suprafețele plantelor generate de sistemele de ceață, cultura beneficiază de un aport suplimentar de umiditate, reducând astfel necesitățile de hidratare a plantelor.

4. Mediul creat e adecvat și pentru culturi delicate

Mediul produs de aceste sisteme este potrivit și pentru cele mai delicate culturi, precum răsadurile tinere, plantele tropicale sau plantele proaspăt înflorite, unde metodele tradiționale de irigare, răcire și umezire nu se pot utiliza.

5. Sistem adecvat pentru răspăndirea fertilizatorilor


sera cu flori si irigare in ceata
sera cu flori si irigare in ceata

Ceața creată de sisteme ajunge pe frunzele plantelor, favorizând astfel absorbția fertilizatorilor. Cu aceste instalații distribuirea fertilizatorilor este eficientă și consistentă.

6. Crează micro-climatul potrivit în orice sezon

În timpul verii sistemele de ceață mențin umiditatea și răcoresc plantele, iar în timpul iernii țin plantele hidratate, perioadă în care funcționează și sistemele de încălzire care pot duce la vestejirea plantelor.

7. Sunt ieftine și ușor de instalat.

Sistemele de ceață sunt relativ ieftine și ușor de instalat – costurile de energie sunt mici, iar dacă sunt întreținute corespunzător nu necesită costuri de mentenanță sau înlocuire. Majoritatea acestor sisteme sunt furnizate în diferite forme de DIY (Do It Yourself – „Fă-o Singur”) sau constau doar în niște cuplări simple.

Pentru informații suplimentare sau oferte legate de produsele Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție.

 

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 24 Iulie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Importanța controlului temperaturii în sere/solarii prin sistem de ceață", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte