Structura de solar: țeavă galvanizată, țeavă neagră sau lemn?

Structura de solar din țeavă galvanizată
Dacă folosiți țeavă galvanizată pentru structura solarului, se poate beneficia de următoarele avantaje:
1. Cost inițial redus
Galvanizarea este mult mai ieftină decât celelalte învelișuri de protecție care se pot aplica oțelului. Costurile de aplicare a învelișurilor care să reziste muncii intensive sunt cu mult mai scumpe decât procesul galvanizării.
2. Costuri de întreținere reduse și cele mai reduse costuri pe timp îndelungat
Chiar și în cazul în care galvanizarea ar costa mai mult decât învelișurile alternative, galvanizarea rămâne cel mai ieftin proces pe termen lung, deoarece țevile rezistă mult mai bine, iar dacă sunt păstrate corespunzător nu necesită întreținere aproape deloc.
3. Speranță de viață lungă
Speranța de viață pentru țevile galvanizate este de 35-40 de ani, dar au fost și cazuri în care au rezistat și mai mult. Speranța de viață depinde foarte mult de grosimea și calitatea zincării, substanțele chimice folosite în zonă, procentajul de umiditate ș.a. Și zona unde sunt este plasat solarul este importantă, locurile ideale fiind zonele unde climatul nu este foarte sever.
4. Fiabilitate și rezistența învelișului
Țeava galvanizată oțel tip E260 și zincare Sendzimir 275g zinc/mp este special produsă pentru mediul coroziv din sere și solarii. Datorită galvanizării, țevile devin mult mai rezistente și de încredere. În plus, galvanizarea dă țevii o structură metalurgică unică, cu rezistență extraordinară la deteriorări mecanice cauzate în timpul transportului, instalării solarului sau pe perioada vieții lui ca și structură erectă. Țevile galvanizate conferă protecție completă, pe toată suprafața lor.
5. Ușor de inspectat și instalat
Inspecția țevilor galvanizate se face vizual sau folosind metode non-distructive de măsurare a grosimii. După primirea structurii de țevi galvanizate, nu este nevoie de pregătirea suprafeței de instalare, de vopsiri sau îngrijiri speciale. După asamblarea structurii se poate trece imediat la următoarea etapă.
Dezavantaje
Țevile galvanizate sunt în general greu de reparat; atât de greu încât mulți preferă să le înlocuiască decât să le repare. Dacă țevile devin deteriorate, stratul de zinc va deveni și el mai slăbit, iar țeava va începe să se corodeze într-o perioadă scurtă de timp. De regulă, nu merită să fie reparate țevile galvanizate deoarece procesul de recondiționare este mult mai scump și nu se mai garantează rezistența inițială. Țevile galvanizate sunt făcute de regulă din fier sau oțel și sunt mai grele, astfel fiind greu de manevrat.
Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate legate de produsele din gama Sere Transilvania consilierii noștri vă stau la dispoziție.
Structura de solar din țeavă neagră


Țeava neagră este țeavă de oțel negalvanizată. Numele acesteia se datorează învelișului de oxid de oțel de pe suprafața ei care este de culoara negricioasă. Avantajele acesteia constau în:
1. Aplicabilitate
Pentru că este un material foarte rezistent, țeava neagră poate fi folosită pentru structură de solarii. Mai mult decât atât, țeava mai poate fi folosită și pentru transportul de gaz, apă sau aburi și aer sub înaltă presiune, sau ca și conducte pentru protecția cablurilor electrice.
2. Maleabilitate
Țeava neagră poate fi tăiată și filetată pentru a se potrivi proiectului în desfășurare. Montajul acestui tip de țeavă se face prin sudură. Țeava poate fi îndoită sau ondulată cu un aparat special, iar pentru a fi tăiată se poate folosi un tăietor de tuburi de mare rezistență, un tăietor circular sau un fierăstrău pentru metale.
3. Rezistență
Țeava neagră are rezistență mare la diferite elemente motiv pentru care este deseori folosită pentru transportul de apă sau gaz – de aceea este recomandată și pentru structura de solar: rezistă bine în fața fenomenelor naturii.
4. Mentenanță
Din punctul de vedere al mentenanței, țeava neagră solicită mai puțină decât lemnul – acesta trebuie revopsit și retratat, în timp ce țeava neagră nu. Țeava odată deteriorată (depinde de severitatea daunei) se preferă înlocuirea ei și nu repararea ei.
Dezavantaje
Țeava neagră este mai avantajoasă decât lemnul: acesta trebuie retratat și revopsit periodic, în timp ce țeava neagră nu necesită mentenanță periodică. Totuși, țeava neagră și-a pierdut din avantajul care îl avea în construcția solariilor, deoarece țeava galvanizată s-a demonstrat a fi mult mai rezistentă și mai profitabilă. Țeava neagră ruginește relativ repede, în timp ce țeava galvanizată ar putea rugini doar în cazul în care procesul de galvanizare nu a fost făcut în totalitate sau în cazul în care țeava a suferit o deteriorare gravă.
Structura de solar în lemn


Pentru a construi o structură de solar din lemn este recomandat să se ia în considerare climatul unde urmează să fie plasată, respectiv durata de timp alocată proiectului. Pe scurt, acestea sunt avantajele structurii de lemn:
1. Absorbția căldurii
O structură de lemn asigură solarului o izolație naturală: lemnul absoarbe razele soarelui în timpul zilei și reține căldura pe perioada nopții. Acest sistem natural de încălzire reduce costurile de încălzire pentru lunile puțin mai reci (de toamnă sau primăvară). Atenție însă, pe perioada iernii solarul nu se va încălzi destul de la soare pentru a ține căldura în interior.
2. Estetica
Structura de lemn este una dintre cele mai plăcute la vedere – aceasta aduce solarului un design natural și
tradițional, dar care este destul de rezistent pentru a susține geamuri de sticlă.
3. Costuri inițiale reduse
Față de alte materiale, costurile materiei prime sunt inițial reduse, lemnul fiind mai ieftin decât țeava neagră sau țeava galvanizată.
Dezavantaje
Lemnul este folosit în mod normal pentru solarii hobby, de dimensiuni mai mici – ar rezista și la dimensiuni mai mari, dar în cazul unor probleme ar fi mult mai greu de înlocuit segmentele sau zonele afectate.
Deși inițial are costuri reduse, lemnul este mai scump și mai greu de întreținut, având în vedere că trebuie tratat cu conservanți și vopsit periodic pentru a nu putrezi. Atenție ! Nu folosiți lemn tratat cu creozot sau pentaclorfenol – acestea conțin elemente volatile fitotoxice! Pentru structuri de solar este recomandat a se folosi lemn tratat cu arsenat de cupru cromat, arsenat de cupru amoniacal, naftenat de cupru sau naftenat de zinc.
Pentru poza cu structura de lemn mulțumim Greenhouses UK.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 31 Iulie 2015
Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Structura de solar: țeavă galvanizată, țeavă neagră sau lemn?", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte
- sfaturi practice
- sera profesionala
- întreținere
- solar profesional
- inovație
- roșii
- tomate
- avantaje
- legume proaspete
- lumină artificială
- ecrane termice
- începător
- idee de afacere
- interviu
- temperatură
- irigare
- despre sere transilvania
- solarii tunel
- flori
- folie dublă
- hidroponie
- încălzire
- dăunători
- discuție
- solarii tip gotic
- busuioc
- ardei gras
- ventilare
- irigare prin ceață
- oțel galvanizat
- eficientizare
- mulcire
- palisare
- ciuperci
- permacultură
- botrytis
- zăpadă
- castraveți
- compost
- plante companion
- acvaponie
- mese de cultură
- indagra
- soep
- tăvi alveolare
- studiu științific
- profit
- umiditate
- fan and pad
- lumini de creștere