Din ciclul specii pe cale de dispariție: Saga serelor și solariilor românești

Un simplu fapt. În 1989, ba nu să zicem 1990, în România aveam aproximativ 2450Ha de sere. Nu importam legume, exportam cam 70% din producția de fructe și legume.

Azi... avem circa 233Ha de sere și importăm tot 70% din necesarul intern de fructe și legume.

Ne-am liberalizat, ne-am căpătuit "spărgând" CAP-urile cu fermele zootehnice, și ansamblurile de sere și solarii construite de stat (tot pe banii noștri) în fier vechi și cărămidă fărâmițată. Ce folos....
Vecinii de peste gardul vestic au redenumit CAP-urile lor în asociații sătești și au continuat să se dezvolte. În 1989 având mai puțin de jumătate din serele Românești, azi se laudă cu peste 4000Ha de sere moderne! Ei exportă... noi importăm...

Am intrat vajnic în EU, avantaj la fonduri...inclusiv pe agricultură. EU ne-a deschis băierile pungii cu condiția să contribuim și noi ca Stat cu 20% (în unele cazuri) din banii ăia gratis. Ne-a și lăsat să facem noi regulile jocului în accesarea acelor fonduri.

Am făcut-o, în stilul nostru prost și birocratic și ineficient. Cauzele au fost multiple... Dacă o faci cât mai birocratic cu putință mai reduci din accesul masei mari de doritori, mai reduci din banii ăia cu care trebuie să contribui (doar o mică parte din fondurile EU pentru agricultura din România au fost accesate).

Cine a accesat aceste fonduri? În mare măsură niscaiva băieți dăștepți și prea puțini fermieri "vero"! Rezultatul? În 2010 aveam cam 288Ha de sere, azi 233Ha. În loc să creștem am scăzut și ce s-a făcut în mare măsură a ajuns să se facă degeaba! Fraudarea Fondurilor Europene a fost o realitate aplicată de cei mai mulți dintre aplicanți, o rețetă simplă: organizezi lucrurile în așa fel încât să faci o licitație falsă prin care firma de antreprenoriat pe care o controlezi să fie câștigatoarea proiectului tău. Bineînțeles nu uiți să dublezi toate achizițiile și gata căpătuiala! Ce să mai crești legume sau flori, nu mai e interesant... pentru aia trebuie muncă nu glumă nenicule....munca e pentru fraieri!

Școala a fost un alt factor care a alterat agricultura postdecembristă. Liceele cu profil agricol au cam dispărut, ceea ce se predă e prea puțin, prea puțin la zi și la realitatea tehnologiilor din ziua de azi. Facultățile de profil au de asemenea minusuri în predarea teoretică și practică a acestor tehnologii.

trandafiri in sera
trandafiri in sera

În al doilea război mondial americanii produceau legume hidroponice (plantele nu au nevoie de sol și toți nutrienții sunt furnizați prin apa de irigare), iar la noi e o noutate azi !!!
Vă dau un exemplu:
- seră de trandafiri de un Ha, cultură clasică în sol: faci 25 de trandafiri /mp/an
- seră de trandafiri de un Ha, cultură hidroponică: faci 200 de trandafiri /mp/an
Ai aceleași cheltuieli cu personalul, energia. De ce credeți că olandezii ne vând trandafiri, care vin de la mama naibii pe roți sau cu avionul? Dintr-o țară unde salariile sunt de 3x mai mari, iar costul cu logistica este de asemenea semnificativă.

Potențialul agriculturii Românești este irosit prostește când noi folosim metodologie de secol 19 !

Avem teoretic cel mai mare număr de ferme agricole din EU - 3,42 milioane de ferme, 30% din totalul fermelor din EU... dar producția, output-ul, este de doar 3,4%. Te apucă râsul.

Să sperăm că prin forța antreprenoriatului din România, prin investitori cu gândire nouă și nu încotoșmănați în meandrele agriculturii arhaice vom redeveni producători, nu doar consumatori!

Este concluzie clară că din cauza schimbărilor climatice, a lipsei de apă - trend crescător și al schimbărilor de temperatură tot mai eratice (și atipice istoric) vom avea nevoie să creștem legume și fructe în spații protejate. Nevoia de legume și fructe proaspete este cel mai bine să fie astâmpărată din surse locale. Fructele și legumele sunt perisabile și au o viață "de raft" mai lungă sau mai scurtă, în funcție de locul și timpul necesar de unde sunt culese până ajung la magazinul tău. Comercianții din România (mari și mici) se plâng că nu prea au multe ferme Românești de unde să cumpere produsele cerute, de aici și importurile... cu toate că piață ar fi pentru producerea lor în România, dacă ar fi aplicate tehnologiile noi, dacă ar fi investitori hotărâți în acest sens.

Articol scris de Csaba Lengel, CEO Sere Transilvania SA

Surse informații: generalhydroponics.com, business-review.eu, www.digi24.ro, ec.europe.eu, adevarul.ro, www.frdcenter.ro, www.romania-insider.com.
Surse poze: agrointel.ro, www.aleiaroses.com

Acest articol a fost publicat inițial în data de: 13 Februarie 2020

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Din ciclul specii pe cale de dispariție: Saga serelor și solariilor românești", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte