ARDEIUL GRAS – cum se cultivă în sere/solarii

America de Sud este locul de origine al ardeiului gras, prima datare a prezenței acestuia fiind acum 5000 de ani. În prezent ardeiul este una dintre cele mai îndrăgite legume (deși biologic este fruct), iar România a ajuns printre primii 5 producători mondiali. 

Ardeiul gras poate fi de diverse culori, mărimi și forme. Aceste caracteristici sunt corelate cu genetica ardeiului, adică tipul lui de hibrid. Cele mai cultivate soiuri de ardei din România sunt Aroma, Opal, Minis, Andreika, etc. Puteți vedea catalogul oficial publicat de ISTIS* în 2014 pe siteul www.istis.ro.
ISTIS* = Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor;

Ardeiul are o multitudine de beneficii, dar cele mai importante sunt următoarele: este o bombă de vitamine (în special A și C), are efect anticancerigen, scade colesterolul, iar cultura este relativ ușor de întreținut pentru că are rezistența crescută la boli și dăunători. De toate aceste beneficii putem profita însă doar dacă avem grijă de ardeiul gras în timpul creșterii culturii, deoarece de regulă el este pretențios mai ales la temperatură.

interior solar gotic

Temperatura: Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de 25-28°C. Dacă temperatura este de 14-15°C germinarea are loc în 18-20 zile (9-11 zile fiind pentru temperatura optimă), iar dacă temperatura scade sub 14°C creșterea încetează.

Solul: Tipul de sol propice pentru plantarea, dezvoltarea și creșterea ardeiului gras este cel nisipo-lutos, aluvial, cu pH 6,8 – adică neutru sau ușor acid.
În ceea ce privește fertilizatorii, ardeiul gras reacționează foarte bine și la îngrășăminte organice și la fertilizatori chimici, ambele fiind aplicate atât la îngrășarea de bază cât și în timpul perioadei de vegetație. Asigurați-vă doar că există în ele un procentaj mare de potasiu, deoarece acesta influențează pozitiv calitatea recoltei.

Irigația: Elementul principal care ajută plantele de ardei gras să crească este apa. Producția cea mai mare se obține atunci când în sol se menține o umiditate de 50%; dacă umiditatea este prea mare, este defavorizată acumularea compușilor chimici în plante și favorizată apariția bolilor. Aveți grijă la temperatura apei de udare, deoarece și aceasta influențează dezvoltarea ardeilor: asigurați-vă să fie de 25-27°C.

udarea la ardei gras

Atenție! Udarea se face după plantare pentru asigurarea prinderii. Apoi o perioadă de 2-3 săptămâni este recomandat a nu se mai uda pentru a favoriza o înrădăcinare mai profundă. După aceasta și până la fructificare, plantele se udă la interval de 7-10 zile cu norme de 250-300 m3 /ha. În timpul fructifierii maxime când plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apă, udările se fac la intervale de 5-6 zile cu norme de 300-350 m3/ha. Se evită pe cât posibil udarea în timpul înfloririi masive, deoarece aceasta provoacă scuturarea și căderea florilor. În mod obișnuit se aplică 10-12 udări.

solar gotic cu pereti verticali echipat cu ecran termic

Lumina: Ardeiul gras are pretenții ridicate când vine vorba de necesitatea luminii: pentru o fructificare corespunzătoare sunt necesari 5000-8000 lucși. Cantitatea de lumină este strâns legată de temperatura la care sunt expuse plantele; multe cercetări au arătat că dacă intensitatea luminii este de 5000 lucși, temperatura de zi 22-25°C, iar temperatura de noapte 18-20°C, plantele au crescut și au fructificat corespunzător. Reducerea intensității luminii se poate face prin sisteme de ecrane termice/umbrire care reduc cantitatea de lumină care pătrunde în sere, dar nu o absorb, ci o reflectă prin straturile impregnate cu aluminiu.

Ventilația: Atenție, plantele de ardei gras cer aer proaspăt în perioada fructifierii, dar sunt sensibile la curenții de aer rece! De aceea vă recomandăm pentru sere și solarii un sistem de ventilare bine adaptat tipului de seră pe care îl folosiți.

folie roluita cu sistem manual

Ventilația poate fi de mai multe feluri:
- naturală (deschideri laterale sau superioare – la seră sau solar);
- forțată (ventilatoare electrice);

Pentru solarii, se recomandă în special deschiderea laterală – este cea mai uzitată formă de ventilare naturală. Aceasta poate fi efectuată prin roluirea foliei care se poate face:

- Manual (recomandat la lungimi de până la maxim 50m);
- Reductor manual (recomandat la lungimi de până la maxim 50m) – ajută la exercitarea unei forțe mai mici necesare la roluire ;

folie roluita cu sistem electric

- Electric - cea mai convenabilă metodă, dar mai costisitoare. Poate fi automatizată cu panou de control cu senzori de temperatură, vânt și ploaie. Avantajele sunt în primul rând o siguranță în caz de rafale de vânt neașteptate și în al doilea rând economisirea de timp al personalului;
Pentru serele care sunt compuse din mai multe module este recomandată, în general, deschiderea superioară automatizată.

Răcirea serelor și solariilor: Răcirea este folosită îndeosebi pe perioada de temperaturi caniculare care practic ajung să stopeze creșterea plantelor și se poate face prin următoarele căi:

- ventilarea cu ventilatoare de fronton (putere de minim 40.000 metri cubi aer/oră) care pot fi folosite și în combinație cu un panou celular pe un capăt prin care curge o perdea de apă;
- ventilarea cu ventilatoare de recirculare (putere de minim 4000 metri cubi aer/oră) dotate cu sistem de duze de microaspersie de ceață;

Ciclicitate și Recoltare: Cultura de ardei se creează prin răsad (produs în răsadnițe, seresolarii sau sere hidroponice) unde se seamănă și în luna februarie, pentru culturile timpurii, și în luna martie pentru culturile de vară-toamnă.

ardei gras

Ardeiul gras se plantează (tradițional la noi în țară) în luna mai, dar anterior acestuia puteți realiza culturi de verdețuri precum salata, spanacul, ridichile, ceapa verde, care se recoltează în aceeași lună. Răsadurile de ardei gras se plantează la distanță de 70-75cm între rânduri și 25cm între plante.
Întreținerea culturilor de ardei gras se face prin următoarele:
- completarea golurilor;
- 3-4 prașile mecanice + 2-3 manuale;
- 2-3 fertilizări faziale cu azotat de amoniu la interval de 3-4 săptămâni;
- 10-12 udări în timpul perioadei de vegetație, specificate anterior la Irigație ;


Recoltarea se face manual, eșalonat și cu o grijă sporită pentru a nu rupe lăstarii care sunt foarte fragili. Ardeiul gras se recoltează la maturitate tehnică, aceasta putând să înceapă în prima decadă a lunii iulie și să continue până în prima decadă a lunii octombrie.

Bolile/Dăunătorii: După plantarea răsadurilor de ardei gras și pe toată perioada de vegetație pot apărea diferite boli pe plăntuțe sau pe fructe, respectiv pot apărea dăunători precum păianjenii, păduchii, musculițele, etc.
Principalele boli care pot apărea pe planta de ardei gras sunt: mana, făinarea, antracnoza, alternarioza, putregaiul cenușiu, ofilirea frunzelor, căderea și putrezirea plantelor și pătarea bacteriană. Exceptând pătarea bacteriană care este produsă de bacteria Xanthomonas campestris, toate bolile sunt produse de ciuperci (ex: Phythophtora infestans, Leveillula taurica, Colletotrichum capsici, etc). În cazul tuturor bolilor, cauzele principale sunt procentajul de umiditate care crește cu mult peste 50% și temperaturile de peste 28-30°C. După cum spuneam anterior, plantele de ardei gras sunt pretențioase la aceste două elemente, iar prin menținerea lor în limitele normale scădeți riscul apariției acestor boli.
Dăunătorii care își fac de regulă apariția în culturile de ardei gras sunt: păduchele verde, musculița albă, păianjenul roșu și păianjenul lat și nematodul galicol. Fiecare dintre aceștia afectează plăntuța și fructele ardeiului, dar pentru fiecare există tratamente naturale sau chimice care să prevină și să combată apariția lor.

solar hobbit pentru cultivare pentru familie

Pentru toate motivele enumerate anterior vă recomandăm pentru cultura de ardei gras sere de sol, solarii de sol sau sere hidroponice, aceasta depinzând desigur de suprafața terenului dedicat culturii. În cazul unei suprafețe mai mici, cultura se poate realiza într-o seră de gradină hobby, care are dimensiuni reduse, creată special pentru cei care doresc o grădină mică pentru uz personal.

Indiferent de mediul în care sunt realizate culturile de ardei gras și de soiul sau hibridul acestuia, vă puteți bucura de o „legumă” sănătoasă, care poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită sau murată, sub toate formele beneficiind de vitaminele, nutrienții și fibrele care ajută la buna funcționare a organismului uman. În plus pentru mulți agricultori profesioniști ardeiul gras reprezintă munca lor, cariera lor și profitul lor anual.

Dacă vă interesează să demarați o investiție sau un proiect pilot în domeniul serelor modulare puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania, cel mai mare producător de sere modulare și solarii profesionale din România!

 

Mulțumim Jh Tan pentru fotografiile "Ardei roșu-galben-verde" și "Ardei roșu - ardei verde cu semințe".
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 12 Iunie 2015

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "ARDEIUL GRAS – Cultivarea în spații controlate", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte